EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)
se tremi sun-2000g2 mam asi 60kwh za rok. Je to uplne v pohode.
-
Kdyz jsem s "modraskem" pred lety experimentoval tak jsem za celou dobu x mesicu natocil asi 0.15kWh, udaj z registru elektromeru. Ty regulacni pretoky jsou minimalni.
-
-
- Lokalita: Posázaví
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Když není smlouva, tak nesmí být žádný přetok. Ten limit 30kWh/měs platí pro mikrozdroje bez rezervovaného výkonu.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Ano, přetoky v jednotkách Wh Nejen že jsou tyto technické mikro-přetoky povolené, u povolené balkonovky kterou stačí ohlásit, stačí dál za limiter ještě jeden jistič a trvalou spotřebu 10-20W dát tam a nepůjde do přetoku ani jedna jediná mWh, ten limiter přece nemusí být jako první v řadě, na cestě od elektroměru
Teplota vody jen z FV : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
-
nemusi, ale pretok vznika hlavne odpinanim veci. Nejvic udela treba trouba nebo indukce. Kdyz na tom celej den pojede server nebo akvarko, asi to udela fakt jen par Wh mesicne
-
Já mám teď puštěný trvale ještě sušák na boty 60W navíc, tak nám trvalý odběr 24h denně stoupnul ze 145Wh na 205Wh = za den neuvěřitelných téměř 5kWh trvalé spotřeby.
Ale i tak to houpne při vypnutí konvice nebo něčeho a něco málo vždy přeteče.
Teď budu měřit přetok ještě druhým měřením, zjistím kolik přesně a dám něco trvalého před ten limiter a už nebude ani Wh na zmar
Mě přetoky nevadí, jen je mě líto každé Wh která uteče pryč
Ale i tak to houpne při vypnutí konvice nebo něčeho a něco málo vždy přeteče.
Teď budu měřit přetok ještě druhým měřením, zjistím kolik přesně a dám něco trvalého před ten limiter a už nebude ani Wh na zmar
Mě přetoky nevadí, jen je mě líto každé Wh která uteče pryč
-
Takto se sice každá Wh spálí trvalým spotřebičem umístěným před CT sondu, ale jinak je zase ta malá spotřeba plně krytá (mimo té špičky přetoku) ze sítě ...
-
kdysi jsem zkoumal elmer na din listu, nejakejlevnej, a kdyz jsem koukal do datasheetu toho IO tak tam byly piny, ktere signalizovali pretok. Chvilku jsme premyslel, ze bych to vyuzil prave k pripinani zateze, abych eliminoval pretok. Ale bylo to jeste pred ofiko pripojenim
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A i tak by přetok byl!
Protože když by signalizoval přetok tak už nastal a než se sníží výkon tak to trvá.....
Protože když by signalizoval přetok tak už nastal a než se sníží výkon tak to trvá.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
No to ano, ale nejsou žádné, ani mikroskopické přetoky, pro toho kdo se bojí, nebo nemůže balkonovku registrovat (třeba lidi v nájmu)
Zařízení to není dokonalé, ale vzhledem k jeho ceně a způsobu použití... Třeba bude stačit 10W trvalý odběr, nevím, změřím a ověřím.
Vzhledem k tomu že plánuju ostrov, nemá to pro mě praktický význam, ale třeba by to pomohlo mnoha dalším lidem, kteří jsou nyní vystresovaný ze 4Q elektroměrů.
Rozhodně ale doporučuju balkónovku zaregistrovat, když už je to tak snadný a když ty mini přetoky akceptují to byl velký skok pro ČR
-
To určitě... Ono se zdá leckomu 800W výkonu měniče málo - v (polo)ostrově je to samozřejmé),
ale když to jen trochu jde a doplní se baterie, je to skvělý pomocník pro úspory.
Trocha inspirace
Tady má hezky namalované, jak je to s produkcí FVE v čase a jak se to míjí s obvyklým schématem spotřeby
Tady pro inspiraci skvělý tuning chlazení GTI, protože to původní hučení prostě doma nechcete
ale když to jen trochu jde a doplní se baterie, je to skvělý pomocník pro úspory.
Trocha inspirace
Tady má hezky namalované, jak je to s produkcí FVE v čase a jak se to míjí s obvyklým schématem spotřeby
Tady pro inspiraci skvělý tuning chlazení GTI, protože to původní hučení prostě doma nechcete
-
- Lokalita: Česká Lípa
Nadnulové přetoky ve zmíněných limitech platí pro výrobny včetně mikrozdrojů připojených na základě smlouvy o připojení dle §16 vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb., a to s nulovým rezervovaným výkonem (pozn. myšleno s nulovým přetokem do DS dle smlouvy o připojení). U mikrozdrojů do 800W typicky balkonovek distributoři v ČR aktuálně v rámci zmíněné smlouvy nepovolují žádný jiný než nulový rezervovaný výkon, a to včetně EDG. Zmíněnou nadnulovou výjimku tvoří tzv. "krátkodobé přetoky elektřiny do DS, které slouží pro reakci omezujícího zařízení", ale bez smlouvy o připojení se tyto limity neuplatňují a platí tedy jen 0.
Zdroj: EDG: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové fotovoltaiky)
V případě výrobny včetně mikrozdroje s AC výstupem připojeným k DS tzv. na černo tj. bez uzavřené smlouvy o připojení je tedy riziko nejen případné pokuty za porušení energetického zákona, ale potenciálně i riziko uplatněných poplatků za neoprávněnou dodávku do DS, a to bez uplatnění zmíněných limitů.Výrobna tohoto typu slouží pouze pro vlastní spotřebu a není možné dodávat vyrobenou elektřinu do sítě. Tzn. že zde nejsou povoleny přetoky do sítě (s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení... Provoz těchto mikrozdrojů vždy povolíme, je však zapotřebí podat žádost o připojení. Neměníme Vám elektroměr, takže hned po uzavření smlouvy můžete výrobnu začít provozovat!
Pokud distributor zjistí, že odběratel provozuje výrobnu včetně mikrozdroje do 800W s AC výstupem připojeným k DS a nemá k tomu sjednánu smlouvu o připojení tak může v krajním případě odběratele v souladu s energetickým zákonem i dočasně odpojit a následně může být odběratel pokutován za porušení energetického zákona i když nebudou změřeny žádné přetoky do DS. Pokud bude navíc shodou okolností na odběrném místě již z dřívějška instalován některý z elektroměrů, který přetoky měří i když nejde o 4Q elektroměr, tak mohou být naúčtovány poplatky za veškeré nenulové přetoky, protože zmíněné limity se pro takový případ neuplatňují. I když nedochází k výměně elektroměru tak řada současných elektronických elektroměrů přetoky měří a uchovává v interní paměti byť se nejedná o 4Q elektroměry. Pokud tedy odběratel již má na odběrném místě instalován některý z takových elektroměrů tak se distributor o přetocích byť se zpožděním může dovědět.
-
- Lokalita: Rajhrad
Jakým způsobem u svých (legálně) připojených balkonovek zajišťujete, aby nepřetékaly?
Já jsem se zatím v rámci svého experimentování dopracoval k tomu, že si aktuální spotřebu vyčítám z modbus elektroměru SDM120M a následně bezdrátově taktéž modbusem upravím výstupní činný výkon (active power) mikroinvertoru tak, aby byla výsledná spotřeba pokud možno blízko nule. Není to zrovna rychlé, ani dokonalé, ale od července mám dle SDM120M přetečeno 1.43 kWh, dle elektroměru distributora 1kWh. Zkoušel jsem to nejdřív s proudovýma sondama, ale ty se ukázaly jako velmi nepřesné.
Já jsem se zatím v rámci svého experimentování dopracoval k tomu, že si aktuální spotřebu vyčítám z modbus elektroměru SDM120M a následně bezdrátově taktéž modbusem upravím výstupní činný výkon (active power) mikroinvertoru tak, aby byla výsledná spotřeba pokud možno blízko nule. Není to zrovna rychlé, ani dokonalé, ale od července mám dle SDM120M přetečeno 1.43 kWh, dle elektroměru distributora 1kWh. Zkoušel jsem to nejdřív s proudovýma sondama, ale ty se ukázaly jako velmi nepřesné.
-
Jaký mikroinvertor používáte?
-
Mám Deye SUN600G3-EU-230. Je to sice strašná srágora, ale darovanému koni na zuby nehleď... Hlavní je, že v určitých verzích firmwaru jde regulovat výstupní výkon modbusem, než to výrobce v novějších verzích zatrhnul.
-
to jsem ani netušil, že ty nejobyčejnější mikroinvertory mají nějaký modbus, nějak jsem to nezkoumal, očekával bych jen wifi a u něj naopak neočekával nějakou rychlost reakce
-
No a přes co myslíš, že do toho mikroinvertoru ten modbus datový rámec protlačím? Přes wifi. Vývod pro drátovou komunikaci tohle nemá. Jsou tam 2 MC4 vstupy pro panel, dva 230V betteri konektory pro řetězení více měničů za sebou, stavová led dioda a SMA konektor pro wifi anténu. Reakční dobu to má asi jako Rimmer na diskutéce: když pošleš požadavek na snížení výkonu, trvá to obvykle kolem 3-4 sekund, než výkon klesne na požadovanou úroveň.
-
To nic, to je jen tím, že tomuto nerozumím
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sítě