Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
pave69
Příspěvky: 57
Registrován: ned čer 26, 2022 9:27 pm

Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od pave69 »

Máte někdo zkušenost s provozem větších zátěží na backup větvi, pokud je současně připojena DS? Při překročení max. proudu (16.5A?) střídač spadne, nebo si i do backup větve přicucne z DS?
Mám GW zapojený "podle návodu", tj. v podstatě všechny spotřebiče jsou na DS větvi a pouze při výpadku DS externí stykače přehodí dům na backup větev. Tím pádem toto přepnutí znamená "bliknutí" a některé spotřebiče s tím mají trochu problém. GW má režim "force backup" (nebo tak nějak), takže by se to dalo principielně přepínat jen SW, bez potřeby ext. stykačů. Současně udávají, že pokud je DS připojena (a není režim force backup), tak jsou DS a backup větve propojeny (ale není nijak upřesněné, jak propojeny, jestli nejde jen o zfázování nebo tak)
Takže nevím, jestli se při trvalém přepojení celého domu na backup větev pak nedostanu do problému, když se náhodou na jedné fázi sejdou dvě trouby, myčka a vysavač (nebo tak něco) - prostě odběr víc jak 17A.
Provozujete někdo trvale všechno na backup větvi? Máte zkušenost, jak je to s propojením na DS? Předem díky
Mojm10
Příspěvky: 250
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od Mojm10 »

Ahoj, tohle mě zajímá. Nevěděl jsem do ted co je "force backup".
Já mám třípolohový přepínač na přípnání mezi backup a AC.
Tím se z toho stane de facto ostrov na 3x16A. Jen si dávám pozor, abych nespojil backup s DS (což by se dalo automatizovat). V PV masteru si pak zapnu backup,aby neběžel pořád. Bliknutí spotřebičů snáším.

Druhá variant,kterou jsem jel byl automatický přepínač sítí, kde backup byl hlavní. V případě přetížení, se přepnul na DS (opět s bliknutím spotřebičů), tzn. ostrov s DS jako zálohou).
pave69
Příspěvky: 57
Registrován: ned čer 26, 2022 9:27 pm

Re: Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od pave69 »

Mě ještě vadí, že když je výpadek DS tak potom při opětovném připojení se GW restartuje či co dělá a cca 5 min backup nejede. To mě trochu odrazuje od přepnutí všeho na backup. Ale jinak by to bylo tak 30 min šťárání v rozvaděči :? , tak možná to někdy zkusím, pokud tady neseženu nikoho s většími zkušenostmi. :mrgreen:
Mojm10
Příspěvky: 250
Registrován: ned bře 22, 2020 11:55 am

Re: Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od Mojm10 »

Co takhle v tvem pripade udelat:
1. rozdelit spotrebice na backup a AC s tim, ze na back up bude zachovano rozumne 3x16 A. Na AC bude nejaka trouba a tak.
2. v pripade vypadku DS backup jede dal.
3. Pripnes si spotrebice z AC k backupu prepinacem, tim bude defacto cely barak na backupu, zatez uz si uridis aby nedoslo k pretizeni.
4. kdyz bude opet k dispozici DS, prepnes tech par spotrebici zpet.

Jinak ja utahnu cely barak na back up, vcetne nabijeni auta. Mam prehled co je na jake fazi a co muze soubezet. Pro zenu to je i na papire. To co vadi nejvice jsou spinane spotrebice jako indukce a nejaku fen s diodou atp. Zatim jsem to pretizil jen 2x. Na chvilku to da i 4+ kw na fazi.
pave69
Příspěvky: 57
Registrován: ned čer 26, 2022 9:27 pm

Re: Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od pave69 »

Jak jsem psal, 2 trouby+myčka+vysavač jsou technicky na jednom drátu, to už nerozdělím, je to starší dům. Ale prakticky to zase takový problém není, protože samozřejmě tam je taky jen 1 jistič (20A) a obyvatelé jsou zvyklí, že to nesmí pustit všechno, aby nevyhodili pojistku. Taky jsem jel pár týdnů na backup a nebyl problém. Ale stát se něco může (třeba ten fén) a kdybych nebyl doma, tak ostatní členové domácnosti to nevyřeší. Tak zkouším zjistit, jestli do toho jít nebo ne, rozdíl je do pár set kWh/rok....?
Lotus
Příspěvky: 18
Registrován: pát kvě 20, 2022 8:39 am

Re: Goodwe GW10K-ET - chování backup větve?

Příspěvek od Lotus »

Tiež mám na backupe celý dom , za 3 mesiace som menič preťažil iba raz a to pri vrtaní veľkou vrtačkou do joklu
...Šklbla a backup bol off
Výhoda , je že môžte isť ostrov , samozrejme ešte manuálne prepínam , či ide dom na Backup alebo na Grid.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek