Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Měniče Victron
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

Ahoj všem,
měnil jsem střídače MP2 3000 za MP2 5000. Od výměny řeším prodleni s připojením ke gridu, tj. když jedu inverter only a chci/potřebuji/musím přejít do ON (myšleno on grid) pak k realizaci připojení dojde až několik minut po vydání pokynu. Tedy pokud nastane situace, že jsem v inverter only, ale dojde k overload či overheating, tak dle nastavenní (app v mobilu, NodeRed, Cerbo/generator), by mělo dojít přepnutí střídačů do ON, ale pokud možno hned a ne až za několik minut.
Předpokládám, že to bude někde v nastavení střídačů, ale nenašel jsem. U původních střídačů takové prodlení nebylo.
Nějaký nápad?
S díky jk
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od mobilik »

Aký Grid code máš nastavený v konfigurácií meniča? Robil si konfiguráciu cez PC, alebo cez victron connect?
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

mám ta European grid code, přesně dle návodu Neosolaru (Jan Dvořák) říjen 2023.
Pavel111
Příspěvky: 137
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od Pavel111 »

Pokud dojde k přetížení(overload)tak mi to také nikdy nepřeplo tak rychle,aby si toho počítač nevšiml.Bohužel.Ale normálně to naběhne docela brzy.Cca půl minuty?Ale NE na grid.Protože nemám systém tak nastaven.Tím,že se to celé shodí,tak všichni žrouti se automaticky vypnou a posléze se nezapnou,dokud je nezapnu manuálně.Při Power Assist toto za určitých podmínek neplatí(pro rejpaly)Ale Power Assist znamená přetoky do sítě.Vyzkoušeno.A to nechci.Proto jsem raději posílil systém.Teď už tyto starosti nemám.Poslední střídače od Victona jsem kupoval za 1000€ s MwSt,teď už bych je měl za 900€... :|
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

to Pavel111, píšeš: "Pokud dojde k přetížení(overload)tak mi to také nikdy nepřeplo tak rychle,aby si toho počítač nevšiml" ale já se bavím o třeba 5 minutách, i víc. :-(
Ale nebavím se o naběhnutí systému, pokud to celé přetížením spadne, ale o situaci, kdy je potřeba se připojit ke gridu, ale relé se připojí až po několika minutách.
No samozřejmě, jeli potřeba připojení ke gridu dána přetížením, pak dojde k připojení ke gridu zpravidla pozdě.
glottis
Příspěvky: 2177
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od glottis »

a neni to tim, ze kdyz tam je grid code, ze to proste ceka ty definovane casy dany v podminkach? byvalo tam 20 minut pokud zdroj neumi najizdet pomalu a ale pokud zdroj umi najizdet pomalu, cas je kratsi. Ale nepamatuju si kolik.
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

to glotis: v 10 zapnu světlo nebo bojler a ono se zapne až v 10:06, v čem vidíš přínos? Pokud bych jej zapnul o 6min dříve, zapne se přesně v 10. Vůbec netuším kam míříš.
glottis
Příspěvky: 2177
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od glottis »

Třeba se pletu, tak to nastudované nemám ale když máš ve victronu grid code, měl by pak respektovat ppds přílohu 4 a tam je definované jak a kdy se může prifazovat. Jestli to nemůže být ten problém.
cipis
Příspěvky: 4515
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od cipis »

Ja si puvodne myslel, ze se mluvi o bypassu, tj. je zapojene DS do ACin. Avsak kolega v prvnim prispevku pise prepnuti na ongrid, tak si ted nejsem jisty.
To, co rikas o ppds a ochranach, dava smysl, defacto se to chova spravne. Otazka je, jestli kolega opravdu spise nechce ten bypass ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

to glottis: Vážně je v podmínkách ppds napsáno, že se můžu přifázovat až 6 minut po tom co jsem to potřeboval?
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

asi myslíš:
Výrobny s výrobními moduly A1, A2, B1, B2 a C a podle [20] i zdroje do 800 W odpojené od sítě z důvodu
odchylky napětí či frekvence mohou být opětovně automaticky připojeny k DS dle následujících kritérií...........

Ale já nejsem odpojen z důvodu odchylky napětí či frekvence...tam bych to chápal.

Uvedená "následující kritéria splňuji" přesto čekám na jejich splnění? No, možná máš pravdu, jsme v ČR.

V každém případě děkuji za tip, hledal jsem chybu spíše v nastavení než v legislativě, která je pak implementována, tak jak je implementována. :-)

takže pokud při přetížení střídačů, EU GRID CODE, potřebuji grid, čekám až 20min. Super. Ale pokud při přetížení střídačů, DE GRID CODE, potřebuji grid, nečekám, asi nějaká Unijní harmonizace.
glottis
Příspěvky: 2177
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od glottis »

Ono to nemá být jen po za fungování těch ochran ale i prvním připojení. Což je de facto podpětí. Já mam třeba před modrasky uf Guard a protože modrásek nemá pomalý náběh výkonu tak se mi to připojí až 20 minut po obnově napájeni z gridu. Ale už jsem to asi dva roky nestudoval a přesná čísla neznám.
STRUCTOR
Příspěvky: 15
Registrován: sob čer 25, 2022 9:42 pm

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od STRUCTOR »

Uf Guard s rozpadovým relé mám také. Jestli Victron umí nebo neumí pomalý náběh to netuším, ale pokud ho neumí, v čem je lepší že naskočí o 20 min později? Ochranu v případě napětí či frekvence mimo limit, to chápu, s tím problém nemám.

Pokud FVE/střídače běží celou noc bez jakékoliv odchylky jak napětí tak frekvence, v okamžiku kdy SOC je menší než 20% vydá Cerbo pokyn k připojení ke gridu a čeká někdy i 20 min na připojení, vždyť několik hodin stabilně funguje, proč dalších 20min, co to řeší? Této logice prostě nerozumím.

Píšeš "i po prvním připojení" ale ono to dělá při každém připojení, proto jsem si myslel, že je někde chyba. Uznávám, že chybou je asi to, že této logice nerozumím.

V každém případě děkuji
Pavel111
Příspěvky: 137
Registrován: pon bře 24, 2014 11:40 am
Lokalita: Čestice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11,7
Kapacita baterie [kWh]: 43
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Victron 3X MP2 5000 prodlení s pripojením ke gridu

Příspěvek od Pavel111 »

Grid Code v žádném případě nevyplňovat.
11,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-43 kWh LiFe

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek