FVE pro telko vysilac jako UPS
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Mělník
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8550
- Kapacita baterie [kWh]: 32
FVE pro telko vysilac jako UPS
Ahoj vsem,
rad bych rozbehnul diskuzi na tema postaveni FVE jako UPSky pro telko-vysilac. Chceme PRE/CEZu platit co nejmene to jen pujde.
Ucelem je, aby maximalni moznou dobu vysilac bezel na energii vyrobenou ze Slunce (pripadne i vetru) a az pokud by energie dochazela, tak by se system dobil z klasicke 230V pripojky. Idealne kdyz by se vse potrebne vcetne baterek vlezlo do 4U bedny do racku co je dole u paty toho 25m stozaru.
Jelikoz jde o stozar, tak kvuli statice a orientaci panelu nelze na nez dat velkoplosnou instalaci klasickych FVE panelu. Ale uvazuji o kombinaci.
Nastesti je stozar otocen temer uplne presne na osy svetovych stran, coz usnadnuje situaci.
Tedy planuji toto - dat do rozumne vysky (napriklad 6m) konstrukci pro osazeni dvou velkych amorfnich panelu po 155Wp. Jeden panel po kazde strane zebriku plus pripadne nekolik malych 20W panelu i na vrchol stozaru na plocho, po obvodu zabradli ochozu.
Aktualne je spotreba technologie do 30W, ale brzy tam prijde dalsi technologie, tedy bude treba navyseni pro spotrebu kolem 150W.
V prvni fazi tedy tam chci dat jen dva 155Wp panely to te vysky 6m a pozdeji doplnit i ty male panely nahoru, pokud by to nestacilo, ale to bych ted jeste neresil (jasne ze bude treba ty horni panely dat do serie kvuli dlouhemu vedeni a paralelne k velkym panelum dole).
Tedy z pocatku to bude seriove zapojeni 2x amorfu celkovych 310Wp pri systemovem napeti do 150W, tedy to zvladne MorningStar TS-MPPT-60 ...
Jelikoz kabely jsou delsi a vetsina technologie to vyuzije, system bych postavil jako 24V.
Baterie uvazuju jako LiFeYPO4 24V 1,44kWh 8x3.2Vx60Ah ...
Jen jeste nevim jak to dobijeni z 230V v pripade, ze napeti spadne pod nejakou uroven. Monitoring a ovladani vidim SDSke ci MicroLogem ...
Prosim poradte jak udelat to dobijeni. Na prepinani SSR rele ...
Predem diky moc ...
rad bych rozbehnul diskuzi na tema postaveni FVE jako UPSky pro telko-vysilac. Chceme PRE/CEZu platit co nejmene to jen pujde.
Ucelem je, aby maximalni moznou dobu vysilac bezel na energii vyrobenou ze Slunce (pripadne i vetru) a az pokud by energie dochazela, tak by se system dobil z klasicke 230V pripojky. Idealne kdyz by se vse potrebne vcetne baterek vlezlo do 4U bedny do racku co je dole u paty toho 25m stozaru.
Jelikoz jde o stozar, tak kvuli statice a orientaci panelu nelze na nez dat velkoplosnou instalaci klasickych FVE panelu. Ale uvazuji o kombinaci.
Nastesti je stozar otocen temer uplne presne na osy svetovych stran, coz usnadnuje situaci.
Tedy planuji toto - dat do rozumne vysky (napriklad 6m) konstrukci pro osazeni dvou velkych amorfnich panelu po 155Wp. Jeden panel po kazde strane zebriku plus pripadne nekolik malych 20W panelu i na vrchol stozaru na plocho, po obvodu zabradli ochozu.
Aktualne je spotreba technologie do 30W, ale brzy tam prijde dalsi technologie, tedy bude treba navyseni pro spotrebu kolem 150W.
V prvni fazi tedy tam chci dat jen dva 155Wp panely to te vysky 6m a pozdeji doplnit i ty male panely nahoru, pokud by to nestacilo, ale to bych ted jeste neresil (jasne ze bude treba ty horni panely dat do serie kvuli dlouhemu vedeni a paralelne k velkym panelum dole).
Tedy z pocatku to bude seriove zapojeni 2x amorfu celkovych 310Wp pri systemovem napeti do 150W, tedy to zvladne MorningStar TS-MPPT-60 ...
Jelikoz kabely jsou delsi a vetsina technologie to vyuzije, system bych postavil jako 24V.
Baterie uvazuju jako LiFeYPO4 24V 1,44kWh 8x3.2Vx60Ah ...
Jen jeste nevim jak to dobijeni z 230V v pripade, ze napeti spadne pod nejakou uroven. Monitoring a ovladani vidim SDSke ci MicroLogem ...
Prosim poradte jak udelat to dobijeni. Na prepinani SSR rele ...
Predem diky moc ...
-
Re: FVE pro telko vysilac jako UPS
Ahoj. Myšlenka dobrá, ale není to ekonomická sebevražda? Hrubým nástřelem mi vychází pořízení cca 40tis a to v tom není konstrukce, kabely, jističe, atd. naproti tomu při ceně 5,50 Kč/kWh je roční spotřeba za necelých 7300 Kč.
-
Zdravím!
Nesedia mi napätia:
Prajem všetkým veľa slnka.
Nesedia mi napätia:
Okrem toho, že systémové napätie by malo byť do 150V a nie 150W , Vami odkazované panely majú naprázdno 85,5V jeden. Pri priazdnivých podmienkach (riadna zima a slnko vyskočí spoza mrakov), to môže byť kľudne cez 90V - jeden. Tých cca 190V je na tristar asi moc.lwq píše:...Tedy z pocatku to bude seriove zapojeni 2x amorfu celkovych 310Wp pri systemovem napeti do 150W, tedy to zvladne MorningStar TS-MPPT-60 ...
Prajem všetkým veľa slnka.
-
Zdravím,
přispěji novinkou na kterou jsem narazil u dodavatele našich 10G spojů viz. návod v příloze příspěvku. Cenou si teď nejsem jist ale bylo to myslím do 4. tis. s DPH. Možná to není přesně to co hledáte, ale může to být zajímavá alternativa. Ještě jsem je netestoval ale už se na ně chystám.
EDIT: přílohu se nějak nedaří přiložit, dám někam na web.
Jirka
přispěji novinkou na kterou jsem narazil u dodavatele našich 10G spojů viz. návod v příloze příspěvku. Cenou si teď nejsem jist ale bylo to myslím do 4. tis. s DPH. Možná to není přesně to co hledáte, ale může to být zajímavá alternativa. Ještě jsem je netestoval ale už se na ně chystám.
EDIT: přílohu se nějak nedaří přiložit, dám někam na web.
Jirka
24x128Wp Sharp NA-F128GJ (3072Wp Amorf), TriStar-60 MPPT, 2,4kWh-48V LiFe Pylontech + 1kWh-12V Pb DC spotřeba, 48V/5000W Power Jack LF by Matej
-
Slíbený dokument: http://branisov.net/data/Gigabit_power.pdf
(už mi nejde editovat původní příspěvek )
(už mi nejde editovat původní příspěvek )
24x128Wp Sharp NA-F128GJ (3072Wp Amorf), TriStar-60 MPPT, 2,4kWh-48V LiFe Pylontech + 1kWh-12V Pb DC spotřeba, 48V/5000W Power Jack LF by Matej
-
bert: jasne ze 150V a ne W a mas pravdu, ze je musim dat paralelne nebot by to jinak Tristar nedaval ...
georgiik: luxusni vecicka - diky moc
georgiik: luxusni vecicka - diky moc
-
Pokud bude zájem dam info z testování až je budu mít v ruce.
-
Zajem urcite je - skoda, ze tam ale nejde dat LIFEPO4, ktery by bylo na outdoor instalace neporovnatelne lepsi.
-
Já to pro sebe vidím jako optimální pro zálohy zařízení s gigabit poe napájením + úspora ve spotřebě a jelikož eon vypíná el. většinou přes den tak i delší výpadky EONu to pokryje. A dimenzování nočních výpadků to už je jen o velikosti baterie a spotřebě, takže mi tam to olovo zas tak nevadí.
-
Jenze LIFE i z nevytapene krabici vydrzi 10let + ... Volovo mozna pulku ...
-
Mam dotaz - v pripade, ze by se FVE panely nemohli postavit. Jak by se dalo udelat DC UPSku ? Pouzit klasicky MPPT regulator a na vstup mu dat 48V zdroj mi prijde zbytecne. Zvolil bych vhodny PWM regulator, LIFEPO4 baterie a k tomu AC/DC zdroj.
Otazka tedy je, jak toto udelat. Jaky regulator co umi LIFEPO4 baterie byste doporucili ? Zajimala by me moznost dat jednu 3,2V baterii napriklad o kapacite 40Ah, ale na vystupu by bylo 24V ci 48V. Zatizeni vystupu (prikon spotrebice) typicky 30-150W (dle toho by se volila velikost baterie).
Kdyz tak nad tim premyslim, tak to vidim na nabijecku LIFEPO4 clanku a DCDC menic do z 3,2V udela pozadovany vystup.
Jsou na trhu dostatecne chytre nabijecky co jsou schopne se o clanek nalezite starat, tedy pokud je proud, tak ho udrzovat plne nabitej (neprebijet) a v pripade vypadku proudu clanek nezatezovat nejakym svym "zpetnym" odberem ?
Prosim o radu, jak to vidite - mam doma par Pb clanku, takze tohle by byla moje prvni LIFEPO hracka Predem diky moc !
Otazka tedy je, jak toto udelat. Jaky regulator co umi LIFEPO4 baterie byste doporucili ? Zajimala by me moznost dat jednu 3,2V baterii napriklad o kapacite 40Ah, ale na vystupu by bylo 24V ci 48V. Zatizeni vystupu (prikon spotrebice) typicky 30-150W (dle toho by se volila velikost baterie).
Kdyz tak nad tim premyslim, tak to vidim na nabijecku LIFEPO4 clanku a DCDC menic do z 3,2V udela pozadovany vystup.
Jsou na trhu dostatecne chytre nabijecky co jsou schopne se o clanek nalezite starat, tedy pokud je proud, tak ho udrzovat plne nabitej (neprebijet) a v pripade vypadku proudu clanek nezatezovat nejakym svym "zpetnym" odberem ?
Prosim o radu, jak to vidite - mam doma par Pb clanku, takze tohle by byla moje prvni LIFEPO hracka Predem diky moc !
-
Jediné co potřebuješ je zdroj konstantního napětí 3,35 až 3,40 V na článek. Pro 12V systém tedy zdroj s výstupním napětím 13,4 až 13,6V, nic složitého.
-
Pan Taum: Takze staci AC/DC 230V/3,38V zdroj co da vhodnej proud pro nabijeni toho LIFEPO4 clanku a za tim bude DCDC menic co z toho vyrobi co bude treba ? Tedy vlastne vhodnou LIFEPO4 nabijecku ?
-
A kde pripadne bych takovou sehnal ? Sonduju hobbykinga a zatim nic pouzitelneho