JK BMS pripojena ke dvěma regulátorům SMH III 6,2KW 48V

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
rva
Reputace: 700
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: JK BMS pripojena ke dvěma regulátorům SMH III 6,2KW 48V

Nový příspěvek od rva »

Lepší (z hlediska "volnoběžné" spotřeby) je mít barák na jednu fázi a z HA řešit paralelní připojování dalších měničů když to je potřeba.
Prakticky tak v noci běží jen jeden a přes den je připojen druhý, nebo i další měniče.
GHLL
Reputace: 1
Lokalita: Kroměříž
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1350
Kapacita baterie [kWh]: 2,5

Nový příspěvek od GHLL »

@rva - Ano souhlasím, také to tak plánuju. Aktuální bytový rozvaděč je 3 x 25A celková zátěž nepřesáhne cca 9,7kW. Prošel jsem si všechny spotřebiče a zatížení jednotlivých fází a po mírné úpravě to vychází tak že budou stačit dvě fáze, které budou napájet dva střídače 5kW. Jeden střídač bude pro spotřebiče, které jedou i přes noc a druhý se na noc vypne. Do domovního rozvaděče tedy půjdou dva kabely od dvou střídačů a přepínání FV/GRID se už bude řešit přes HA a stykače v domovním rozvaděči.
rva
Reputace: 700
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Nový příspěvek od rva »

Ono se těžko rozlišuje který spotřebič poběží i v noci a který ne. Proto bývá vhodnější mít barák zapojený jako jednofázový a měniče paralelně - tedy ke všem je přivedena ta samá fáze od distributora a jejich výstupní fáze jsou spojeny a takto se vracejí do domovního rozvaděče. Měří se výkon jejich výstupu (rychlou odezvu má třeba nacvakávací Shelly) a dle toho HA včas zapíná/vypíná nějaký měnič aby nedošlo k přetížení. Měničová část multibedny se obvykle zapíná kolébkovým spínačem, tak k němu se naletují kablíky aby se dal zapínat/vypínat z HA (já to mám pomocí kontaktů nějakého LAN relátka).
GHLL

Nový příspěvek od GHLL »

Ano souhlasím, ideální stav, ale u tohoto řešení je potřeba aby střídače spolu komunikovali, což u Epever nelze. Pokud mě někdo nasměruje na nějaký střídač (pouze střídač DC/AC 48V, né žádný kombi měnič) za rozumnou cenu, který to umožnuje budu rád...
Takže aktuální brouk v mé hlavě řeší tyto možnosti:
Pořídit Easun 11KW Off Grid Inverter 150A Double MPPT Input - Bude to jedna mašina, jedna fáze, ale může nastat zamrznutí na 90V a hlavně se obávám výkonu při slabém svitu s porovnáním s Epever - Pokud by byl výkon MPPT při slabém svitu hodně špatný pořídil bych dva MPPT Epever regulátory a Easun bych ponechal jen jako střídač.
No a druhá možnost je pořídit zrovna 2x Epever MPPT regulátor a 2x Epever měnič, ale ty zas nespojím paralelně takže budu muset jet na dvě fáze.
PetrDubi
Reputace: 291
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

K dobrému výkonu při špatném osvitu u HV kombi beden přispívá, když jsou na vstupu panely s větším proudem, takže například dva stringy paralelně nebo panely s větším proudem. Koukal jsem, že chceš použít panely s proudem přes 17A a to by mohlo chodit už pěkně. Ten 11 kW Easun má vstupy 27A (a 40A dohromady), takže s tím není problém.

Pokud chceš střídače s paralelním spojením, tak buď nějakou kombi bednu která to umožňuje (a použít jí jenom jako střídač) nebo Victron Phoenix/Multiplus - nic jiného mě nenapadá..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
GHLL

Nový příspěvek od GHLL »

Panely jsou 550W - 32V - 17,3A - Voc 38,3V - 8 v sérii tedy bude 256V (312Voc) 17,3A > 4 400Wp. Mám teď dva tyto panely v sérii v testovacím zapojení s MPPT Epever a vím tedy že při špatném osvětlení dávají cca 26V, takže jeden panel 13V, string by pak měl dávat při špatném světle 104V tak uvidíme jak pojede...
Dnešní zatažená polo deštivá obloha takto▼▼▼
Přílohy
Panely 2x serie zatazeno.jpg

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek