Tabulka vnitřních odporů článků baterií
Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Bruntálsko
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 180Wp
- Kapacita baterie [kWh]: 2,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tabulka vnitřních odporů článků baterií
Čau lidi, koupil jsem si měřák vnitřních odporů RC3563 a chci se zeptat, jestli nemáte někdo k mání nějakou tabulku nebo seznam baterií (klidně i vícedruhovou LiFePo4, Pb, Li-ion...) s hodnotami vnitřních odporů? 

MPPT Victron Energy 100/20, Victron Energy Phoenix 500VA, LiFePo4 12V/200A, RPi Venus OS
-
- Reputace: 148
- Lokalita: Česká Lípa
Re: Tabulka vnitřních odporů baterií
Vnitřní odpor souvisí s tzv. tvrdostí článku tj. schopnosti dodávat určitý proud bez výraznějšího poklesu napětí. Už z principu nic takového jako univerzální seznam neexistuje, protože vnitřní odpor se průběžně mění a je značně závislý na aktuálním stavu článku s ohledem na řadu různých faktorů. Vnitřní odpor u téhož článku ovlivňuje kapacita, protékající proud, stáří článku, teplota a úroveň nabití. Vnitřní odpor je tedy spíš jen orientační hodnota.
Když si koupíte nový článek nebo akumulátor složený z více článků změřte si vnitřní odpor v plně nabitém a vybitém stavu za pokojové teploty a hodnoty si zapiště. Pak postupně v čase udělejte další měření třeba po měsíci a roce používání a sledujte jak se hodnoty změní.
Se zvyšujícím se vnitřním odporem v čase bude postupně klesat tvrdost článku tj. při určitém proudu bude pokles napětí výraznější u článku s vyšším vnitřním odporem než u článku s nižším vnitřním odporem. To souvisí s reálnou využitelností kapacity článku. Pokud zařízení vyžaduje určitou úroveň proudu a je schopno pracovat při určité minimální výši napětí tak může nastat situace, že i plně nabitý článek s vyšším vnitřním odporem nebude schopen dodávat příslušný proud aniž by došlo k poklesu napětí pod pro zařízení již nepřijatelnou mez buď vůbec nebo po kratší dobu.
Když si koupíte nový článek nebo akumulátor složený z více článků změřte si vnitřní odpor v plně nabitém a vybitém stavu za pokojové teploty a hodnoty si zapiště. Pak postupně v čase udělejte další měření třeba po měsíci a roce používání a sledujte jak se hodnoty změní.
Se zvyšujícím se vnitřním odporem v čase bude postupně klesat tvrdost článku tj. při určitém proudu bude pokles napětí výraznější u článku s vyšším vnitřním odporem než u článku s nižším vnitřním odporem. To souvisí s reálnou využitelností kapacity článku. Pokud zařízení vyžaduje určitou úroveň proudu a je schopno pracovat při určité minimální výši napětí tak může nastat situace, že i plně nabitý článek s vyšším vnitřním odporem nebude schopen dodávat příslušný proud aniž by došlo k poklesu napětí pod pro zařízení již nepřijatelnou mez buď vůbec nebo po kratší dobu.
-
- Reputace: 186
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Tabulka vnitřních odporů článků baterií
Moje nové LFP články EVE 105Ah cca 0.4mR.
Staré hodně ojeté LFP 15Ah (dar o Cipise za který znovu děkuji, prý původně z nějaké koloběžky) cca 5mR.
Dobré výkonové články 18650 do nářadí cca 16mR.
Starší 18650 z kola, kde už byly vyměněné, cca 25mR.
18650 asi z nějaké powerbanky, kde jde hlavně o kapacitu a ne o výkon cca 30mR.
Maličké články 400mAh z elektronických cigaret cca 60-70mR (jak který kus).
Staré hodně ojeté LFP 15Ah (dar o Cipise za který znovu děkuji, prý původně z nějaké koloběžky) cca 5mR.
Dobré výkonové články 18650 do nářadí cca 16mR.
Starší 18650 z kola, kde už byly vyměněné, cca 25mR.
18650 asi z nějaké powerbanky, kde jde hlavně o kapacitu a ne o výkon cca 30mR.
Maličké články 400mAh z elektronických cigaret cca 60-70mR (jak který kus).
-
- Reputace: 282
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Není v ta tabulka v papírovém návodu, jako u YR1035+ ?
-
- Reputace: 282
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
-
- Reputace: 263
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ale toto ti je k ničemu to je pro olověné články....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 148
- Lokalita: Česká Lípa
Přesně tak. Tabulka je pro běžné Pb aku. V textech pod tabulkou jsou zmíněny jen velmi obecně některé aku a nenabíjecí baterie. Prizmatické články LiFePo4 tam nejsou zmíněny vůbec.
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Bruntálsko
- Systémové napětí: 12V
- Výkon panelů [Wp]: 180Wp
- Kapacita baterie [kWh]: 2,4
Díky alespoň za tabulku Pb článků. Informace od Valdana a Mexe je taky super.
MPPT Victron Energy 100/20, Victron Energy Phoenix 500VA, LiFePo4 12V/200A, RPi Venus OS