dodavka do siete pri off grid elektrarni?
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 1
- Lokalita: STredni čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 6400
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: dodavka do siete pri off grid elektrarni?
Hlavně to choď kontrolovat. "Znamej" ukolébanej že sežeru vše, a puff z 1 je tam 5 :-O Tak uvidi, jak moc budu platit (žadnej tech přetok neni povolenej atd)kkristian píše: pát kvě 16, 2025 11:51 amupdate: 7.5. bol vymeny elektromer, uz na nom vidim register 2.8.0, nastastie je tam 0![]()
-
- Moderátor
- Reputace: 729
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+15
Tak snad mas predavaci protokol, kde jsou hodnoty vsech registru, v tech spravnych jednotkach, tj. kWh a ne kW.
Skrat píše: pát kvě 16, 2025 1:15 pmtaky mi měnili elektroměr. V registru 2.8.0 ca 6kW ale nejsem propojen s DS tak doufám že to tam bylo při montáži. Nebyl sem u toho boužel.6
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Reputace: 267
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak a teď si pohlídat zda něco nedodávákkristian píše: pát kvě 16, 2025 11:51 amupdate: 7.5. bol vymeny elektromer, uz na nom vidim register 2.8.0, nastastie je tam 0![]()

Je na tom novém i jalová dodávka?
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 148
- Lokalita: Česká Lípa
Technologické přetoky vyplývají z vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb. viz citace
Tyto tzv. technologické přetoky nejsou povoleny u OZE v paralelním provozu s DS (ongrid) provozovaných tzv. "na černo" tj. bez smlouvy o připojení zdroje nebo mikrozdroje k DS s příslušným distributorem. Pokud OZE není vůbec připojen k DS tak žádné přetoky nehrozí a zmíněný problém pak může způsobovat některý ze spotřebičů připojených k DS, který nemá vhodnou kompenzaci jaloviny, ale to se sankcionuje jen u velkoodběratelů a nebo tam ta hodnota přetoku už byla při montáži toho elektroměru. Tak jako tak bez OZE připojeného k DS by žádné sankce hrozit neměly.vyhláška ERU č. 16/2016 Sb. v §16 odstavec 2) písmeno b) píše:b) technické řešení mikrozdroje, které zamezuje dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy...
U výroben elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném kalendářním měsíci 30 kWh.
To je dáno aktuálně platným cenovým rozhodnutím ERU 13/2024 z 29. listopadu 2024 a platí to pro všechny kdo mají sjednánu smlouvu o připojení zdroje nebo mikrozdroje s nulovou hodnotou rezervovaného výkonu. Nulová hodnotou rezervovaného výkonu znamená, že se jedná o smlouvu o připojení bez prodeje přebytků do DS. Technologické přetoky tedy vyplývají automaticky z již zmíněné vyhlášky v kombinaci s cenovým rozhodnutím ERU a jejich uplatnění je závislé jen na splnění podmínky mít sjednánu smlouvu o připojení zdroje nebo mikrozdroje s nulovou hodnotou rezervovaného výkonu a nic víc.
Ten kdo tedy má s distributorem sjednánu smlouvu o připojení zdroje nebo mikrozdroje s nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se nemusí obávat postihu pokud limity povolených technologických přetoků uvedené ve zmíněném cenovém rozhodnutí ERU nepřekročí.
-
- Reputace: 257
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
To pohlídáš jednoduše. Nepřipojíš přece bez smlouvy s PDS paralelně k síti zdroj ...
4Q elektroměry meří všecko včetně nějaké základní analýzy zpětných vlívů, určítě tam bude flikr protože kolegy jebali za flikr co mu dělal WR. Jak jinak by to zjistili.
Když se podívám na portál je to vlastně 6Q. činná odběr/dodávka, jalová odběr/dodávka a to jak při dodávce činné tak při odběru činné. Je to logický protože u výroben B1 výše může PDS řidit jalovinu na dálku, tak aby to bylo v jiným registru než pri odběru.
Já mám třeba spíš jalovou dodávku. Od 1.1.23 do teď mám nějakých 8,5MVarh dodávku a 714kVarh odběr.
Naštěstí to neřeší. Ale i kdyby na to přišlo mohl bych to ongridem kompenzovat/dekompenzovat.
Ani bych se nedivil kdyby to v budoucnu u výroben chtěli.
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Na novom pre.zmenu chyba jalova,ale to nejdem riesitSoban píše: pát kvě 16, 2025 4:27 pm
Tak a teď si pohlídat zda něco nedodává
Je na tom novém i jalová dodávka?

6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
- Reputace: 267
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak jalová dodávka pro soukromou přípojku tě zajímat nemusí, akorát by jsi věděl zda to ta indukce fakt dělala a nebo špatně měřil elektroměr.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh