Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Matess
Příspěvky: 1594
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od Matess »

každá konverze má nějakou účinnost. Napětí panelů není optimální k baterii...

A. Ztráty první na kabelech z panelů do regulátoru (ztráta cca 1-3%)
B. Ztráta na regululátoru - regulátor konvertuje napětí z panelů na napětí baterie. (ztráta 2-6%)
C. Aby proud do baterie tekl a začalo se nabíjet je nutné mít napětí vyšší než je napětí baterie + ztráty na kabelech k baterii (ztráta 5-10%)
D. Aby jsi energii v baterii mohl využít musíš ji dostat do střídače který ji s nějakou ztrátou na přivodním vedení, vlastní spotřebě střídače a parazitních ztrátach v transformátorech a ztrátách na polovodičích udělá na AC 230V na co jsi zvyklý.
E. Spotřebiče taky nejsou ideální a nemají jen činný odběr, ale je tam i nějaká jalovina a ta taky uměle zvyšuje spotřebu. (pokud nevíš o co se jedná řeknu to tak že s tím nejde nic moc dělat a vyhledej si termín účiník - neplést s účinnost)

A jak už řekli kolegové nade mnou všechny účinnosti se musí násobit.... takže pokud mám například online UPS a mám tam nabíječku, baterku a střídač a každý prvek má účinnost 95% (což je fakt hodně) tak celková účinnost bude 0,95*0,95*0,95=85,7%

Obecně to nikdo moc neřeší, protože ztráty na střídači ovlivnit nějak nejdou, krom správně dimenzovaných kabelů, nebo pořízení fakt drahého střídače (a o návratnosti dané investice se dá polemizovat), ztráty na kabelech ze solárů nikdo moc neřeší, protože ty ztráty rostou s výkonem - když je slunce dost nějaké ztráty obvykle moc nevadí a když je výkon malý jsou tady malé i ztráty.

I tak ale musím říct že obecně solární prvky jsou překvapivě dobré a efektivní... Minulý týden mi umřel zdroj meanwell 48V / 5A a nahradil jsem ho zdrojem CarSpa 48V / 5A. Stejný odběr a s carspou se příkon zvedl o skoro 140W... (meanwell účinnost 87%, carspa účinnost 51%)
Tichyc
Příspěvky: 10
Registrován: pon lis 08, 2021 10:37 am

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od Tichyc »

tenlester píše:
PetrW píše:Dobrý den, mohu se zeptat na legalizaci u ČEZu zpracovával jste si projekt sám? byly nějaké problémy se schválením? Mám objednaný stejný měnič a chtěl bych ho kvůli přetokům zlegalizovat ať nemusím přepínat sítě.
Děkuji PW
Nikoliv. Veškěré papírování včetně ČEZ mi dělal dodavatel - Malina Group.
Dobrý den,
nevíte, zda v tomto střídači jde nastavit "chování v síti" pro Českou republiku nebo zda je nutné veškeré chování a křivky závislostí nastavit v MENU?
patasoldloafer
Příspěvky: 3
Registrován: pon led 17, 2022 11:03 am

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od patasoldloafer »

Nastavoval někdo na tomto střídači Smart load output? Spíná se mi divně? respektuje to nastavení tabulky použití gen portu?
tenlester
Příspěvky: 20
Registrován: úte dub 19, 2022 10:12 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od tenlester »

jagr píše:Dobrý den, dotaz k DEYE 8k/10k
Kdo má tento měnič doma?
Jak hlučný je tento invertor? Zajímá mě, zda to je opravdu tiché.

Hluk je pro mě velmi velmi důležitý parametr.
Není to tiché. Mám jej ve sklepě, takže je mi to jedno. V bytě bych jej mít rozhodně nechtěl.
Když jede větší výkon (řekněme nad 3kW) tak pouští nějeká vetráky pro chlazení a je to docela hukot.
tenlester
Příspěvky: 20
Registrován: úte dub 19, 2022 10:12 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od tenlester »

PetrDubi píše:Ty grafy co jsou nahoře jsou z placeného systému SolarAssistant a obdobné grafy jdou udělat i v Home Assistant (propojení se řeší nad tvým dotazem). Přímo Deye žádné grafy nemá, nějaké grafy jsou nejspíš v tom sysému Solarman, kam posílá data ten wifiloger, ale data prý odesílá jednou za 10 minut, takže v praxi použitelné spíš na to, kolik bylo vyrobené energie a podobně, ale prakticky neukazuje co se v něm děje (když bude například mezi dvěma odeslanýma dávkama dat spotřeba 8 kW po dobu 5 minut a jinak bude spotřeba 1 kW, tak to v těch grafech vůbec neuvidíš).
Ten SolarMan a dodaný wifi logger je sračka. Ukazovalo to úplné haluze.
tenlester
Příspěvky: 20
Registrován: úte dub 19, 2022 10:12 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od tenlester »

sata28 píše:Dobrý den,
chěl bych se zeptat všech, co mají zapojený střídat SUN-8K-SG04LP3-EU, jak mají řešený backup load.
Nezdá se mi způsob, kterým technic od "Malina Group" jej chce připojit.
Od střídače ve sklepě vedou do bytového rozvadče dva 5-ti žilové kabely. GRID a BACKUP.
Na GRID je napojena kuchyň - sporák, trouba, myčka.
Na backup vpodstatě všechny další okruhy - světla, zásuvky
tenlester
Příspěvky: 20
Registrován: úte dub 19, 2022 10:12 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od tenlester »

tomjal1 píše: Já to moc nechápu. Baterka má vlastní měnič?
Baterka nemá vlastní měnič, ale:
- střídač nejprve musí baterii nabít. Tedy provádí transformaci DC / DC a to typicky nějaký step-down z napětí panelů na 48V. Tady byde účinnost relativně vysoká - 90% a více.
- větší problém je pak transformace z DC na AC. Tam dochází k relativně vysokám ztrátám a 90% je zázrak.
pavel.jurik
Příspěvky: 2
Registrován: stř kvě 04, 2022 10:01 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od pavel.jurik »

tenlester píše: Napojení je takové, že ke střídači mám před rs232 připojený RPI3 s SA. Ten se chová jako MQTT publishet a z HA to beru pres MQTT broker. Já MQTT používám už dlouho třeba pro Zigbee (světla, zásuvky, senzory apod.) takže jsem jenom do brokeru přidal nový channel. Kdyztak můžu vysvětlit detailněji - je tam nutné udělat jednu konfiguraci manuálně - tedy že to nejde naklikat.

Ahoj,
pises, ze mas RPi pripojen pres rs232. To je ten, kde je standardne pripojeny Wifi datalogger [port WIFI/RS232]??? Tzn., ze si ten datalogger uplne odpojil? Takze standardni monitoring pres Cloud nemas k dispozici? Myslel jsem, ze se pres nej delaji i remote firmware updates apod. nebo ne?

Na SA jsem nasel instrukce, ze je mozne pripojit na RS485 (v zavislosti na verzi firmware var 1) meter 485 nebo var 2) pres rozdvojku na BMS conector pro fimware od 20.7.20022 - viz obrazek ):
https://solar-assistant.io/help/deye/configuration

MAs to tedy stale na tom RS232 nebo si to prepojil??

Kde si objednal / koupil kabel, pripadne rozdvojku/splitter??

dekuji
pavel
Přílohy
Deye_SolarAssist_connection.png
misif
Příspěvky: 46
Registrován: čtv říj 06, 2022 10:22 am

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od misif »

pavel.jurik píše:
Ahoj,
pises, ze mas RPi pripojen pres rs232. To je ten, kde je standardne pripojeny Wifi datalogger [port WIFI/RS232]??? Tzn., ze si ten datalogger uplne odpojil? Takze standardni monitoring pres Cloud nemas k dispozici? Myslel jsem, ze se pres nej delaji i remote firmware updates apod. nebo ne?

Na SA jsem nasel instrukce, ze je mozne pripojit na RS485 (v zavislosti na verzi firmware var 1) meter 485 nebo var 2) pres rozdvojku na BMS conector pro fimware od 20.7.20022 - viz obrazek ):
https://solar-assistant.io/help/deye/configuration

MAs to tedy stale na tom RS232 nebo si to prepojil??

Kde si objednal / koupil kabel, pripadne rozdvojku/splitter??

dekuji
pavel
Čau, já mám "Převodník USB na RS485 chip CH340C" z dratek.cz za 50,- a chodí to se SA bez problémů. Paralelně k tomu běží Solarman na RS232, ale potvrzuji, že i mě ukazuje Solarman blbosti (náhodné skokové změny spotřeby/prodeje).
Zkoušel jsem vyčítat data přímo z dodaného WiFi loggeru, ale nepodařilo se mi, mám nějaké novější S/N než podporuje většina softu na netu, tak jsem šel cestou SA a přímého vyčítání dat z RS-485.

M.
mpcz
Příspěvky: 84
Registrován: sob kvě 14, 2022 1:27 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od mpcz »

Zdravím, měl bych dotaz na majitele tohoto střídače. Jde mi o chování při dosažení max. výkonu. Docela se mi po testech zamlouvá chování mnohdy kritizovaného modráska SUN 1000 i 2000. Ten funguje tak, že se nafázuje na EON a začne dodávat do rozvodu svoji energii ze solárů nebo baterie o něco vyšším napětí, čímž "přetláčí" elektroměr. Když mu dojde dech, dojde lineárně k "docucávání" z EONu. Má limiter, nejsou zde tedy žádné prodlevy při přepnutí a ani přetoky. Ty přetoky jsou sice široce diskutovány, ale já si tahám data přímo z 4Q elektroměru a za měsíc nevidím ani watt. Mám tam alarm, nouzové vypnutí i log. Jenže Modrásek má pouze 2kW a na jedné fázi. Tyto měniče jsou označovány jako GRID TIE. Výrobci tak sice některé měniče označují, ale není jasné, zda tak fungují. A jesli to označení opravdu přesně vystihuje to, co já chci.
Pokud by někdo tento měnič SUN-8K-SG04LP3-EU již provozoval, byl bych velice vděčen za tyto informace, popř. i po telefonu, zavolám. Díky, mpcz, 25oct2022
tenlester
Příspěvky: 20
Registrován: úte dub 19, 2022 10:12 pm

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od tenlester »

pavel.jurik píše:
tenlester píše: ...
Ahoj,
pises, ze mas RPi pripojen pres rs232. To je ten, kde je standardne pripojeny Wifi datalogger [port WIFI/RS232]??? Tzn., ze si ten datalogger uplne odpojil? Takze standardni monitoring pres Cloud nemas k dispozici? Myslel jsem, ze se pres nej delaji i remote firmware updates apod. nebo ne?
Možná trochu pozdě, ale přeci jenom odpovím.

Ano ten jejich dataloger jsem vyhodil a mám to místo něj. Nějaký RS232 to USB jsem doma měl a funguje.
Ten origo dataloger se mi jednak nelíbil a jednak nechci mít z principu doma něco do posílá data do číny.
Uživatelský avatar
MartinSo
Příspěvky: 1
Registrován: ned dub 02, 2023 12:04 pm
Lokalita: Brno

Re: Asymetrický hybridní střídač SUN-8K-SG04LP3-EU

Příspěvek od MartinSo »

Pro Tenlester...

Potřebuji poradit s integrací dvou SA do jednoho Ha. Ve složce Zařízení a služby mám MQTT to vidí dvě zařízení - jedno Axpert a druhé Deye. Oba dva měniče mají každý svého SA. Problém je že mě ten HA vidí oba SA, ale čte data je z jednoho. Když v nastavení MQTT změním Ip adresu jednohgo na druhé zařízení čtu jen to nasteve zařízení. data posílají oba SA , mám to vyzkoušené... za každou radu jsem zaulován.. Vlasně vůbec nechápu jak bych do toho přidal třeba Zeegby , když nejsem schopen vyřešit tohle

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek