Balkónová FVE Deye (800 Wp / 1000 Wp)

koci123
Reputace: 0
Lokalita: Litoměřice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14400
Kapacita baterie [kWh]: 33

Balkónová FVE Deye (800 Wp / 1000 Wp)

Nový příspěvek od koci123 »

Nabízím novou, pouze rozbalenou balkónovou FVE o výkonu 800 Wp (po instalaci umožňuje v app výstupní výkon snížit, nebo zvýšit až na 1000 W)

Splňuje bezpečnostní předpisy EU (při odpojení zástrčky přívodního kabelu ze zásuvky sítě dojde k odpojení střídače od přívodního kabelu - nehrozí tak úraz el. proudem, jako u levnějších variant, které je nutné takovýmto odpojovačem dodatečně dovybavit).

V aplikaci SOLARMAN je možné ovládat výstupní výkon, nebo nastavit časovače, aby se minimalizovaly přetoky.

Po dokoupení bezdrátového měřáku, lze pomocí aplikace výstupní výkon nastavovat dle reálné spotřeby a dosáhnout tak "nulových" přetoků (měřák není součástí prodeje)

Sada se zkládá z:
1 ks střídače Deye M80G4-EU Wi-Fi
https://deye.com/cs/product/sun-m60-80-100g4-eu-q0/
https://www.deyeinverter.com/deyeinvert ... %96%87.pdf

2 ks Bifaciálních panelů Sunket N-Type TOPCON VK430M10-108D4 (černý), 430 W / 525 W (bifacial)
https://cdn.enfsolar.com/z/pp/2023/11/p ... s-Bifa.pdf

1 ks 5m připojovací kabel 230V se zástrčkou.

Bližší informace o sadě zde:
https://www.kaufland.cz/product/448923733/

Tato sada je pouze rozbalená a nepoužitá. (rozbalen byl jen střídač a jeden panel vše v původních kartonových obalech)

Důvod prodeje je, že jsem nakonec realizoval velkou FVE.

Sadu nabízím za 8000 Kč (pouze s vlastním odvozem z Litoměřic - panely v kartonu jsou velké 1820mm x 1220mm)

Mohu k této sadě dále nabídnout nový, nepoužitý 20m gumový venkovní prodlužovací kabel 3x2,5mm (16A) za 370 Kč
https://allegro.cz/nabidka/prodluzovaci ... 6573399434

a také 8 ks držáků pro montáž panelů na stěnu za 430 Kč
https://www.kaufland.cz/product/4578246 ... lue=NuaSol
JirkaE
Reputace: 124
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Balkónová FVE Deye (800 Wp / 1000 Wp)

Nový příspěvek od JirkaE »

Žádný úraz el.proudem NEHROZÍ ani u jiných variant - pokud nedojde k nějaké vážné poruše na zařízení - nebo nesprávným používáním.

Bylo to právě Deye - které produkt změnilo (vynechalo bezpečnostní relé) a firma používala dál stejný certifikát o shodě, ačkoliv se jednalo o zcela zásadní změnu.

To je hrozný takto velebit ,,svůj produkt" negativní reklamou pro ostatní - založené na vlastní lži.

To je dnešní móda ?

SET se stejným Deye - lze koupit za 220Eur (5500Kč) nerozbalený, nový a s plnou zárukou... https://www.ebay.de/itm/235855498061

Tak jako tak, je to v Česku NEPOUŽITELNÝ - bez dalších velmi významných a dražších a odborných zásahů...
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
koci123

Dobrý den Jirko,
díky za reakci.

Nevím jestli je to módní, ale aby střídač měl odpojovací relé bylo pro mě při výběru tohoto kompletu zásadní, proto jsem to uvedl.
Nerad bych měl na svědomí člena rodiny, jen proto, že chtěl do zásuvky místo "nějakého" kabelu zastrčit něco jiného.

Právě u sady na kterou se odkazujete není zcela zřejmé, zda odpojovací relé má, nebo ne.
Na obrázcích jsou totiž obě varianty, jak M80G4, tak M80G4-EU. V popisu je uvedeno pouze M80 G4, což by nasvědčovalo, že odpojovač právě nemá.

Rozvoz je u této sady sice zdarma, ale pouze po Německu, jinam to neposílají a výkon panelů je 2x 400Wp

Já nabízím střídač M80G4-EU, který ten odpojovač 100% má a panely s výkonem 2x 525Wp.

To, že je to v Česku NEPOUŽITELNÝ - bez dalších velmi významných a dražších a odborných zásahů prosím rozepište, protože to je pro potencionálního kupce důležité. A mně to taky zajímá, abych případná rizika budoucímu majiteli sdělil.

Já jsem to měl v plánu zastrčit do zásuvky garáže bez dalších velmi významných a dražších a odborných zásahů. Výkon bych si řídil na základě reálné spotřeby přes HA.

Co bych tím způsobil?
gupa
Reputace: 133
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Je to Černý Petr pokud to nemá zpětnovazební proudové relé zabraňující přetokům do distribuční sítě. Přetok znamená za den i 500€ v pokutách od distributora podle dodaných kWh co to zařízení umí. Nějaké nastavování přes mobil není zpětná vazba. Takže je to zákonné nebo protizákoné když to použiji? Nebo je to NEPOUŽITELNÉ vzhledem k zákonům ČR.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
koci123

Co jsem si nastudoval já, tak dle české legislativy je to ve zkratce „obyčejný“ 800W spotřebič do zásuvky. Pokud máte starý měřák spotřeby, tak při přetocích do sítě, vám tento měřák měří přetoky jako spotřebu (zaplatíte je jako spotřebu!). Pokud máte nový měřák, tak ten vám přetoky změří, ale distributor vám přetoky do sítě stejně naúčtuje jako vaši spotřebu (zaplatíte je jako spotřebu!). Odborníci to tady na fóru už vysvětlovali.

Proto je dobré při použití střídače bez regulace pro minimalizaci přetoků nastavit maximální výkon střídače na vaši minimální dlouhodobou konstantní spotřebu ve dne „při svitu slunce“, kdy FVE bude produkovat.

Nebo pokud víte, že se bojler, čerpadlo, filtrace, ohřev bazénu, rekuperace, myčka, pračka, ... spíná v určité časy, podle toho naprogramovat maximální výkon střídače pro daný časový úsek.

Já mám na všech fázích v domě POW měřáky od eWelinku, takže jsem měl v plánu maximální výkon střídače nastavovat v Home Assistantu dle reálné spotřeby (jednou za 5s). V plánu jsem měl takto pověsit na každou fázi jednu sadu.

Technické přetoky vznikající při takovéto regulaci jsou distributorem tolerovány. ...toto vám tady ale vysvětlí jiní odborníci.

Citace edg.cz:
„Výrobna tohoto typu slouží pouze pro vlastní spotřebu a není možné dodávat vyrobenou elektřinu do sítě. Tzn. že zde nejsou povoleny přetoky do sítě (s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení) a přebytečnou vyrobenou elektřinu, tak nemůžete dále prodávat. 
Provoz těchto mikrozdrojů vždy povolíme, je však zapotřebí podat žádost o připojení. 
Neměníme Vám elektroměr, takže hned po uzavření smlouvy můžete výrobnu začít provozovat!“

Obdobně to má i ČEZ.
Kostěj
Reputace: 88
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Kostěj »

Doplním citaci ze stránek EDG
Jaké jsou povolené technické přetoky u zjednodušeného mikrozdroje?
Zjednodušené připojení mikrozdroje musí být technicky uzpůsobeno tak, aby se zamezilo dodávce elektřiny do distribuční soustavy v místě připojení, s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení, ale které nezvýší hodnotu napětí v místě připojení.
U výroben elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném kalendářním měsíci 30 kWh.
Více informací o účtování překročení rezervovaného výkonu naleznete zde.
(https://www.egd.cz/vyrobny-casto-kladene-otazky)
MikroCZ
Reputace: 1
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Doplním, nespojujte EGD a ČEZ, nemají stejné podmínky, NEMAJÍ!! EGD je výrazně lehčí povolení technických přetoků (i ty mají své limity) u distribuce ČEZ je povolení/schválení tech přetoků výrazně složitější-již je zde vlákno.
Nechci rozhodně kazit prodej, jen ne vše je tak jednoduché.
JirkaE

koci123 píše: sob kvě 10, 2025 12:48 am

To, že je to v Česku NEPOUŽITELNÝ - bez dalších velmi významných a dražších a odborných zásahů prosím rozepište, protože to je pro potencionálního kupce důležité. A mně to taky zajímá, abych případná rizika budoucímu majiteli sdělil.
JE TO TADY POPSANÉ NĚKOLIKRÁT :fuuu:

Jak již bylo tady řečené a v jiných vláknech popsané do nejmenších detailů - je to ta nejobyčejnější balkónovka do zásuvky a neumí krom omezení výkonu na výstupu nic jiného - to omezení je ale nutné velmi dobře otestovat, protože například moje aplikace pro balkonovku reaguje se zpožděním 15-30min.... (asi cesta na čínský server a zpět :lol: ) a to i on-line výroba - tedy měřím dalšími dvěma způsoby, přes chytrou zásuvku a shelly... abych věděl jaká je realita a to zpoždění. Třetí měření mám ještě celkové - na přívodu do baráku - i to vlastně balkónovku měří - ty přetoky viz screen.
(v praxi to znamená - že se stihlo zatáhnout a prší a výkon je 80W a balkonovka stále píše v aplikaci 745W výrobu :wall: = tatáž aplikace má výkon omezovat ? :eek2: )

20250512_073131.jpg

Pokud bude výroba vyšší než spotřeba = vše jde do přetoků.

I těch pár variant které již existují a umí to, BEZ PŘETOKŮ - musí nejdříve přetok vytvořit, aby se dal změřit, pak je nutná REGISTRACE - která musí splnit všechny náležitosti toho kterého distributora - který následně po registraci - ty mini technické přetoky toleruje a jsou legální.

Ale to není případ této balkonovky.

To zmiňované relé nemá jinou zásadní funkci, zařízení funguje i BEZ a bez rizika úrazu el.energií - je to jen druhý stupeň ochrany a odpojení a to zmiňované relé - nahradí i zcela obyčejný stykač za pár kaček...

Testuju už třetí verzi balkonovky (800W) a nyní již vytvářím ,,brutální" přetoky - z mého pohledu = je to nesmyslné zařízení a když už si dám práci s instalací panelů, tak je chci využít na 100% pro sebe... Ne aby to svévolně přetékalo do sítě.

Ale chápu - že je to lepší než nic - ale ne v Česku - kde toto nejde kvůli byrokracii - to znamená - že ve zbytku evropy to jde a slouží ke svému původnímu účelu = přinesu z Penny - zavěsím panely - propojím - zastrčím do zásuvky a vyrábím. V krátkém on-line formuláři to do 30-ti dnů oznámím (tak to proběhlo u mě.)

Pokud chci v Česku balkonovku - musím jedinou legální cestou která je a která to na několika-násobek prodraží.

NEBO (verze ,,na černo" - v žádném případě to nedoporučuji) - použiju balkonovku dle své stálé spotřeby = mám 150W stálé spotřeby - instaluju 140W balkonovku...
Vyzkoušeno osobně NULA PŘETOKY

Přidal jsem 100W do žebříku na ručníky a 60W sušák na boty (ani jedno se nevypíná automaticky, pouze vypínačem ručně) a měl 310W stálou spotřebu - 300W balkonovka bez přetoků = vyzkoušeno.

Nyní běží u mě třetí, největší = 800W a od 10h od rána to valí do sítě asi do 15h odpoledne... Jsem v Německu = nevadí to, ale je to škoda...

Součastný stav od loňského července - ačkoliv se snažím to maximálně využít je : 94kWh na elektroměru distributora.

20250512_074755.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
JirkaE

Zase chvilka času tak pokračuju - když už se autor zeptal....

Ale je to tady již popsané ve více vláknech.
koci123 píše: sob kvě 10, 2025 1:29 pm
Co jsem si nastudoval já, tak dle české legislativy je to ve zkratce „obyčejný“ 800W spotřebič do zásuvky.
Není - viz mnoho příspěvků a vláken dříve...
koci123 píše: sob kvě 10, 2025 1:29 pm
Já mám na všech fázích v domě POW měřáky od eWelinku, takže jsem měl v plánu maximální výkon střídače nastavovat v Home Assistantu dle reálné spotřeby (jednou za 5s). V plánu jsem měl takto pověsit na každou fázi jednu sadu.
Nemožné tento plán - leda na černo - nelegálně a s velkým rizikem pokuty (taky již byli zveřejněné v jiných vláknech)

V Česku je povolených 800W BEZ přetoků - přetok = pokuta, v mnohonásobku ceny kWh.

NEÉÉ - 3 x 800W na každou fázi... nemožné legálně ani jinde v EU. JEN 1 x 800Watt nic víc.
V Česku pokud vím - ani 1000Wp nejde.
Narozdíl od ostatních zemí EU - kde lze mít třeba i 2000Wp výkon - ale používat 800W a zbytek ukládat na večer.

5s je hrozně moc - za měsíc se sečte do velké sumy která už by mohla i u legální verze atakovat povolený mini-přetok, pokud každých 5s něco přeteče - pokud už to někdo povolí a projde to byrokracií... Což si myslím že - legálně NE.

Výsledkem (by bylo) podle mě - velmi komplikované zařízení s velmi komplikovanou automatizací.
A to jsou všechno ty více náklady.

Kolik stojí HA ? Kolik měření na každou fázi ? Kolik času na programování a kdo všechno to vůbec takhle umí (já teda ne)
Co se bude dít - pokud spadne wifi ? Nebo na kabelech ? Do hotové instalace ?

Co zůstalo z původní laciné balkonovky v takovém případě ? NIC - odpovím si sám.

Mnohem jednodušší a levnější je instalovat zařízení - které to umí samo - bez těchto komplikací a rizik a navíc ty přebytky i někam ukládá a večer - když zajde slunko i spotřebuje ;)

Což vlastně je i důvod prodeje - řekl bych - instalace něčeho, co to dělá samo a bylo pro ty účely vyrobené.

Balkonovka - ta klasická - TATO - slouží ideálně k účelu - který byl již popsaný = všechny přetoky valí do sítě zdarma - což jde všude - kromě Česka (a asi SK a nevím kde ještě)
Prodávat TOTO na českém trh je nesmysl... nelze to použít - bez zásadních zásahů a změn - které neumí každý.

ANO - přirovnání k ,,Černému Petrovi" v Česku - je velmi dobré... je mě líto.