Zapojení DC rozvaděče - s požností změny zapojení stringů
Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.
- GHLL
- Reputace: 7
- Lokalita: Kroměříž
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1350
- Kapacita baterie [kWh]: 2,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Zapojení DC rozvaděče - s požností změny zapojení stringů
Zdarec všem, poprosím o zhodnocení mého zámeru realizace zapojení DC rozvaděče.. (už jsem se >>> zde na foru <<< na foru jednou ptal, ale bez reakce
)
Zapojení DC rozvaděče - jištění panelů na půdě a následně dole u regulátorů. Paneli jsou: 550W - 32V (Voc 38,3V) - 17,3A.
Panely budou zapojeny do dvou stringů (východ a západ) po osmi panelech v sérii > 2x (256V (312Voc) 17,3A) > 8 800Wp.
Chci si ale zachovat možnost použití i zapojení panelů 4 do serie a tyto dvě série paralelně, takže by to bylo: 2x (128V (156Voc) 35A) > 8 800W.
Jde mi o to abych správně zvolil průřez kabelu a připravil DC rozvaděč na půdě na obě varianty a nemusel v budoucnu měnit zapojení na střeše u panelů.
Pokusím se vysvětlit můj záměr, pro jednoduchost uvádím jen východní stranu. Průřez kabelů viz obrázky.
Kabely zapojím pro variantu 8 do série, ale propojení 4 a 5 panelu bude až v DC rozvaděči na půdě takto: V případě že bych potřeboval zapojení 4 sériově a tyto dvě série paralelně > 128V (156Voc) 35A > 4 400W - tak bych pouze upravil zapojení a hodnotu DC pojistek takto: Lze to takto realizovat?

Zapojení DC rozvaděče - jištění panelů na půdě a následně dole u regulátorů. Paneli jsou: 550W - 32V (Voc 38,3V) - 17,3A.
Panely budou zapojeny do dvou stringů (východ a západ) po osmi panelech v sérii > 2x (256V (312Voc) 17,3A) > 8 800Wp.
Chci si ale zachovat možnost použití i zapojení panelů 4 do serie a tyto dvě série paralelně, takže by to bylo: 2x (128V (156Voc) 35A) > 8 800W.
Jde mi o to abych správně zvolil průřez kabelu a připravil DC rozvaděč na půdě na obě varianty a nemusel v budoucnu měnit zapojení na střeše u panelů.
Pokusím se vysvětlit můj záměr, pro jednoduchost uvádím jen východní stranu. Průřez kabelů viz obrázky.
Kabely zapojím pro variantu 8 do série, ale propojení 4 a 5 panelu bude až v DC rozvaděči na půdě takto: V případě že bych potřeboval zapojení 4 sériově a tyto dvě série paralelně > 128V (156Voc) 35A > 4 400W - tak bych pouze upravil zapojení a hodnotu DC pojistek takto: Lze to takto realizovat?
-
- Reputace: 167
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: Zapojení DC rozvaděče - s požností změny zapojení stringů
Dole v rozvádzači by som skôr použil 40A alebo 63A DC istič vo funkcii vypínača, ale môže byť aj poistkový odpínač pre poistky 14x51.
Za mňa to takto môže byť.
Za mňa to takto môže byť.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
- GHLL
Ano dole bude DC jistič/vypínač v dostatečné dimenzi cca 63A a pojistka dimenzovaná dle zapojení, v dotazu mi šlo především o ten DC rozvaděč na půdě...
-
- Reputace: 259
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A co máš s tím DC rozvaděčem?
Prostě tam vraz vše tak jak to máš pro dva stringy, no a buď ty kabely propojíš před pojistkama a nebo vrazíš do pojistek dle druhé verze....
Prostě tam vraz vše tak jak to máš pro dva stringy, no a buď ty kabely propojíš před pojistkama a nebo vrazíš do pojistek dle druhé verze....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

- GHLL
@Soban - Jasně že to tak provedu jen sem si nebyl na 100% jistý jestli sem něco podstatného nepřehlídl 
Potřebuju poradit jaké použít DC svodiče v DC rozvaděči nahoře a dole u měniče ? A jestli můžou být totožné v obou zamýšlených zapojení ?

Potřebuju poradit jaké použít DC svodiče v DC rozvaděči nahoře a dole u měniče ? A jestli můžou být totožné v obou zamýšlených zapojení ?