Pravda o domácích větrných elektrárnách - rozhovor

Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Pravda o domácích větrných elektrárnách - rozhovor

Nový příspěvek od Valdano »

Přesně jak píše Matess. Mnohem více energie získáte s několika fotovoltaickými panely.

Níže je video s testem verze MAKEMU EOLO 3kW v provedení se šesti lopatkami. Při rychlosti větru okolo 30km/h tj. cca 8,3m/s dává tento generátor jen zcela minimální výkon aneb zcela vyhozené peníze. Ano má to tam nízko u země, ale i kdybyste to dal výš třeba 10m nebo výš tak v podmínkách okolo Prahy to nebude dávat nic moc.

Doporučuji se podívat na větrnou mapu AV ČR a na konkrétní lokalitu. Jedná se o průměrné hodnoty větru ve výšce 10m nad zemí. Praha a blízké okolí má obecně velmi nízké hodnoty cca do 3m/s. V takových podmínkách se takto malé větrníky rozhodně vůbec nevyplatí.

Pokud to nemá být jen na hraní pak jednoznačně doporučuji jít raději do fotovoltaiky tj. FVE, ze které za obdobné peníze jako za MAKEMU EOLO 3kW získáte mnohem více energie.
Miyuki
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Nový příspěvek od Miyuki »

Přesně, v ČR prostě nefouká kromě pár míst na horách.
Tady je to prostě v zimě zabitý.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
miroc
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od miroc »

Valdano píše: stř led 01, 2025 9:12 pm
Přesně jak píše Matess. Mnohem více energie získáte s několika fotovoltaickými panely.
Uvedená veta nemusí byť pravdivá. Napríklad u mňa za december 2024 dali panely (8 kWp) 217 kWh a veterná turbína (2,5 kW pri 11 m/s) dala 102 kWh. Ak by boli tieto dva zdroje výkonovo porovnateľné a turbína by bola v peaku tiež 8 kW, dala by 326 kWh. Ale už takto vypomohla skoro celou tretinou celkovej decembrovej výroby. Minulý december bol na slnko mimoriadne mizerný a ku koncu mesiaca aj na vietor. Napriek tomu tieto dva zdroje pokryli vlastne celomesačnú základnú spotrebu domu.
Je treba povedať, že aby bola turbína platným pomocníkom, musia byť splnené dve hlavné podmienky: turbína musí byť funkčná, schopná dávať deklarovaný výkon nielen papierovo, a lokalita by mala mať aspoň mierne nadpriemernú veternosť.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Valdano

miroc píše:
...2,5 kW pri 11 m/s...
Psal jsem to s ohledem na lokalitu tazatele xbenkju tj. Praha a blízké okolí (proto jsem v příspěvku dal i odkaz na větrnou mapu ČR) a vy tady napíšete hodnoty, které jsou někde na větrných lokalitách. V Praze a blízkém okolí jsou velmi nízké rychlosti větru a o tom, že by tam bylo často třeba těch vašich zmíněných 11 m/s o tom si může nechat akorát tak zdát. Lokalita tazatele je prostě naprosto nevhodná pro takové větrníky.
Matess
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

já jsem se bavil cenove... nikoliv vykonove. V odkazu daval vetrnou elektrarnu za 44k s vykonem 3kW, coz tak nejak odpovida panelum s vykonem 8-10kWp
Valdano

Navíc v té ceně za 44k jsou jen 4 lopatky. Se 6-ti lopatkami to je už za 48k, a to v tom pořád není ani MPPT régl ani měnič ani případná baterie pro akumulaci. Je to jen konstrukce s lopatkami + stožár vysoký jen 130cm, alternátor a usměrňovač a nic víc v té ceně už není. Takže když srovnávat cenově tak kolik za 48k koupí FV panelů a s jakým celkovým instalovaným výkonem. Otázkou samozřejmě bude i to na kolik FV panelů vůbec bude mít místo, ale vzhledem k lokalitě tazatele bude dle mého názoru stačit i mnohem méně panelů než se dá pořídit za těch 48k a pořád to bude v té lokalitě Praha a blízké okolí dávat celoročně mnohem víc energie než by získal s tím MAKEMU EOLO, který má ještě navíc velmi mizernou účinnost což je i důvod těch nevalných referencí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne stř led 01, 2025 10:53 pm, celkem upraveno 1 x.
miroc
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od miroc »

2,5 kW pri 11 m/s je štandardný spôsob označenia výkonu veternej turbíny. Iste viete, že jej výkon závisí od tretej mocniny rýchlosti vetra. Takže u väčších rýchlostí pomerne prudko narastá. V mojom prípade napr. pri vetre 6 m/s je výkon len necelých 500W. Aj ja vidím plný výkon turbíny len veľmi zriedka. A fakt by som nechcel bývať v lokalite s priemernou rýchlosťou vetra 11 m/s.
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
Valdano

MAKEMU EOLO má mizernou účinnost. Při 6m/s na stožárek okolo 10m se někteří dostali na výkony okolo 150W a někteří ani to ne. Dle mého názoru je to celkově velmi mizerná konstrukce. Dle mého názoru jednoznačně získá s FVE za srovnatelnou cenu vyšší instalovaný výkon a tím i reálně vyšší celoroční objem energie než by získal s takto malým větrníkem obecně v dané lokalitě, která je na vítr prostě obecně velmi chudá.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek