TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
SlezY83
Příspěvky: 121
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od SlezY83 »

Zdravím,
Chtěl bych se zeptat na využití přebytků z FVE.
Mám měnič Victron Multiplus II, který provozuji v ostrovním reřimu.
Mám připojenu DS na vstup.
Mám nastaven jenom virtual switch (VS), kde mám nastaveno, že NEIGNOROVAT venkovní síť (=přepni na DS) pokud je baterie méně nežli 20% nebo pokud je obděr větší nežli 6000W.
Mám připraven bojler s topným tělesem 1500W a chtěl bych ho připínat buď ON nebo OFF.

Dotaz je – lze nějakým způsobem řídit druhý výstup na měniči, aby mi spínal bojler, ale nepřipínal DS?

To znamená, že třeba:
SOC je více nežli xx % - připni druhý AC OUT - SOC je méně nežli xx%, vypni druhý AC OUT nebo
Napětí baterie je více nežli xxxx sepni druhý AC OUT, néně nežli xxxxxV vypni druhý AC out....

Samozřejmě bez přetoků do DS.

Případně nějaké doporučení, jak to řídit?
Díky moc,
Roman
Ostrov 6,4kkWp mono; Victron 150/35 + 150/45; Multiplus II 5000; 50Ah+50Ah+120Ah LiFePo4 (11,2kWh); Cerbo; BMV-700
Topení klimou; TUV Bojler 80l (předřazen před plynový kotel)
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od Diablo1st »

Za mňa najlepšie riešenie je ovládať ACout2 cez Node-red.

Postup:
1. Na IgnoreAC využiť Assistant Generator podľa tohto návodu
2. Pre zapínanie a vypínanie ACout2 použiť Assistant Programable relay 2x, raz na on a raz na off, a nastaviť spínanie podľa stavu vstupu AUX1, vyzerá to takto
ACout2.JPG
3. Nainštalovať Node-red
4. káblom prepojiť AUX1 vstup u MP2 a Relé na Cerbe
5. v Node-red nastaviť podmienky zopnutia

Easy :D

Edit: Len si treba overiť, či ACout2 vie cez Assistenta fungovať v off-rdi režime.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ElektroEzs
Příspěvky: 1169
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od ElektroEzs »

Ahoj tady máš návod podle kterého jsem takto ovládal bojler přes AC OUT 2. Nyní už jedu přes NODE RED a spínám postupně 3x1kW tělesa podle výkonu panelů a zátěže měniče a funguje to bezvadně. Pořád mám tedy vytěžování připojené na AC OUT2 ale mám tam jen vypínač mezi AUX kterým ovládám AC OUT 2 abych mohl případně úplně vypnout část vytěžování od napájení.

Jinak já mám nastavený přepnutí na síť při zátěži větší jak 4700W po dobu 4min a o víkendu to přítelkyně zatížila 6500W a než to stihlo přepnout tak to úplně spadlo na přetížení :D Jak dlouhý čas máš na těch 6000W?
Přílohy
OHEVVO_1 (2).PDF
(3.33 MiB) Staženo 289 x
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
SlezY83
Příspěvky: 121
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od SlezY83 »

Super - díky za rychlé odpovědi.
Koukám, že to PDF má 35 stránek - večer načtu. Ale jenom jeden dotaz, abych se ujistil.

Měl jsem za to, že použití ESS asistenta vede (může vést) k přetokům do sítě. Proto u mě bylo ESS skoro sprosté slovo (a dál jsem se tím nezabýval) a pouze VS (virtual switch). Nebo tato teze už neplatí?

Ohledně toho přepínání výkonu - moje nastavení je v příloze.
Na obrázku je 10 sec, ale možná jsem to zvedal na 20 nebo 30 sec (z důvodu, že když jede sklokeramika, tak různě spíná plotny a občas se to může potkat s varnou konvicí, troubou, apod... ). Tak mi jde o to, aby to přežilo chvilkově ten souběh, ale určitě není cílem na to pracovat dlouhodobě.
Přílohy
Victron - Letní nastavení 2023.png
Ostrov 6,4kkWp mono; Victron 150/35 + 150/45; Multiplus II 5000; 50Ah+50Ah+120Ah LiFePo4 (11,2kWh); Cerbo; BMV-700
Topení klimou; TUV Bojler 80l (předřazen před plynový kotel)
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od Diablo1st »

Pokiaľ nemáš FVE oficiálne prihlásenú ESS nepoužívaj!!! Pretoky spraví určite, lebo menič je stále pripojený do DS a nie len vtedy keď potrebuje.

VS nemôžeš použiť, ak chceš použiť akéhokoľvek Asistenta.

Ako som ti písal vyššie IgnoreAC sa dá spraviť cez Asistenta Generator

Ovládanie ACout2 sa dá spraviť cez Asistenta Programmable relay s ovládaním cez Node-red.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
SlezY83
Příspěvky: 121
Registrován: sob úno 02, 2013 7:01 pm

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od SlezY83 »

Takže když si to jenom shrnu, tak bych:
- nesměl použít asistenta ESS (@Diablo1st, ale u tebe vidím, že tam máš ESS asistenta přidaného).
- musel vyřešit jinak (nežli VS) přepínaná na DS (přemostění), když dojde baterie.
- musel vyřešit jinak (nežli VS) přepínaná na DS (přemostění), když je měnič v přetížení.
- to by znamenalo nastudovat si řešení Node-Red

Třeba tady?:
https://flows.nodered.org/node/@victron ... ib-victron
https://www.youtube.com/watch?v=i_iaciqn_Fg
https://www.youtube.com/watch?v=_J2rVNLrDIg
https://www.youtube.com/watch?v=8ceMtBo3orM

Nebo jít jinou cestou a to přes napěťové a proudové relé a stykač (udělat si HW logiku řízení v rozvaděči) a zachovat současný systém řízení Multiplusu s virtual switchem...

Chápu to dobře :-)?
Ostrov 6,4kkWp mono; Victron 150/35 + 150/45; Multiplus II 5000; 50Ah+50Ah+120Ah LiFePo4 (11,2kWh); Cerbo; BMV-700
Topení klimou; TUV Bojler 80l (předřazen před plynový kotel)
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od Diablo1st »

Ja mám FVE (resp. je časť) oficiálne pripojenú, takže preto používam ESS. ;)

Iná cesta je určite možná, ale z môjho pohľadu zbytočná, lebo všetky potrebné komponenty už má doma. ;)
Navyše potrebuješ len prepojovací kábel CYSY 2x0,75, aby si prepojil Aux1 vstup na MP2 s Relé 1 (príp. 2) na Cerbe a samozrejme troška času pre nastavenie. Odporúčam pridať si pred bojler elektromer, aby si vedel koľko energie si do neho natrepal a keď tak prepínač sietí, aby si ho v prípade potreby vedel dohriať z DS.

Najprv si vyskúšaj nastvaiť Asistenta Generator pre IgnoreAC podľa návodu, čo som poslal hore, aby si si otestoval, či sa to správa ako chceš.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
ElektroEzs
Příspěvky: 1169
Registrován: stř zář 21, 2022 10:03 am
Lokalita: okolí Teplic
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od ElektroEzs »

Navod co jsem posilal funguje bez ESS, sam jsem ho pouzival s asistentem generator na prepinani site podle SOC a pretizeni
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
sanitka
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 01, 2022 11:28 am

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od sanitka »

Nebude kolidovat nastavení připínání sítě pomocí asistenta generátoru a nastavení asistenta pro acout2 podle uvedeného návodu? Prvotně jsem to nastavil AC ignore podle Diablo, ale protože se chystám na příhřev TUV, budu muset z virtual switch cuknout na asistenty, bo snad můžu jen jedno nebo druhý.
pibi
Příspěvky: 764
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od pibi »

Ano, buď VS nebo Asistent.
Používám asistenta spuštění generátoru, na Cerbu nemám volné relé, tak více než měsíc používám pro spínání AC out 2 napětí akumulátoru a chodí to překvapivě dobře i při špatném počasí, trochu se nabije aku, trochu se ohřeje bojler. Když je aku pod 50% a zataženo, tak se ohřev ani nespustí.
Snímek obrazovky 2023-09-07 202631.png
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st
Příspěvky: 1643
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: TUV a druhý výstup na Victron MPII 5000

Příspěvek od Diablo1st »

sanitka píše: ned říj 22, 2023 2:53 pm Nebude kolidovat nastavení připínání sítě pomocí asistenta generátoru a nastavení asistenta pro acout2 podle uvedeného návodu? Prvotně jsem to nastavil AC ignore podle Diablo, ale protože se chystám na příhřev TUV, budu muset z virtual switch cuknout na asistenty, bo snad můžu jen jedno nebo druhý.
Ak máš voľné relé na Cerbe tak odporúčam ACout2 spínať cez NodeRed. ;)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek