Ideální solárníkův měřák

Rady, schémata a diskuze o všem z oblasti elektroinstalací pro solární systémy a ostrovní provoz. Fotovoltaické panely, regulátory, baterie, střídače, měniče, ochrany, rozvody a výběr částí. Praktické zkušenosti, měření, úspory.
unicast
Reputace: 332
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Ideální solárníkův měřák

Nový příspěvek od unicast »

Doposud tady existovala víceméně shoda na tom, že nejlepší multimetr pro domácího solárníka je Habotest/Kaiweets HT208D https://vi.aliexpress.com/item/1005005703405239.html
(a ano, za tu cenu fakt nic lepšího neseženete)

Teď se ovšem objevil OWON CMS101 a to je jiná liga: https://vi.aliexpress.com/item/1005008269349402.html

Je to AC/DC klešťák a zároveň osciloskop, ale pozor, běžné scopometry zvládají grafovat jenom napětí, tenhle umí grafovat i proud naměřený těmi kleštěmi. Umí měřit i náběhový proud (inrush), jediné, co mu oproti HT208D chybí, je nízkoimpedanční měření napětí (LoZ).

Recenze viz třeba:

(jasně, kromě toho by domácí solárník měl mít ještě YR-1035+ a vůbec není k zahození ještě k tomu mít UNI-T UT673PV).
Mex
Reputace: 212
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Ideální solárníkův měřák

Nový příspěvek od Mex »

Navíc se u toho OWONa podívej na přesnost na DC napětí.
Mám teď nového OWONa v klasickém provedení (ne klešťák) HDS160. A nemůžu si ho vynachválit.
Kontroloval jsem přesnost proti nóbl měřáku Fluke, a paráda.
Tak docela zvažuju i tenhle klešťák.
Díky za tip.
unicast

2.0000V/20.000V/200.00V ±(0.1%+5dig), pro zařízení za $80-$100 je to velmi slušné, to ano, ale od té doby, co mám tohle, tak se na přesnost přece jenom dívám trochu jinak :)

Obrázek

Ten má ±(0.025%+5dig) na rozsazích od 600mV do 60V a ±(0.03%+5dig) do 1000V, tedy víceméně shodně jako Fluke 289.
Mex
Reputace: 212
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

Na takovou přesnost to ukazuje nějak málo míst, ne?
unicast

To byl režim PeakMin/PeakMax AC, čili měření horní a dolní amplitudy střídavého proudu 😃
ut181a.jpg
Stačí takhle?

Napadá mně, škoda že ten měřák sám nezná svojí třídu přesnosti. Mohl by i dopočítat a někam úplně dolů malým písmem napsat i horní a dolní limit toho, kolik to taky může být.
unicast

Nevydržel jsem a objednal ho, tedy v levnější verzi CMS061, která se liší jen tím, že je do 600A místo do 1000A. Potřebu měřit tak velké proudy beztak nemám. Dorazil z Číny oproti běžnému standardu opravdu rychle, takže jsem ho mohl vyzkoušet.

Co se mi na něm líbí: Měří. Je celkem přesný, dokonalé to sice není, ale dá se to tolerovat, ve stanovené toleranci to nejspíš bude. Při měření napětí je rozhodně přesnější než HT208D. Osciloskopuje proud i napětí, přesně podle popisu. Sondy jsou obstojné a mají dokonce závity pro našroubování nástavců. Citlivost kleští je srovnatelná s HT208D. Umožňuje zobrazení světlá na tmavé i tmavá na světlé, takže se dá používat i venku. Je v něm jeden článek LiIon 18650, dobíjí se přes USB, takže žádné devítivoltovky ani tužkovky. Paráda. Pípák obstojný a rychlý. Při měření frekvence dokáže měřit i duty cycle. Má hezké měření napětí v režimu MaxMin, kde kromě maximální a minimální hodnoty ukazuje i průměr, takže poskytuje v tomhle režimu více informací, než jak to výše ukazuji na UT-181A.

No, a teď co se mi zase až tak nelíbí. UI je takový, no, zvládnout se za chvíli dá, ale nijak extra intuitivní to není, UI na UNI-T mi přijde intuitivnější. Osciloskop je pouze jednokanálový a v režimu měření proudu má rozsahy 300A, 100A, 30A a 10A a zoom ve vertikálním směru už pod rozsah 10A není možný, takže měříte-li na tlustém nebo napnutém kabelu, který do těch kleští nelze namotat několikrát, proud někde kolem 1 - 2 A, na displeji je to vidět jako totální blechy. Zoom v horizontálním směru (časová osa) je ok. Nenašel jsem způsob, jak vypnout pípání při stisknutí libovolné klávesy.

Funkce měření diod, odporů a kondenzátorů jsem záměřně nezkoušel.

A teď co mu oproti HT208D chybí... No, je toho dost. Není do něj možné zespodu zacvaknout měřící sondy. Nemá ani opěrnou nohu (ok, tu nemá ani HT208D). Auto power off se dá jenom zapnout nebo vypnout, nejde nastavit doba do automatického vypnutí. Nemá integrované světlo, neumí vůbec nijak měřit teplotu. Abcesnci LoZ už jsem zmiňoval výše, nicméně chybí i mu možnost aktivovat horní propust, čili režim LPF (Low Pass Filter) resp. VFD. Měření napětí s rušením na vyšších harmonických tedy budu ještě muset otestovat.

Pokud měřím ustálený proud, tak jsou výsledky na obou přístrojích téměř shodné. Pokud dojde ke změně, HT208D ji zaznamená rychleji, z toho plyne ten rozdíl na jedné z fotek.

Plnohodnotný osciloskop nenahradí, ale vhodně doplní a ty podstatné věci ukázat umí. Naopak není třeba si při používání osciloskopických funkcí hlídat, kde je zem a zda nedojde k vytvoření zkratu do země.

Pro měření na domácí FVE ty zmíněné funkce nejsou vyloženě potřeba, i když třeba LPF se při měření za měničem hodit může docela dost. Zbytek jsou drobné nepříjemnosti. Něco by dokázal vyřešit firmware (třeba ten zoom při měření proudu, pípání tlačítek nebo nastavení času pro automatické vypnutí), něco jiná forma na odlévání plastů, dát do toho LEDku na osvětlení pracovního prostoru by taky nedalo moc práce a nestálo tolik.

Čili shrnutí. Výhody proti HT208D: 1) osciloskop 2) přesnost 3) logování po BT. Nevýhody oproti HT208D jsou spíše takové drobnosti praktického ražení.
Přílohy
IMG_5536.jpg
IMG_5544.jpg
Untitled2.jpg
IMG_5542.jpg
IMG_5533.jpg
TomHC
Reputace: 495
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 8820
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od TomHC »

Asi napíšem Ježišovi 😎 osciloskop doma nemám, niečo takéto multifunkčné by sa mi zišlo. Mám síce doma jeden fajn multimeter, jeden 5€ multimeter, kliešťový, aj logický analyzátor. Keď niečo robím, je to skôr digitálna technika, nie analógová. No na zdroje by to bolo fajn, zmerať poklesy pri záťaži, alebo prúd v čase 🔮
2x MUST PH1800 5.5kW, 9kWp V+J+Z, 600 Ah LiFePO4 s BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 07/2025 = 13.2 MWh AC
unicast

Ano, proud v čase, to je přesně to nejzajímavější. Na druhé fotce v předchozím příspěvku je vidět, co mi teče mezi Axpertem a jednou z baterií. Tohle už snad ani nejsou mikrocykly, to jsou nanocykly 😃, 100x za sekundu se tam mění směr toku proudu.

Mimochodem, tady je hezky vidět ta přesnost, typicky při měření LiFePo článků. HT208D chyba +9 mV, CMS061 chyba -2 mV, panel zdroje P4305 +1 mV.

(a tím jsem skončil s utrácením za měřáky... pokud se vyloženě neobjeví nabídka, které nejde odolat)
Přílohy
IMG_5535.jpg
Untitled3.jpg
gupa
Reputace: 149
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

No ale to, jestli proud předbíhá napětí nebo napětí proud z toho usoudit nelze. Má to jen jeden přepínatelný vstup pro osciloskop.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz