Paralelné pripojenie meničov k batérií
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
- Maros1357
- Reputace: 0
- Lokalita: Zvolen
Paralelné pripojenie meničov k batérií
Ahoj, mám otázku ohľadom rozšírenia svojho FVE systému. Aktuálne mám na streche juh pár panelov a inštalovaný off-grid menič pripojený k batérii cez JK BMS, pričom systém je jednofázový. Získal som ďalšie solárne panely rovnaké, ako mám už inštalované, ale MPPT regulátor to už nezvládne napätím, a paralelné zapojenie panelov nechcem.
Rozmýšľam, že by som panely umiestnil na strechu na západ a pripojil ich k druhému meniču, ktorý mám k dispozícii. Tento menič by bol pripojený k tej istej batérii (a teda aj k rovnakému JK BMS), ale slúžil by len ako nabíjačka batérie. Je to možné aj v prípade, že meniče medzi sebou nekomunikujú?
Samozrejme, že nastavím oba meniče tak, aby v súčte neprekročili maximálny nabíjací prúd BMS / Batérie.
Máte nejaké odporúčania alebo upozornenia ohľadom takéhoto zapojenia?
Rozmýšľam, že by som panely umiestnil na strechu na západ a pripojil ich k druhému meniču, ktorý mám k dispozícii. Tento menič by bol pripojený k tej istej batérii (a teda aj k rovnakému JK BMS), ale slúžil by len ako nabíjačka batérie. Je to možné aj v prípade, že meniče medzi sebou nekomunikujú?
Samozrejme, že nastavím oba meniče tak, aby v súčte neprekročili maximálny nabíjací prúd BMS / Batérie.
Máte nejaké odporúčania alebo upozornenia ohľadom takéhoto zapojenia?
-
- Reputace: 178
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Paralelné pripojenie meničov k batérií
Pro začátek bys třeba mohl trochu konkrétněji napsat, co máš. Ne všichni jsme jasnovidci.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- Maros1357
Aktuálne mám na južnej streche 9 panelov v sérii longi 410wp. A ďalšie 3 panely ktoré som dostal nezaplatené. v podstate keby mám na streche viac miesta dám tam aj tie 3 a zapojil by som ich 6s2p ale nakoľko tam viac miesta nemám uvažoval som že by som tie 3 umiestnil na západnú stranu cez ďalší menič na rovnakú batériu. Myslím že nieje podstatné pri mojom probléme aký mám menič ale tú sú technické informácie parametre rozsahu vstupného napätia mppt 120 - 450V odporúčané však od 180V zaujíma ma či to môžem pripojiť na jednu batériu nakoľko ďalší menič mám 3 panely v sérii na ňom fungovať budú... len chcem tie 3 panely nejak využiť
-
- Moderátor
- Reputace: 657
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To si piš, že je to podstatné, jaké má parametry mppt v tom měniči!!!
Už jen v té své odpovědi určitě vidíš pěknou blbost.
Minimální napětí uvádíš 120 V, což ty tři panely nedají ani omylem.
Musíš si koupit samostatný mppt, třeba od victronu, no a vzhledem k tomu, že ses ani neobtěžoval vyplnit, jaké napětí baterie používáš, tak dle křišťálové koule asi vybrat proud toho regulátoru.
Už jen v té své odpovědi určitě vidíš pěknou blbost.
Minimální napětí uvádíš 120 V, což ty tři panely nedají ani omylem.
Musíš si koupit samostatný mppt, třeba od victronu, no a vzhledem k tomu, že ses ani neobtěžoval vyplnit, jaké napětí baterie používáš, tak dle křišťálové koule asi vybrat proud toho regulátoru.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Maros1357
Dobre tak takto prvý menič 9 panelov v sérii funguje správne, druhý menič 3 panely v sérii funguje tiež správne. Ospravedlňujem sa a teda idem sa to pokúsiť rozpísať. Jeden panel longi 410wp voc 37,25V , vmp 31,25V , isc 13,88A a imp 13,12A prvý menič kde je 9 panelov v sérii ma rozsah mppt 120 - 450V odporúčané však 180 až 450V a max.100A Menič na ktorý chcem pripojiť 3 panely má rozsah mppt 90V až 430 a maximálne 80A. 24V batéria. Pričom 9 panelov s prvým meničom ktorý má mppt 120-450v už je cez rok funkčné vzhľadom nato že mám ďalšie 3 panely a ďalší menič som chcel pripojiť oba meniče k jednej batérií áno keby mám viac priestoru na južnej streche spravím 2 stringy po 6 panelov a spojím to paralelne teda 6s2p no keďže sa mi tam 12 panelov nezmestí chcel som ich umiestniť na ten západ a zvoliť takéto zapojenie ak by to samozrejme šlo. Dodám že oba offgrid meniče sú pre 24v batériu. Ešte raz sa teda ospravedlňujem za nie úplne presne informácie
Naposledy upravil(a) Maros1357 dne pon led 27, 2025 2:02 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 43
- Lokalita: Rajecké Teplice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 14,5
Ahoj, já jsem to takto měl. 2 měniče, jeden byl Easun a druhý MPP Solar (ostrov se zálohou ze sítě), ale byly konstrukčně identické. Každý na jinou fázi a měli společnou baterii. Řešil jsem to i tu na foru, hledej. Nabíjení měly nastavené identicky, a nabíjecí proud tak, aby nepřesáhl součet povolený proud v JKBMS. A potom jsem k tomu ještě připojil třetí nabíječku, MPPT regulátor, takže dokopy 3 MPPT regulátory, protože i každý měnič měl regulátor v sobě. Normálně to fungobalo. Dneska už mám 2 stejné měniče v paralelu, také se společnou bat.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 19 Odpovědi
- 1243 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Menfred95
-