Oplatí sa tepelné čerpadlo?
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Oplatí sa tepelné čerpadlo?
No, to úplně nemůžu souhlasit. Vždy je to o ekonomice a návratnosti. Na přestavbě jsem začínal před x lety a ta klima jela se SCOP 3. ROI byla 2 roky. Aktuálně provozuji TČ s mezivstříkem chladiva (2st. kompresor, resp. ekonomizer) se SCOP 3.8. Ale že bych z toho byl na větvi, tak to tedy ne. Prostě fyziku nejde ohýbat podle MKT materiálů. Ten venkovní výměník je jenom jeden a jeho plocha určuje jaké teplo se předá. Ekonomizér dělá jen to, že nastřikuje vracející se chladivo z kondenzátoru přímo do kompresoru (ještě před výparníkem) - tím "zahušťuje" chladivo, ale žádné další teplo nepřidá - krom zbytkového kondenzačního. Chladivo se o něco ochladí , ale s celkově s vyšším využitelným teplem. Správně by to mělo snižovat účinnost, protože chladivo nenabere teplo z venkovního vzduchu. Ale pomáhá to v nižších teplotách, kdy je nástřiková teplota chladiva nízká a jde celkově méně chladiva za EEV.
-
- Lokalita: Praha
Mě by bylo celkem jedno, jestli je to přestavba nebo ne, ale kdyby tam dali aspoň slušný software.
Tohle je graf z noci, kdy byla venku stabilní teplota -2°C. Proč dělá ten bordel, ví možná, jen čínský soudruh.
Tohle je graf z noci, kdy byla venku stabilní teplota -2°C. Proč dělá ten bordel, ví možná, jen čínský soudruh.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
To bude odmrazováni výměníku.Bez toho by ten výměník kompet zamrzl.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
vždycky to o ekonomice a návratnosti není. Třeba pro mě je návratnost parametr na posledním místě, pokud ho vůbec zvažuju. Spíš mi jde o co nejnišší náklady do budoucna, protože podle mě je tato vlna zdražování energií a distribuce první z mnoha.soami píše: ↑sob led 13, 2024 12:43 amNo, to úplně nemůžu souhlasit. Vždy je to o ekonomice a návratnosti. Na přestavbě jsem začínal před x lety a ta klima jela se SCOP 3. ROI byla 2 roky. Aktuálně provozuji TČ s mezivstříkem chladiva (2st. kompresor, resp. ekonomizer) se SCOP 3.8. Ale že bych z toho byl na větvi, tak to tedy ne. Prostě fyziku nejde ohýbat podle MKT materiálů. Ten venkovní výměník je jenom jeden a jeho plocha určuje jaké teplo se předá. Ekonomizér dělá jen to, že nastřikuje vracející se chladivo z kondenzátoru přímo do kompresoru (ještě před výparníkem) - tím "zahušťuje" chladivo, ale žádné další teplo nepřidá - krom zbytkového kondenzačního. Chladivo se o něco ochladí , ale s celkově s vyšším využitelným teplem. Správně by to mělo snižovat účinnost, protože chladivo nenabere teplo z venkovního vzduchu. Ale pomáhá to v nižších teplotách, kdy je nástřiková teplota chladiva nízká a jde celkově méně chladiva za EEV.
Můj pohled.
Mohl jsem pořídit nějakej levnej lg monoblok s někým se domluvit a oškrábnout z toho dph a byl bych na 60-70k s instalací DIY do kila.
Neudělal jsem to a pořídil voda voda včetně kopaných studen za bratru 370k včetně diy instalace s tou cenou hodně pohly právě ty studny na klíč. Proč? protože mě tady takový špekuly baví, a teď se na to chodím dívat a těším se z těch parametrů. Topím mnohem víc jak loni, i zima byla už. za prosinec 560kwh včetně TUV, v krbu je tma. Když to srovnám s peletema co jsem měl předtím tak nebe a dudy.
Jako velkej plus vidím že to lze provozovat s průměrným příkonem pod 1kw ať je venku jakákoliv teplota. Vždycky mě baví když narazím na někoho kdo začne s tím "a vypnou el a jste v prdeli" a vyargumentuju ho že mi stačí na topení a celej barák ve spojení s FVE 2kw centrála. Kdyby na to přišlo. Centrálu nevlastním nejsem paranoik ani preper.
Fakt jako jsem si pořídil parádní hračku
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Takže to ekonomie a návratnosti sice není, ale vlastně je
Ale proč ne, mně se tenhle přístup líbí.
-
Defrost jsou ty vysoký příkony, to mezi tím je příspěvěk čínského soudruha ke světovému vývoji řídícího softwaru. Jak něco nemůžou okopírovat, tak jsou v ******.Franta2776 píše: ↑sob led 13, 2024 9:31 amTo bude odmrazováni výměníku.Bez toho by ten výměník kompet zamrzl.
PavelR: Voda-voda je luxus, který si nemůže dovolit tak 2/3 republiky, protože jim nikdo nedá povolení. Já chtěl jenom prostý vrt na země-voda a bez šance. Ale nedávno jsem za pár mega viděl na prodej mlejn s 30kW turbínou. To by bylo něco.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Z jakýho důvodu by ti neměl někdo povolit vykopat studnu nebo dvě?eman píše: ↑sob led 13, 2024 11:16 amDefrost jsou ty vysoký příkony, to mezi tím je příspěvěk čínského soudruha ke světovému vývoji řídícího softwaru. Jak něco nemůžou okopírovat, tak jsou v ******.Franta2776 píše: ↑sob led 13, 2024 9:31 amTo bude odmrazováni výměníku.Bez toho by ten výměník kompet zamrzl.
PavelR: Voda-voda je luxus, který si nemůže dovolit tak 2/3 republiky, protože jim nikdo nedá povolení. Já chtěl jenom prostý vrt na země-voda a bez šance. Ale nedávno jsem za pár mega viděl na prodej mlejn s 30kW turbínou. To by bylo něco.
Já jsem na okraji ochrannýho pásma dokonce. Musí to hydrolog správně napsat.
-
Protože si tu kdysi jedna čůza nechala vyvrtat 4 vrty pro TČ a půlka vesnice přišla o vodu. Čůza se všem vysmála a všem široko daleko zakázali vrty pro tepelná čerpadla. Ale co jsem slyšel od kolegů ve firmě, tak stejný postoj zaujímá více SU, takže když chceš země-voda, musíš si zplundrovat zahradu bagrem, což u nás nepřichází v úvahu...máme jí 100let.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jasně. A nejvíc kopírují od nás, od technologické velmoci.
Ještě je třeba dodat, že tam dělají za misku rýže, nejmodernější dopravní prostředek tam je kolo bez přehazovačky a všichni chodí v modrých montérkách.
Sorry za politickou vsuvku. Ale tyhle kecy mě vždycky dokážou vytočit.
-
- Lokalita: Hlučín
Zajímá mě ta Voda/Voda jaký výkon má Tč,jaký skutečně dává při -15°C dva týdny v kuse,kolik má dům TZ ,na kolik se topí v domě, a kolik to bere při tom vody za 24h,kolik čerpadel to už spolklo a jaké konkrétně je.Jak daleko je zásaková studna a jsou to typické 1m široké? Ten výměník má předřazený filtr vody a co vápenatost a železitost vody?
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
O voda / voda se už moc nemluví. Protože ty studny většinou nestihají. Dělá se dlouhodobá čerpací zkouška.
-
Dělal jsem 8 let kontrolu kvality, co nám posílal čínský kontraktor a jsem rád, že tu hroznou zkušenost mám za sebou. Ukradnou a okradou cokoliv, jen aby ušetřili pár dolarů na výrobku za tisíce. Jednou dokonce ušetřili $200 na Argonu a zmrvili zakázku za $70000. Takže u mě pochopení nehledej.Mex píše: ↑sob led 13, 2024 10:46 pmJasně. A nejvíc kopírují od nás, od technologické velmoci.
Ještě je třeba dodat, že tam dělají za misku rýže, nejmodernější dopravní prostředek tam je kolo bez přehazovačky a všichni chodí v modrých montérkách.
Sorry za politickou vsuvku. Ale tyhle kecy mě vždycky dokážou vytočit.
-
nemluvím o vrtu. mluvím o studni pokud teda nemáte vodu 20m hlubokoeman píše: ↑sob led 13, 2024 7:40 pmProtože si tu kdysi jedna čůza nechala vyvrtat 4 vrty pro TČ a půlka vesnice přišla o vodu. Čůza se všem vysmála a všem široko daleko zakázali vrty pro tepelná čerpadla. Ale co jsem slyšel od kolegů ve firmě, tak stejný postoj zaujímá více SU, takže když chceš země-voda, musíš si zplundrovat zahradu bagrem, což u nás nepřichází v úvahu...máme jí 100let.
-
výkon nezáleží na venkovní teplotě ale na teplotě vody ze studny. Studny jsou klasika 1m, 5,5m a 4,5m mám 25m od sebe a po dvou měsících provozu nonstop klesla o cca 1C. Důležitý je průtok. Výrobce uvádí 20l/min při plném výkonu, ale záleži to na teplotě vstupní vody. Mě jede FM pro studnové čerpadlo na minimum a navíc je to ještě škrceno proporcionálem na vstupu na 11% otevření v běžném provozu. Reálný průtok jsem neměřil. Na fotce je průtok při ustáleném provozu. Ztráty nevím přesně ale při -15 nebude miň jak 10kw to je můj odhad. topím na 21-22C jak kde jak kdy.marko250 píše: ↑sob led 13, 2024 10:49 pmZajímá mě ta Voda/Voda jaký výkon má Tč,jaký skutečně dává při -15°C dva týdny v kuse,kolik má dům TZ ,na kolik se topí v domě, a kolik to bere při tom vody za 24h,kolik čerpadel to už spolklo a jaké konkrétně je.Jak daleko je zásaková studna a jsou to typické 1m široké? Ten výměník má předřazený filtr vody a co vápenatost a železitost vody?
Za prosinec 560kwh, je to tč spirála na webu mají podklady jde dohledat info o jejich koncepci výměníku.
Výměník je bez filtru. Jediná podmínka výrobce je že voda nesmí obsahovat nic co narušuje měď. O možnostech výměníku info na webu výrobce. U toho výměníku si dovedu představit odvápnění chemicky.
-
Od toho incidentu je tu voda hluboko. Máme 55m a přítok asi 3dc/sek. Naštěstí jsem tenkrát nechal vrtat 240mm, takže pro dům je vody dost a hodně recykluji.PavelR píše: ↑ned led 14, 2024 10:58 amnemluvím o vrtu. mluvím o studni pokud teda nemáte vodu 20m hlubokoeman píše: ↑sob led 13, 2024 7:40 pmProtože si tu kdysi jedna čůza nechala vyvrtat 4 vrty pro TČ a půlka vesnice přišla o vodu. Čůza se všem vysmála a všem široko daleko zakázali vrty pro tepelná čerpadla. Ale co jsem slyšel od kolegů ve firmě, tak stejný postoj zaujímá více SU, takže když chceš země-voda, musíš si zplundrovat zahradu bagrem, což u nás nepřichází v úvahu...máme jí 100let.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
-
pred děma měsíci 12,5C teď 11,7C
-
takto je na kopání hluboko. To fakt jedine země voda. Já zahradu totálně zlikvidoval při kopání studen. Ale stálo to za to.eman píše: ↑ned led 14, 2024 12:35 pmOd toho incidentu je tu voda hluboko. Máme 55m a přítok asi 3dc/sek. Naštěstí jsem tenkrát nechal vrtat 240mm, takže pro dům je vody dost a hodně recykluji.PavelR píše: ↑ned led 14, 2024 10:58 amnemluvím o vrtu. mluvím o studni pokud teda nemáte vodu 20m hlubokoeman píše: ↑sob led 13, 2024 7:40 pmProtože si tu kdysi jedna čůza nechala vyvrtat 4 vrty pro TČ a půlka vesnice přišla o vodu. Čůza se všem vysmála a všem široko daleko zakázali vrty pro tepelná čerpadla. Ale co jsem slyšel od kolegů ve firmě, tak stejný postoj zaujímá více SU, takže když chceš země-voda, musíš si zplundrovat zahradu bagrem, což u nás nepřichází v úvahu...máme jí 100let.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
11st je super, to by mohol byt aj cop5 bez ohladu na vonkajsi mraz. Som zvedavy co povies za par rokov, ci sa to v lete zregeneruje.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
při 10C primáru a 35C sekundáru uvádějí COP7 nevím na kolik to je reálný ale topím na 36C takže myslím že 5 tam bude minimálně. čísla jsou zatím dobrá.
Tím že mám místo 4 radiátorů fancoily hodlám tím v létě chladit přes studnu celej barák takže to by mohlo regeneraci napomoci.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 19 Odpovědi
- 2917 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Elmelund
-
- 4 Odpovědi