Prosím o radu (rozšíření fve) nové stringy Solax
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
- Reputace: 0
Prosím o radu (rozšíření fve) nové stringy Solax
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám střídač Solax X3 g4 15kw.. Na střeše mám na JZ celkem 25 ks panelů 410w rozdělený na 2 stringy ( ve střídači zapojené do PV1 a druhý do PV2).. Nyní jsem dal 6 panelů (jiný výrobce a typ) na balkon na zábradlí (různá orientace) a dalších 6 ks stejných panelů na střechu kotce od psa..Vyzkoušel jsem ty 2 stringy ze střechy dát spolu do PV1( Solax má 2 vstupy na PV1), zajímavé je že výroba poklesla o cca 400W než když jsou rozděleni na PV1 a PV2.. Když jsem ke stringu PV1 připojil 6 sériově zapojených panelů z kotce (všechny osazeny optimizéry TIGO, výroba razantně poklesla cca o 2kw..Jak zapojit ty 2 stringy co mám na víc?? 1 mám zatím zapojený do Sitona, ale přijde mi to škoda, baterie mám 17,5 kW a tepelné čerpadlo..Byla by možnost ještě dokoupit střídač, např. Solax X1 Mini 2.0, lze tento střídač zapojit tak, aby komunikoval se střídačem Solax X3 G4??Jen je škoda že nevyužiji potencionál 15kw střídače..Jak by jste řešily vy?? Děkuji moc za odpověď..
-
Re: Prosím o radu (rozšíření fve) nové stringy Solax
Tak jsem nakonec sehnal Solax X1 Mini 2.0, jen nemohu dohledat, jestli je možná komunikace s mím Solax X3 G4 15kw, případně co by komunikace přinesla..??Předpokládám že by spolu měli fungovat, je to tak??
-
- Reputace: 176
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
U toho paralelního připojení původních stringů na jeden MPPT vstup došlo k poklesu podle mě proto, že číslo 25 není dělitelné dvěma.
Takže jsi měl jeden string delší než druhý. A vychází to hezky - ubyl výkon právě jednoho panelu.
Proč došlo k tak velkému propadu při připojení těch nových stringů sériově na ty původní tak jasné není.
Zvlášť když jsou osazené optimizéry.
Tady bych já osobně sázel na to, že mají různou orientaci a budou dávat dost různý výkon. A optimizéry máš předpokládám v neřízené konfiguraci (tj. jen ty moduly na panelech a nemáš k nim centrální řízení pomocí CCA+TAP).
Navíc tak kombinuješ část stringu s optimizéry a část bez. Což by sice měly snad ty optimizéry trochu zlepšit, ale asi v této konstelaci ne moc.
Kdyby to bylo moje, tak bych to udělat takhle:
- z původních panelů bych jeden oddělat a zapojil 2 stringy po 12 panelech paralelně na 1. MPPT, který má vyšší zatižitelnost a má ty dvojité konektory
- ty další 2 stringy bych dal do série a připojil k nim i jeden zbývající panel z té původní konfigurace, ale i ten bych doplnil o optimizér, aby všechny panely v tomto různorodém stringu s různou orientací byly vybavené optimizéry
- já osobně bych k tomu ještě přidal i to řízení, tj. jednotky Togo CCA a TAP, ale uznávám, že to už je dalších 5 tis. Kč navíc, a to se ti tam nemusí chtít investovat
Takže jsi měl jeden string delší než druhý. A vychází to hezky - ubyl výkon právě jednoho panelu.
Proč došlo k tak velkému propadu při připojení těch nových stringů sériově na ty původní tak jasné není.
Zvlášť když jsou osazené optimizéry.
Tady bych já osobně sázel na to, že mají různou orientaci a budou dávat dost různý výkon. A optimizéry máš předpokládám v neřízené konfiguraci (tj. jen ty moduly na panelech a nemáš k nim centrální řízení pomocí CCA+TAP).
Navíc tak kombinuješ část stringu s optimizéry a část bez. Což by sice měly snad ty optimizéry trochu zlepšit, ale asi v této konstelaci ne moc.
Kdyby to bylo moje, tak bych to udělat takhle:
- z původních panelů bych jeden oddělat a zapojil 2 stringy po 12 panelech paralelně na 1. MPPT, který má vyšší zatižitelnost a má ty dvojité konektory
- ty další 2 stringy bych dal do série a připojil k nim i jeden zbývající panel z té původní konfigurace, ale i ten bych doplnil o optimizér, aby všechny panely v tomto různorodém stringu s různou orientací byly vybavené optimizéry
- já osobně bych k tomu ještě přidal i to řízení, tj. jednotky Togo CCA a TAP, ale uznávám, že to už je dalších 5 tis. Kč navíc, a to se ti tam nemusí chtít investovat
-
Už jsem koupil Solax X1 Mini 2.0, jen se zeptám, má někdo zkušenosti s tím jestli je potřeba Solax X3 G4 nějak datově propojit se Solax X1 mini??Nebudou se mezi sebou nějak hádat, když nebudou komunikovat?? Předpokládám že je jedno k jaké fázi zapojím X1 mini..Co když bude X1 vyrábět třeba 2 kW a na té fázi bude odběr 300w, kam zbytek poteče??
-
- Lokalita: Opava
podle me to musis pripojit na AC coupling + dalsi mereni, priklad https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 7094382000
-
Sehnal jsem odkaz na tuto stránku, ale je to řešení s jednofázovým hybridem já mám 3 fázový (tak že 3 měřící cívky ze střídače)..Netušíte jak mám připojit ke stávajícímu Solax X3 G4 - Solax X1 mini??Když např. Připojím fázi k fázi kterou prochází měřící cívka 1, jak bude Solax X3 G4 počítat výrobu???
https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 7094382000
https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 7094382000
-
- Lokalita: Opava
-
Nyní mám za Solax X3 G4 napojeny 3 měřící cívky, nechci ještě kombinovat s jinými měřiči..Nelze připojit ke stávajícímu připojení bez dalšího měřiče??Přetoky mám povolené, ale jde mi o to, aby z Solax X1 mini posílal primárně elektřinu do L1 kam bude připojem a přitom neomezoval (neblbnul nebo neškodil) střídači Solax X3 G4..Co se stane když např. připojím fázi X1 mini před měřící cívky X3??Nevyskytne se nějaká chyba?? Když budou např. z X1 mini přetoky do sítě, bude jej připočítávat i X3??Nebo mám koupit rozbočení na RJ45 a k X1mini dát měřící cívku??
-
Dobrý den, mohl bych zapojit viz. obrázek???
-
Děkuji moc všem za rady jak toto vyřešit (zapojit)..
-
Dobrý den, teď jsem řešil s montážní firmou a X1 mám prý bez problému připojit do domácí sítě a žádné měřící cívky nemám řešit..Prý se o to Solax X3 postará..Tak snad to takto bude fungovat a nic nepřijde k úhoně..
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 819 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mopadzi
-
- 1 Odpovědi