FVE v televizi, rádiu, novinách
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: FVE v televizi, rádiu, novinách
Priznam se, ze jsem premyslel spise o nejakych vetsich taskach 2x1 metr pripadne rovnou kombinovanych se zateplenim a s vychytanymi mouchami, prave pro rekonstrukci strech, protoze zd mi prijde hrozne to propojkovani, kde budete hledat chybu, kdyz klesne vykon a kolik kilometru kabelu v tomhle bude?
Anebo je tam vyssi napeti? Vyhoda pry ze se muze primo hasit vodou, takze nizke napeti?
Anebo je tam vyssi napeti? Vyhoda pry ze se muze primo hasit vodou, takze nizke napeti?
-
Ne, power optimizéry. Iformace viz http://www.solaredge.com/. Drahé a pro nás nevyužitelné - maj tam nějaký svůj protokol a brání se zapůjčení abychom si to nezlomili pro vlastní potřebu. Inu co naplat, dnes se kdekdo snaží místo makání toho druhého oholit.......Roger píše:Vyhoda pry ze se muze primo hasit vodou, takze nizke napeti?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Mám jeden fungl novej optimizér TIGO. Jsem připraven jej věnovat na oltář poznání. Je celej zalitej, takže destrukce.brumlaj píše:power optimizéry.
-
Z toho jejich webu jsem pochopil:
Jeden blok panelu jsou 4 tašky vedle sebe a již vzájemně propojené. Pokud tam zbývá místo jen na 3 tašky nebo je místo pod sebou, tak smůla, jedině drát rozstřihnout (lépe vyměnit za delší pokud je to možné) a propojit tašky dle potřeby.
Taška bez panelu stojí 615 Kč.
Jeden blok 25Wp (4 tašky s panelem) + příslušenství (zřejmě PowerBox (DC/DC měnič se s MPPT?)) stojí 2460 Kč.
Ceny tam mají bez nebo s DPH?
Kolik stojí jeden blok bez příslušenství (PowerBoxu)? Pro ostrov by se ten PowerBox asi nedal použít, ale nic nebrání bloky vzájemně propojit tak jako klasické solární panely a přivést to do vlastního MPPT regulátoru.
Otázka je, jestli to bez toho PowerBoxu budou chtít prodávat a za kolik?
Jeden blok panelu jsou 4 tašky vedle sebe a již vzájemně propojené. Pokud tam zbývá místo jen na 3 tašky nebo je místo pod sebou, tak smůla, jedině drát rozstřihnout (lépe vyměnit za delší pokud je to možné) a propojit tašky dle potřeby.
Taška bez panelu stojí 615 Kč.
Jeden blok 25Wp (4 tašky s panelem) + příslušenství (zřejmě PowerBox (DC/DC měnič se s MPPT?)) stojí 2460 Kč.
Ceny tam mají bez nebo s DPH?
Kolik stojí jeden blok bez příslušenství (PowerBoxu)? Pro ostrov by se ten PowerBox asi nedal použít, ale nic nebrání bloky vzájemně propojit tak jako klasické solární panely a přivést to do vlastního MPPT regulátoru.
Otázka je, jestli to bez toho PowerBoxu budou chtít prodávat a za kolik?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Jak muze stat taska bez panelu 615, kdyz 4 komplet tasky stoji presne 4 nasobek ... Viz tve ceny.
Chtelo by to asi srovnani s normalni taskou, mi to prijde 24wp na 4 tasky nic moc. Co presne ten powerbox dela?
Chtelo by to asi srovnani s normalni taskou, mi to prijde 24wp na 4 tasky nic moc. Co presne ten powerbox dela?
-
Mi to napsal ten jejich výpočet tašek. Zadal jsem rozměr pouze na 5 tašek, to je 4 tašky s panelem a jedna bez.
Powerbox bude jen DC/DC měnič s MPPT. Zaujalo mne že na sématu jsou powerboxy zapojeny do série, ale v textu je napsáno: "Paralelní zapojení má tu výhodu, že výpadky jednotlivých FV panelů (například kvůli zastínění) mají vliv pouze na daný modul a ne na celé FV-pole nebo FV-generátor. Moduly v jedné řadě (FV-poli) mohou být propojeny jen paralelně!"
Powerbox bude jen DC/DC měnič s MPPT. Zaujalo mne že na sématu jsou powerboxy zapojeny do série, ale v textu je napsáno: "Paralelní zapojení má tu výhodu, že výpadky jednotlivých FV panelů (například kvůli zastínění) mají vliv pouze na daný modul a ne na celé FV-pole nebo FV-generátor. Moduly v jedné řadě (FV-poli) mohou být propojeny jen paralelně!"
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Možná jsem se nevyjádřil dostatečně znechuceně, optimizery potřebují řízení, které obstarává měnič, nebo samostatný další řídící bedna za další nemalé peníze - pokud moduly s řídidlem nemají kontakt (via DC), přestanou pracovat a proto s tímto řešením nemají problém hasiči a to dodavatel zdůrazňuje. Pro pochopení funkce jsem právě žádal o zapůjčení, takže co zde píši, je pouze vyčtené z mi tehdy dostupné téměř nulové dokundamentace. Princip je - bez záruky, že optimizery dělají DC/DC MPPT měničem ve stringu vždy stejný proud - mění se napětí podle zastínění, nebo typu panelu..... No a jednotlivé paralelní větve nastavuje řídidlo tak aby výsledné napětí bylo na všech stejné..... Takže závěr - jsou to paralelní větve stringů (sériově zapojených optimizérů a u každého optimizéru panel) a řízeno tak, tak aby to dalo požadované napětí na vstupu měniče. - řekněme 350V DC? Znovu opakuji to je ale bez záruky, snad jsem neplácal úplné nesmysly.. Je to přecijen už dva roky co jsem to z nich doloval.tomas píše:Moduly v jedné řadě (FV-poli) mohou být propojeny jen paralelně!"
-
A zkousel nekdo strikat hadici vodi na 230v fazi? Na 10 metru a v holinkach? Jde to vubec ucitit, brneni?
A tady http://www.ekobydleni.eu/domy/jak-na-vy ... mi-taskami 350 kWh/m2 to je za rok nebo za hodinu pri plnem slunci?
A tady http://www.ekobydleni.eu/domy/jak-na-vy ... mi-taskami 350 kWh/m2 to je za rok nebo za hodinu pri plnem slunci?
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
- Kapacita baterie [kWh]: malá
Ja osobne nie ale možeš to vyskúšat....možno si už prečítam po Tebe aj nejaký rozumný príspevok na tomto forume,lebo už tu máš 320 príspevkov.....ale zatial nič múdre,respektíve nič prospešné som si neprečítal ...Roger píše:A zkousel nekdo strikat hadici vodi na 230v fazi? Na 10 metru a v holinkach? Jde to vubec ucitit, brneni?
málo kwp , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion + 60V 198Ah Lifepo4 , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Záloha:180Wp ,12V LiFePO4 60Ah , epsolar 10 ,victron 350w sinus
-
Tak prestan citat a zacni konat Predpokladam, ze si nekdy nekdo nekde omylem sahnul na fazi (proto muj dotaz, muze se podelit), podle me vyrazne zavisi na velikosti odporu mezi zivym a zemi... Bosy a na mokru dostane radnou slupku, na suchu a v poradnyc botach to ani nemusi ucitit.
Ja jsem striknul jen na 10kV / 3J a bylo to jen male brneni.
Ja jsem striknul jen na 10kV / 3J a bylo to jen male brneni.
Naposledy upravil(a) Roger dne ned pro 08, 2013 1:00 pm, celkem upraveno 1 x.
-
Roger:chceš mi říct,že Lui nic nedělá???Možná se budeš divit ale dělá víc než si myslíš a proto nemá čas na zbytečnosti jako každý znás.
-
no, prej se na každou svini někde brousí nůž. Tak prozatím se v největší lobbystické organizaci dělá divadýlko pro 10M občanů ČR. http://zpravy.idnes.cz/zasah-uooz-v-cez ... domaci_wlk Schválně - jak to dopadne? Tipnete si?
-
Sice zde na fóru obecně známý "výtvor" naši minulé vládnoucí garnitury, ale kdo by si to chtěl ujasnit:
http://bydleni.idnes.cz/montaz-kotle-ka ... nergii_rez
http://bydleni.idnes.cz/montaz-kotle-ka ... nergii_rez
-
Nastesti pro stavajici domy s kominem, nam nikdo neprokaze, ze jsem si do komina pripojil Petry... Pokud je pravda ta poznamka o puvodnim zameru EU, tak by se melo vysetrit, kteri ... lobisti tohle prosadili..
-
netreba vybavovať žiadne papiere :?no to sa mi nezdá,vie niekto niečo bližšie?
http://www.youtube.com/watch?v=p5TyT9OrfmQ
http://www.youtube.com/watch?v=p5TyT9OrfmQ
-
- R.I.P.
Vybavovanie pripojenia ma byť jednoduché - akési ohlásenie predom, potom realizácia oprávnenou firmou s doložením certifikátov a po pripojení do bežnej zásuvky v chalupe ohlásenie, že ste pripojený. Veľkosť zdroja limitovaná 1,5 násobkom vlaňajšej spotreby, dotácia do 1500 EUR. Žiadne batérie.
Nikto vám nič neodráta, ako hovorí redaktor. Energia pretečená ako prebytok do DS je darovaná, nikto ju nebude merať.
Ešte treba málo počkať, kým sa to rozkýva.....
Prajem úspešný nový rok všetkým na fóre !
Nikto vám nič neodráta, ako hovorí redaktor. Energia pretečená ako prebytok do DS je darovaná, nikto ju nebude merať.
Ešte treba málo počkať, kým sa to rozkýva.....
Prajem úspešný nový rok všetkým na fóre !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
Kto to povedal?vlkazajac píše:Žiadne batérie.!
Ja som počul , z úst p. Kubicu osobne, že to bude dokonca aj na ostrovné systémy.
Toto bude ešte zdojom mnohých nedorozumení a vrások na tvárach užívateľov FVE ..vlkazajac píše:Nikto vám nič neodráta, ako hovorí redaktor. Energia pretečená ako prebytok do DS je darovaná, nikto ju nebude merať.
Zápočet bude LEN V REÁLNOM ČASE tj. v jednom okamihu ak dom vyrába 1kW a spotrebováva 2kW, tak mu bude účtovaná spotreba 2kW bez ohľadu na rozdelenie výroby/spotreby medzi fázami (opak situácie v ČR). Elektrina pretečená do siete navyše, má byť vykupovaná maximálne za cenu na straty.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
- R.I.P.
Chápem pravidlá rovnako - zmysluplný režim z pohľadu domácnosti bude taký, aby do siete v každom okamihu prenikalo aspoň minimálne množstvo energie ( celklové saldo v 3 fázach, ako píšete ). Či sa bude realizovať výkup čo len v minimálnom množstve - neviem a som skeptický. Nemôžem povedať, že mám zaručené informácie.
Tiež nemám informácie o tom, že sa budú od prvého okamihu podporovať ostrovné systémy. Prajem si to, o tom niet pochýb.
Poznámka o tom, že nebude treba žiadne batérie, zodpovedala tomu, že dotácia sa týka systému pripojeného na DS.
Nabíjať batériové pole z predmetnej fázy nikto nemôže vylúčiť. Ďalšia z otázok je, aké invertory bude možné použiť......atď.
Tiež nemám informácie o tom, že sa budú od prvého okamihu podporovať ostrovné systémy. Prajem si to, o tom niet pochýb.
Poznámka o tom, že nebude treba žiadne batérie, zodpovedala tomu, že dotácia sa týka systému pripojeného na DS.
Nabíjať batériové pole z predmetnej fázy nikto nemôže vylúčiť. Ďalšia z otázok je, aké invertory bude možné použiť......atď.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
pochopil-li jsem správně , v reportáži je zmiňován základní princyp Net-meteringu . Což znamená síťová FVE (bez baterií) , zapojená přímo na domovní rozvod , ohlášení o připojení do DS distributorovi , výměna el. měru za čtyř-kvadrant .
Tím by to mělo být hotové . Jednou za rok vyůčtování - příklad :
spotřeba odběrného místa 3.000kWh
dodávka do DS 2.000kWh
rozdíl je 1.000kWh odběr z DS , takže člověk zaplatí jen toto "skutečně" odebrané množství el. .
Vydělají na tom všichni :
- distributor dostane v době VT el. kterou ihned prodá Vašemu sousedovi a Vám v noci el. vrátí za cenu NT
- vlastník FVE ušetří nemalé peníze za el. a zároveň je to výhodné uložení úspor
- stát získá bez větších potíží procenta do svých statistik do zpráv pro EU .
Ovšem , jestli se to neposere podobně jako u "nás" , se úkáže až časem .
Elektronům zdar
pochopil-li jsem správně , v reportáži je zmiňován základní princyp Net-meteringu . Což znamená síťová FVE (bez baterií) , zapojená přímo na domovní rozvod , ohlášení o připojení do DS distributorovi , výměna el. měru za čtyř-kvadrant .
Tím by to mělo být hotové . Jednou za rok vyůčtování - příklad :
spotřeba odběrného místa 3.000kWh
dodávka do DS 2.000kWh
rozdíl je 1.000kWh odběr z DS , takže člověk zaplatí jen toto "skutečně" odebrané množství el. .
Vydělají na tom všichni :
- distributor dostane v době VT el. kterou ihned prodá Vašemu sousedovi a Vám v noci el. vrátí za cenu NT
- vlastník FVE ušetří nemalé peníze za el. a zároveň je to výhodné uložení úspor
- stát získá bez větších potíží procenta do svých statistik do zpráv pro EU .
Ovšem , jestli se to neposere podobně jako u "nás" , se úkáže až časem .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Lokalita: Trnava
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Už dlho uvažujem s otcom o termike, tepelnom čerpadle a až na poslednej priečke je vždy fotovoltaika do siete. Ono by bolo celkom ideálne mať 3 kw ktoré by išli do siete a na to pripojené tepelné čerpadlo ktoré by pracovalo iba v čase dostatočného výkonu elektrárne. (pravdaže to by sa dalo spraviť jednoducho cez prúdové relé)
Je tu však stále to "ale" kde človek nevie čo sa stane s pretečenou energiou, odrátajú to neodrátajú? Ak mi to odrátajú dostanem ešte neaký velký poplatok za ich debilný elektromer? Proste kopec nezodpovedaných otázok.
Je tu však stále to "ale" kde človek nevie čo sa stane s pretečenou energiou, odrátajú to neodrátajú? Ak mi to odrátajú dostanem ešte neaký velký poplatok za ich debilný elektromer? Proste kopec nezodpovedaných otázok.