Energetika jako taková

Nezařaditelné
unicast
Reputace: 313
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Energetika jako taková

Nový příspěvek od unicast »

Nojó, ono to stojí peníze, já jsem zapomněl 😃 Pokud už musíš pronajmout a postavit lešení, obouchat starou omítku, koupit kotvy, pak tam dát ten zateplovací materiál, pak tam dát ty kotvy, pak perlinku, rohy, špalety, přetáhnout lepidlem, udělat finální omítku a pak to lešení zase rozebrat a nechat odvézt, tak ten rozdíl nebude větší než 20 %, spíš ještě míň při dnešní ceně práce.

Q> Nešla by ta vata zahřívat elektricky místo plynem?
A> Samozřejmě, že šla, pokud by to plynem nebylo levnější...

(já měl za to, že se tomu údolí říká "údolí rychlých pilníků", v tedy v té méně pejorativní verzi)
PavelR
Reputace: 263
Lokalita: Žabčice
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

po mé zkušenosti s fasádou na klíč (byla odvedena perfektní práce) musím potvrdit že jesli dám 15cm nebo 30cm polyšu nebo vatu tak to rozpočet už moc neovlivní. Troufám si tvrdit že přes 50% díla byla určitě práce + marže. Cena izolantu nehraje velkou roli.
unicast

ČEZ chystá v Mělníku ukládání tepla do roztavené soli, zase nějaké využití skupenského tepla.

https://archiv.hn.cz/c1-67753280-cez-bu ... o-premieru
cez-soli.pdf
(2.84 MiB) Staženo 13 x
JozefSK
Reputace: 23

Nový příspěvek od JozefSK »

Asi sem:
Dodávatelia energií ZSE Energia, a.s. a Východoslovenská energetika a.s. sa k 1. júlu 2025 spoja a spojená spoločnosť má názov Energetika Slovensko, a.s..

Chcel by som verit, ze vdaka tomuto zluceniu bude ee pre nas lacnejsia ... :mrgreen:
youda
Reputace: 939

Nový příspěvek od youda »

Tak určitě.
Ony se totiž společnosti slučují zásadně z toho důvodu, aby jejich kombinovaný zisk po sloučení byl nižší, než dřívější součet :mrgreen:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
unicast

No jedna věc je úmysl top managementu a druhá věc je potom zpravidla realita.

A taky platí ještě jeden princip -- pokud firma přestane mít jakoukoli jinou vizi, než jen vydělávat co nejvíc, tak zpravidla poměrně brzy vydělávat co nejvíc už nebude. Takový hezký příklad je Boeing. Dokud vizí bylo vyrábět skvělá letadla, tak rostli a dařilo se. Od fůze s McDonnell Douglas a po následné změnš firemní kultury trhy ztrácejí a to, co leze z jejich konstrukčních kanceláří, jsou problematické nedodělky.
JozefSK
Reputace: 23

Nový příspěvek od JozefSK »

Jedna z nevyhod prietocneho chladenia JE oproti chladeniu JE pomocou chladiacich vezi je, ze ked sa v lete vdaka horucavam zohreje voda z "chladiacej rieky" nad dovolenu hodnotu, prietocne chladene JE musia odstavit.
Výpadky pre tropické horúčavy u nás nehrozia
Úrad jadrového dozoru Slovenskej republiky a spoločnosť Slovenské elektrárne a.s. majú však zlepšovák, vďaka ktorým sa takýchto scenárov obávať nemusíme.
Ach ti "novinari" ... :uh: