Muzu misto solarniho panelu pripojit k dobijeni druhou baterii? (DC-DC nabijecka)

Diskuze o regulátorech Victron
Pavel77
Lokalita: Kromeriz
Systémové napětí: 12V

Muzu misto solarniho panelu pripojit k dobijeni druhou baterii? (DC-DC nabijecka)

Příspěvek od Pavel77 »

Dobry den,
muzu pripojit k solarnimu regulatoru SmartSolar 75/10 MPPT s bluetooth na vstup PV misto solarniho panelu baterii (s LIDLU smart) 20V 8Ah? Jde mi o to ze pres zimu kdyz je malo slunicka potrebuji obcas dobit - prilepsit 12V autobaterii kde neni elektrina. Resim to sem tam modelarskou nabijeckou kterou napajim taky baterii, tak by mne zajimalo jestli bych to mohl resit i takto. Dival jsem se na DC-DC nabijecky od stejneho vyrobce ale ty jsou drahe, a tak mne napadlo ze bych to vyresil takto. Stary pwm regulator bych dal pryc a dal tento novy s tim, ze bych obcas solarni panel odpojil kdyz bude dlouho zatazeno a pripojil tam tu 20V baterii s Lidlu, ale nerad bych ho odpalil. Na Youtube jsem videl nastaveni v aplikaci ze regulator umi omezit vystupni nabijeci proud, tak si myslim ze by to mohlo fungovat ale radsi si necham poradit. Pro sichr bych omezil vystupni proud i v aplikaci smart baterie 20V na 5 nebo 10A a v tom Victron regulatoru bych omezil dobijeci proud na max.4A. Vice mi ani solerni panel neda. Mam moznost i 3x 20V 8Ah dat paralerne kdybych potreboval. Bylo by to jen na obcasne prilepseni baterie hlidam jeji nabiti aby neklesalo pod 12.4. kdyz se nepouziva. Dekuji za pripadne rady.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Muzu misto solarniho panelu pripojit k dobijeni druhou baterii? (DC-DC nabijecka)

Příspěvek od kodl69 »

to bych raděj nezkoušel, mrkni do manuálu, je tam jasně napsaný, že nemá být překročen zkratový proud panelu. A ten bude z té baterky tak 10-ti násobný, new li víc. Použij raděj tohle: https://vi.aliexpress.com/item/32823238 ... ry_from%3A a pokud ti nestčí nabíjecí proud 3A (tu 2Ah z lídlu baterku budeš vybíjet tak hodinu) a spěcháš, tak https://vi.aliexpress.com/item/40000384 ... ry_from%3A to bude s tou baterkou z vercajku hotový za pár chvilek, teda jestli to do toho olova půjde za mrazu nacpat... Je dobrý lopatu používat jako lopatu a kladivo jako kladivo, naopak to jistě jde, ale nebudeš mít výsledky a nářadí pravděpodobně zničíš, tohle je ten samej případ.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Pavel77
Lokalita: Kromeriz
Systémové napětí: 12V

Re: Muzu misto solarniho panelu pripojit k dobijeni druhou baterii? (DC-DC nabijecka)

Příspěvek od Pavel77 »

To je prave to, nevim co je tim zkratovym proudem mysleno a jak ho u tech baterii zjistim-zmerim. Ty moduly jsou zajimave nejake doma uz mam a pouzivam ale ne tyhle. Je to jedno s reseni, ale nevim pokud bych na vystupu nastavil 14.4V, vystupni proud 3A (merak mam) na prvni nastaveni a az by se autobaterie nabila, jak se to bude chovat, kdyz docili autobaterie pri nabijeni 14.4V bude to snizovat dobijeci proud aby udrzel stale to napeti 14.4V? Ale pak nepoznam kolik do baterie jeste jde. Modul byh doplnil modulem-merakem napeii, ale potreba je i na kotrolu proudu jinak bych nepoznal kolik do baterie jeste jde, protoze samo se nabijeni neukonci. Jinak ty baterie s Lidlu nemam 2Ah, ale psal jsem 8Ah Smart. Mam 3Ks a to uz je pekna sila pri paralernim zapojeni. Jsou tam clanky Lion 21700 a 3 baterie maji 3Kg a snesou opravdu veliky proud. Mne by stacilo kolem tech 3A a i jen jedna 8Ah. S tim solarnim regulatorem Victron by to bylo fajn, delal by vse sam, tady je nevyhoda ze nepoznam kolik proudu pri 14.4V by tam slo, abych vedel kdy odpojit. Merakem se mi to nechce porad resit potrebuji to ryche zapojit, po nabiti odpojit. Krabicku na 3d tiskarne bych si udelal ale trosku premyslim jak resit konecnou fazi nabiti bez meraku. Nejake jeste napady?

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek