Multiplus HDO a blikání světel

Diskuze o regulátorech Victron
bereda20
Příspěvky: 129
Registrován: úte led 25, 2022 4:19 pm
Lokalita: Klatovy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 15

Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od bereda20 »

Ahoj, nevím zda se to již řešilo, ale mám MP2 nastavený jako ESS a dle podmínek připínám ACin přes AC ignore. Problém je v tom, že když je AC in odpojený, MP reaguje na HDO a bliká světly. V okamžiku co jej přifázuji k síti, nebo shodím jistič na vstupu, blikání přestane. Existuje nějaká konfigurace, při které se nesynchronizuje na signál HDO?
bereda20
Příspěvky: 129
Registrován: úte led 25, 2022 4:19 pm
Lokalita: Klatovy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od bereda20 »

To jsem fakt jedinej kdo s tím má problém? Blikají pouze klasické žárovky či zářivky, ledky ne.
kodl69
Příspěvky: 7394
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od kodl69 »

řešil to PavelR. Já to řešit nemusím, protože ve svorkách AC in nemám žádný dráty :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
Jenda42
Příspěvky: 1
Registrován: pát úno 23, 2024 6:00 pm
Lokalita: Praha

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od Jenda42 »

Oživuji toto téma, řeším stejný problém. Je to fakt dost výrazné poblikávání a projevuje se to i střídavým bzučením na 3fáz elektromotoru (autohever).
Po mechanickém odpojení hl.jističe od sítě je klid, ale to je trochu nepraktické...
Neporadí někdo?
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od PavelR »

stále kvoká, stále kvoká ... nevím v jaké máš střídače konfiguraci. u ESS nic nebliká, ale projevuje se to výpadky výkonu na obě strany.
Co tam máš za asistenty? Při ESS a nafázovaným střídači není jediný důvod k blikání. Jinak HDO jde běžně slyšet na VN trafech taky.

Victron prozatím nic nevyřešil. Ale snažím se vytvářet průběžný nátlak na support aby s tím něco udělali. Jednou se o to pokusili tuším ve verzi ESS 017A jestli ci dobře pamatuji, ale moc to nepomohlo.
Zkoušel jsem mnoho FW, nalíval jsem tam hodiny různý kombinace FW a asistentů což je samo o sobě opruz a sledoval jsem to na síťovém analyzátoru kdy to přijde. Dokonce se mi podařilo na 5ktový FW natlačit ESS 015B což by vůbec nemělo jít ale nalil jsem to tam. Sice to vyřešilo problém HDO řekl bych tak z 95% ale zato se vyskytl problém se symetrií plus "150" dalších oprav co je v dalších verzích tam není takže zase nic. Dělá to na různých frekvencích HDO. Pak znám instalace kde sice HDO přijímač normálně funguje ale nedělá to vůbec ale jsou to jednotky instalací. Stejný FW a asistent a u mě to dělá. Vůbec to nechápu. Přikládám to síle signálu HDO.

Verze FW na to nemá vůbec vliv. Dějě se to na MP I i II 3000/5000/8000/10000 na všech vyzkoušeno. On je totiž i problém že se to projevuje i lítáním měření frekvence o cca 0,6Hz což se samozřejmě reálně neděje.

Mám takovou svoji pracovní teorii: Opět se katovaly kosty, použili slabý železo, nedokážou si udělat rozklad harmonických a pověsit si regulační smyčky na základní harmonickou. To usuzuju z toho že ani neumí měřit frekvenci. A softvéráři jsou v prdeli, protože to co potřebují nedokážou nacpat do CPU. Alepoň jsem v tom neviděl žádnej DSP který by měřění a takový věci dělal rychle na HW úrovni.
Takže to reaguje na frekvence kolem 4 té harmonické kde může být více průchodů nulou v jedné periodě a tím to kolabuje (toto si myslí kolega).
Toto je jen moje teorie a doufám že se mýlím.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od mobilik »

Mám ten istý problém aj na Slovensku. Akonáhle ide v offgrid mode. Tak blikaju LED svetlá, aspoň tie čo nemajú dobrý filter...
Po pripojení DS to ide v pohode.
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od gupa »

HDO? A jak daleko od rádia je ten MP2?

http://www.mikrovlny.cz/content/file/ma ... manual.pdf
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Dagus
Příspěvky: 1941
Registrován: ned úno 17, 2019 9:07 pm
Lokalita: Liberec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7820
Kapacita baterie [kWh]: 32
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od Dagus »

A neplete sem dvě věci? Ten flicker podle mě je v offgridu daný rychlosti MP2 a reakci na zátěž, ne HDO signálem. Vždyť tam vůbec nejde. Ten HDO signál přeci ovlivňuje jak se MP2 chová se sítí, ale nedělá flicker, jen prestane dodávat do ds a do zátěže a bere vše z ds a pak zas jede a vyluzuje zvuky. To blikání led s špatným zdrojem je dané měkkostí MP2 a s ds to nedělá, protože mu pomáhá DS.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2187
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od gupa »

Jednou mi něco podobnýho dělalo u verze MP1 něco podobného, když jsem hrabal do toho koeficientu Assist curent boost factor. Pomohlo jen dát měnič vyresetovat a do standalone a znovu nastavit bez hrabání do tohoto nastavení. Bylo to velmi hlučné a to poblikávání také bylo.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od xmasin »

Mám cca 3 měsíce nainstalovanou FVE s Multiplusem II 3kVA a problémy jsem zatím nepozoroval, ale instalace je v severních Čechách, kde je jiná frekvence HDO (183,3 Hz).
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od PavelR »

dělá mi to i na HDO frekevencích nižších než 200Hz. ono se to projevuje jen přerušením výkonu a v tu chvíli to bere ze sítě.
Ale jsou místa kde to nedělá to je fakt ale nedokážu to dekódovat jaké jsou souvislosti
PavelR
Příspěvky: 3118
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Multiplus HDO a blikání světel

Příspěvek od PavelR »

v offgridu tedy pokud je nezapojen AC in to ani dělat nemůže tam to je ok

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek