Energetika jako taková
Nezařaditelné
-
- Reputace: 313
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Energetika jako taková
Nojó, ono to stojí peníze, já jsem zapomněl
Pokud už musíš pronajmout a postavit lešení, obouchat starou omítku, koupit kotvy, pak tam dát ten zateplovací materiál, pak tam dát ty kotvy, pak perlinku, rohy, špalety, přetáhnout lepidlem, udělat finální omítku a pak to lešení zase rozebrat a nechat odvézt, tak ten rozdíl nebude větší než 20 %, spíš ještě míň při dnešní ceně práce.
Q> Nešla by ta vata zahřívat elektricky místo plynem?
A> Samozřejmě, že šla, pokud by to plynem nebylo levnější...
(já měl za to, že se tomu údolí říká "údolí rychlých pilníků", v tedy v té méně pejorativní verzi)
Q> Nešla by ta vata zahřívat elektricky místo plynem?
A> Samozřejmě, že šla, pokud by to plynem nebylo levnější...
(já měl za to, že se tomu údolí říká "údolí rychlých pilníků", v tedy v té méně pejorativní verzi)
-
- Reputace: 263
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
po mé zkušenosti s fasádou na klíč (byla odvedena perfektní práce) musím potvrdit že jesli dám 15cm nebo 30cm polyšu nebo vatu tak to rozpočet už moc neovlivní. Troufám si tvrdit že přes 50% díla byla určitě práce + marže. Cena izolantu nehraje velkou roli.
-
ČEZ chystá v Mělníku ukládání tepla do roztavené soli, zase nějaké využití skupenského tepla.
https://archiv.hn.cz/c1-67753280-cez-bu ... o-premieru
https://archiv.hn.cz/c1-67753280-cez-bu ... o-premieru
- JozefSK
- Reputace: 23
Asi sem:
Dodávatelia energií ZSE Energia, a.s. a Východoslovenská energetika a.s. sa k 1. júlu 2025 spoja a spojená spoločnosť má názov Energetika Slovensko, a.s..
Chcel by som verit, ze vdaka tomuto zluceniu bude ee pre nas lacnejsia ...
Dodávatelia energií ZSE Energia, a.s. a Východoslovenská energetika a.s. sa k 1. júlu 2025 spoja a spojená spoločnosť má názov Energetika Slovensko, a.s..
Chcel by som verit, ze vdaka tomuto zluceniu bude ee pre nas lacnejsia ...

- youda
- Reputace: 939
Tak určitě.
Ony se totiž společnosti slučují zásadně z toho důvodu, aby jejich kombinovaný zisk po sloučení byl nižší, než dřívější součet
Ony se totiž společnosti slučují zásadně z toho důvodu, aby jejich kombinovaný zisk po sloučení byl nižší, než dřívější součet

Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
No jedna věc je úmysl top managementu a druhá věc je potom zpravidla realita.
A taky platí ještě jeden princip -- pokud firma přestane mít jakoukoli jinou vizi, než jen vydělávat co nejvíc, tak zpravidla poměrně brzy vydělávat co nejvíc už nebude. Takový hezký příklad je Boeing. Dokud vizí bylo vyrábět skvělá letadla, tak rostli a dařilo se. Od fůze s McDonnell Douglas a po následné změnš firemní kultury trhy ztrácejí a to, co leze z jejich konstrukčních kanceláří, jsou problematické nedodělky.
A taky platí ještě jeden princip -- pokud firma přestane mít jakoukoli jinou vizi, než jen vydělávat co nejvíc, tak zpravidla poměrně brzy vydělávat co nejvíc už nebude. Takový hezký příklad je Boeing. Dokud vizí bylo vyrábět skvělá letadla, tak rostli a dařilo se. Od fůze s McDonnell Douglas a po následné změnš firemní kultury trhy ztrácejí a to, co leze z jejich konstrukčních kanceláří, jsou problematické nedodělky.
- JozefSK
- Reputace: 23
Jedna z nevyhod prietocneho chladenia JE oproti chladeniu JE pomocou chladiacich vezi je, ze ked sa v lete vdaka horucavam zohreje voda z "chladiacej rieky" nad dovolenu hodnotu, prietocne chladene JE musia odstavit.

Ach ti "novinari" ...Výpadky pre tropické horúčavy u nás nehrozia
Úrad jadrového dozoru Slovenskej republiky a spoločnosť Slovenské elektrárne a.s. majú však zlepšovák, vďaka ktorým sa takýchto scenárov obávať nemusíme.