Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Nezařaditelné
Soban
Příspěvky: 3734
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od Soban »

A není jednoduší se na všechny dodavatele vykašlat a udělat si ostrov?

Ten jeden kabel od měniče do rozvaděče a přepínač se vleze do každé skříně....

A jseš vysmátej žádné přetoky co vyrobíš to si spotřebuješ......

A pokud máš malou FVE na balkoně tak tam připojíš zásuvku na ledničku a TV a světla ostatní necháš na DS.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Hyp
Příspěvky: 506
Registrován: ned zář 19, 2021 7:38 pm

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od Hyp »

To je něco tak šíleně neefektivního :-(

A ty kabely k ledničce a TV budeš tahat prodlužovačku mezi pokojema nebo jak si to představuješ.

Tady někdo psal, že oni distributoři řešej už 2 kW přetoku? Tomu se mi nechce věřit, vždyť dopis je desetkrát dražší :)
„Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušení sekyry.“ — Abraham Lincoln
Valdano
Příspěvky: 345
Registrován: čtv črc 21, 2022 5:39 pm
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od Valdano »

Z legislativního hlediska samozřejmě platí, že ostrov nepotřebuje žádnou smlouvu o připojení mikrozdroje k DS, protože jeho AC výstup k DS připojen není a tím ani nehrozí přetoky, ale mikroměniče (typu GredFree) z provozního hlediska s povinným připojením AC výstupu k DS jako je např. ten z Lídlu se k tomu nehodí, protože jejich AC výstup za provozu vyžaduje trvalé připojení k DS jinak nefunguje a v případě výpadku DS také nefunguje.

Distributoři řeší přetoky u malých výroben zejména z toho důvodu, že je považují za porušení smluvním podmínek už z principu u smluv kde žádné přetoky nepovolují, a to jsou právě mikrozdroje s výkonem do 800W, ale mohou to řešit i u mikrozdrojů nad 800W, pokud jsou přetoky vyšší než sjednané. Prostě s rozvojem FVE začínají být nechtěné přetoky pro dodavatele problémem (o tom se psalo jinde) a tak se je snaží eliminovat. V případě k DS připojenému mikrozdroji v podstatě "na černo" tj. bez sjednané smlouvy o připojení mikrozdroje je to považováno za porušení energetického zákona a pokutu v takovém případě neuděluje distributor, ale přímo ERU s tím, že distributor oznámí takového provozovatele mikrozdroje ERU viz již výše zmíněné.

Samozřejmě si to každý může vyzkoušet sám tím, že si pořídí nějaký mikrozdroj a bez sjednání smlouvy o jeho připojení ho bude provozovat na území ČR. Spoustě lidem to asi bude procházet i když je otázka jak dlouho. Nejspíš to bude prakticky skoro každému procházet nějakou dobu od počátku kdy to začne dělat, ale může se stát, že si třeba zrovna u Vás distributor přetoků všimne, a to může být pokud máte elektroměr, který přetoky detekuje (asi většina současných elektronických elektroměrů) i když nemáte elektroměr s dálkovým odečtem. Ten co měl smůlu a následně ho to stálo 17k kč také neměl elektroměr s dálkovým odečtem. Pak Vás distributor oznámí na ERU a bude následovat správní řízení s pokutou na konci od ERU. Další nevýhoda může být v tom pokud byste měl od distributora elektroměr, který přetoky automaticky započítává do Vaší spotřeby. V takovém případě nejen, že budete posílat přetoky zdarma do DS, ale ještě navíc za to budete platit jako za spotřebu, a to v kombinaci s bezplatnými přetoky do DS bude v podstatě dostačující pokutou, pro kterou se to vůbec nevyplatí dělat. ;)
Valdano
Příspěvky: 345
Registrován: čtv črc 21, 2022 5:39 pm
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od Valdano »

Níže uvádím relevantní část z vyjádření ERU k mé reklamaci (uvedené v předchozí části tohoto tématu) ohledně rozporu vyhlášky ERU č.16/2016Sb. s nařízením komise (EU) 2016/631 (dále jen kodex RFG).
ERU píše:Vyhláška v souladu se zmocněním podle § 98a odst. 2 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb. stanovuje mimo jiné podmínky připojení výroben elektřiny přičemž výrobnou je podle § 2 odst. 2 písm. a) bodu 18 energetického zákona „zařízení pro přeměnu různých forem energie na elektřinu, zahrnující všechna nezbytná zařízení...“ Tato definice výrobny není podle našeho názoru nijak v rozporu s Vámi citovanou definicí výrobny z kodexu RFG. Z žádného ustanovení energetického zákona ani kodexu RFG nelze podle našeho názoru dovodit, že zařízení s výkonem nižším než 800 W není výrobnou. Kodex RFG v čl. 5 odst. 1 a 2 pouze stanovuje, které výrobní moduly jsou považovány za významné, což rozhodně neznamená, že výrobní moduly s výkonem nižším než 800 W nejsou výrobními moduly, potažmo výrobnami. I ze znění ustanovení čl. 3 odst. 1 kodexu RFG, které citujeme:

„Požadavky týkající se připojení, které stanoví toto nařízení, se vztahují na nové výrobní moduly, které jsou v souladu s článkem 5 považovány za významné, pokud není stanoveno jinak.“

lze dovodit, že existují i jiné než významné výrobní moduly. Z ustanovení kodexu RFG tedy pouze plyne, že požadavky na připojení stanovené tímto kodexem se nevztahují na výrobny s výkonem nižším než 800 W. Energetický regulační úřad je tedy přesvědčen, že vyhláška č. 16/2016 Sb. rozhodně není v rozporu s kodexem RFG.

Jen doplníme, že v České republice lze takovou výrobnu připojit dvěma způsoby. Buď pouze na oznámení podle §28 odst. 5 energetického zákona. V tomto případě může provozovatel distribuční soustavy takové oznámení do 30 dnů odmítnout avšak pouze z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a), to je v případě prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy.

Druhou možností je pak připojit výrobnu podle Vámi zmiňovaného § 16 vyhlášky č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. V případě výroben s výkonem nižším než 800 W je zde stanoveno navíc další zjednodušení, kdy není potřeba měřit impedanci proudové smyčky. Při tomto způsobu připojení nemůže provozovatel distribuční soustavy připojení odmítnout a výrobnu s výkonem nižším než 800 W tak lze připojit vždy. Je ale nutné dodržet podmínku nulového rezervovaného výkonu, tedy omezení „přetoků“ vyrobené elektřiny do soustavy s výjimkou krátkodobých přetoků elektřiny do distribuční soustavy, které slouží pro reakci omezujícího zařízení. Pak je pouze nutné požádat o změnu stávající smlouvy o připojení.
cipis
Příspěvky: 4930
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od cipis »

Jak se může "oznámení" odmítnout ??? Odmítá se třeba žádost, prosba, ale oznámení?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Příspěvky: 345
Registrován: čtv črc 21, 2022 5:39 pm
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Lidl a jejich Balkonovka za 8 500Kč

Příspěvek od Valdano »

Primárně jde totiž o to, že provoz mikrozdroje jen na základě zmíněného oznámení není nijak limitován co se týče přetoků. Oznámení může být odmítnuto provozovatelem DS dle ustanovení §5 energetického zákona viz citace níže.
energetický zákon píše: §5

Zákazník má dále právo v odběrném místě na základě oznámení provozovateli distribuční soustavy připojit a provozovat výrobnu elektřiny s instalovaným výkonem do 10,8 kW, pokud záměr připojit výrobnu elektřiny oznámí provozovateli distribuční soustavy na elektronický kontakt určený provozovatelem distribuční soustavy, při připojení výrobny elektřiny splní technické podmínky připojení stanovené provozovatelem distribuční soustavy, splnění těchto podmínek provozovateli distribuční soustavy doloží a provozovatel distribuční soustavy do 30 dnů od oznámení připojení neodmítne z důvodů, pro které je oprávněn odmítnout připojení výrobny elektřiny do distribuční soustavy podle § 25 odst. 10 písm. a). Splní-li zákazník podmínky pro připojení a provozování výrobny elektřiny podle věty druhé, platí, že marným uplynutím doby podle věty druhé se mění obsah závazku ze smlouvy o připojení odběrného místa zákazníka tak, že předmětem závazku ze smlouvy o připojení je také připojení výrobny elektřiny s rezervovaným výkonem ve výši uvedené v oznámení, nejvýše však do hodnoty instalovaného výkonu. Provozovatel distribuční soustavy změnu obsahu závazku ze smlouvy o připojení zákazníkovi bez zbytečného odkladu písemně potvrdí.

§ 25 Provozovatel distribuční soustavy

(10) Provozovatel distribuční soustavy je dále povinen

a) každému, kdo požádá o připojení k distribuční soustavě, stanovit místo, způsob, včetně určení napěťové hladiny, termín a podmínky připojení v souladu se zásadou hospodárnosti rozvoje a provozu distribuční soustavy a umožnit distribuci elektřiny každému, kdo o to požádá, je připojen a splňuje podmínky připojení a podmínky stanovené Pravidly provozování distribuční soustavy, s výjimkou případu prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy nebo přenosové soustavy; nedostatek kapacity zařízení pro distribuci elektřiny nebo ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu distribuční soustavy musí provozovatel distribuční soustavy žadateli písemně zdůvodnit s uvedením předběžného termínu a předběžných podmínek budoucího připojení,
Pokud to oznámení podané dle §28 odst. 5 energetického zákona provozovatel DS odmítne tak je potřeba podat žádost podle §16 vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb., a to již odmítnout nemůže jak již bylo zmíněno.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek