Odpojení od centrálních dodávek - Sokolov, Slavíčkova ulice
Obecná diskuze na téma soběstačnost s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Odpojení od centrálních dodávek - Sokolov, Slavíčkova ulice
Majitelé 24 bytů na sídlišti ve Slavíčkově ulici se chtějí jako první velký dům ve městě odpojit od centrálního zásobování teplem.
Zdroj: http://vary.idnes.cz/sokolovsky-panelak ... -zpravy_pl
Fandíme těmto průkopníkům!
-
Re: Odpojení od centrálních dodávek - Sokolov, Slavíčkova ul
Kontakt na v článku zmiňovanovanou firmu Topíme zdarma
http://www.topimezdarma.cz/script/main. ... na=kontakt
http://www.topimezdarma.cz/script/main. ... na=kontakt
-
a velice jím fandím ať se jim to povede protože ukáží cestu ostatním jak se nenechat okrádat teplárenským molochemi4wifi a.s. píše:Majitelé 24 bytů na sídlišti ve Slavíčkově ulici se chtějí jako první velký dům ve městě odpojit od centrálního zásobování teplem.
-
- R.I.P.
Fandim. Jestli se to povede, bude to znacny krok kupredu.
-
řešení je snadné, pokud se obrátí na znalou firmu,
i bez toho pozemku by to neměl být problém:
http://www.jakbydlet.cz/clanek/541_sola ... -brne.aspx
Tepelná čerpadla navíc mívají perfektní návratnost investice:
http://www.studnyavrty.cz/tepelne-cerpadlo-zadarmo.html
http://www.jakbydlet.cz/clanek/541_sola ... -brne.aspx
Tepelná čerpadla navíc mívají perfektní návratnost investice:
http://www.studnyavrty.cz/tepelne-cerpadlo-zadarmo.html
-
Tepelná čerpadla mají perfektní návratnost leda tak na papíře, v praxi s nimi bývají často problémy a jen výjimečně dosahují deklarované účinnosti.
Centrální zásobování teplem je ve městech dle mého soudu bezvadná věc. Problém je ten, že systémy jsou zastaralé a tudíž málo účinné z důvodu ztrát. Města by měla investovat do oprav a pak není šance tomu konkurovat i z pohledu účinnosti.
Skutečný problém však leží jinde. Města často prodají teplárenské společnosti a ty pak samozřejmě vydělávají takřka bez omezení.
Jsem zvědav jak bude tento konkrétní systém fungovat. FV panely jim budou v zimě na nic, takže stejně budou topit v podstatě hnědým uhlím...
Centrální zásobování teplem je ve městech dle mého soudu bezvadná věc. Problém je ten, že systémy jsou zastaralé a tudíž málo účinné z důvodu ztrát. Města by měla investovat do oprav a pak není šance tomu konkurovat i z pohledu účinnosti.
Skutečný problém však leží jinde. Města často prodají teplárenské společnosti a ty pak samozřejmě vydělávají takřka bez omezení.
Jsem zvědav jak bude tento konkrétní systém fungovat. FV panely jim budou v zimě na nic, takže stejně budou topit v podstatě hnědým uhlím...
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
opet PR pana Inženýra Svobody....jen nechápu proč se do toho montuje i4wifi
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
Vysvětlení je převelice jednoduché, asi to i4wifi panu Inženýru Svobodovi prodá. Řešení asi opět naráží na Occamovu břitvu.mopadzi píše:opet PR pana Inženýra Svobody....jen nechápu proč se do toho montuje i4wifi
-
Záleží, jaká TČ tam používají. Stavím si RD, taky tam budu topit tepelným čerpadlem a vím do čeho jdu. Když na fotce u toho článku vidím že topí radiátorama + nějaké ztráty v rozvodech, dosahovaný topný faktor nic moc. I když ty radiátory byly i původně trochu předimenzované a po zateplení a výměně oken (což předpokládám) by měla stačit teplota vody do 50 st.C. Takže celkem v pohodě.drama píše:Tepelná čerpadla mají perfektní návratnost leda tak na papíře, v praxi s nimi bývají často problémy a jen výjimečně dosahují deklarované účinnosti.
U tepelných čerpadel vzduch-voda, které jsou nejrozšířenější a taky nejdražší, topný faktor a dosažitelný výkon strašně klesá při mrazu, kdy je toho tepla potřeba nejvíc. Jasně že pak je lepší topit tím uhlím. Pokud vzduch -15 st. ve výměníku vychladíte na -30 a máte z toho udělat +55 aby v radiátorech na konci bylo 50 st, nečekejte od toho zázraky. K tomu nějaké ztráty na odmražování výměníku.
Já stavím v oblasti, kde je dostatek podzemní vody. Jsem na písku, voda v 1,5m. Proto tam dávám TČ systému voda-voda. Je to levné, při teplotě podzemní vody 7 st. a 35 st. v podlahovce vychází topný faktor okolo 5. Dům mám nízkoenergetický s vypočtenou tepelnou ztrátou cca 4 KW. http://vaelektronik.cz/dum/topeni.html
U těch paneláků by byl možná problém získat tolik vody, ale pro rodinné domy v příhodných podmínkách to považuju za ideální volbu.
-
TČ vzduch-voda jsou možná nejrozšířenější, ale země-voda je určitě dražší. Myslím tím nákupní cenu. Na provoz jsou samozřejmě nejdražší vzduch-voda, právě kvůli menší účinnosti.Vláďa píše:U tepelných čerpadel vzduch-voda, které jsou nejrozšířenější a taky nejdražší
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Celkem souhlas, když tč tak jedině podlahovku. Pozor na ten COP u voda-voda, záleží kolik si vezme oběhovka primáru. Většinou jsou to stovky wattů, pak jde COP i pod 4. Plus jsou očekávatelné problémy s filtry, dost se zanášejí.Vláďa píše:Já stavím v oblasti, kde je dostatek podzemní vody. Jsem na písku, voda v 1,5m. Proto tam dávám TČ systému voda-voda. Je to levné, při teplotě podzemní vody 7 st. a 35 st. v podlahovce vychází topný faktor okolo 5. Dům mám nízkoenergetický s vypočtenou tepelnou ztrátou cca 4 KW. http://vaelektronik.cz/dum/topeni.html
U těch paneláků by byl možná problém získat tolik vody, ale pro rodinné domy v příhodných podmínkách to považuju za ideální volbu.
Edit: taky chladím voudou ze země do podlahovky:-). To chlazení v šikminách je zajímavá myšlenka. MYslím, že nejdůležitější prevencí před přehříváním domu je stínění oken.
Naposledy upravil(a) rob.brno dne čtv čer 27, 2013 8:46 am, celkem upraveno 1 x.
-
Nemusí to tak být vždy, primár země-voda se zemním kolektorem se dá udělat svépomocí podle výkonu i do 30t kč(rozdělovač,výkop, trubky,líh). U vzducháče je více technologie - vrtule, EEV nebo invertor, plus práce s dopojovánám chladivového okruhu na místě.jose píše:TČ vzduch-voda jsou možná nejrozšířenější, ale země-voda je určitě dražší. Myslím tím nákupní cenu. Na provoz jsou samozřejmě nejdražší vzduch-voda, právě kvůli menší účinnosti.
-
Nepředpokládám tam velký výkon, v podstatě by mi mělo stačit oběhové čerpadlo pro ústřední topení. Potřebuju tam prohnat cca 10 až 15 l/minutu, vodu mám v hloubce 1,5m a vsakování bude skoro ve stejné hloubce - vše je v písku. Pro tyhle oběhovky budu používat čerpadla Calpeda, jsou se synchronním motorem. Mají podstatně vyšší účinnost než oběhovka s asynchroňákem a protože mají svůj střídač, není potřeba řešit frekvenci a průběh napětí při provozu z měniče. Stačí tomu i stejnosměrné napájení.rob.brno píše:Pozor na ten COP u voda-voda, záleží kolik si vezme oběhovka primáru. Většinou jsou to stovky wattů, pak jde COP i pod 4. Plus jsou očekávatelné problémy s filtry, dost se zanášejí.
Edit: taky chladím voudou ze země do podlahovky:-). To chlazení v šikminách je zajímavá myšlenka. MYslím, že nejdůležitější prevencí před přehříváním domu je stínění oken.
Trochu jsem podcenil průměr trubky pro vsakování při max. průtoku je jen na té trubce tlaková ztráta 2m.
Zanášení výměníku je asi jen problém deskových výměníků. Pro TČ voda-voda je optimální trubkový výměník. Nejen že se nezanáší, ale dovoluje vodu vychladit až na pár desetin stupně (deskový výměník už dávno začne od rohů namrzat) a dovoluje za cenu trochu menšího COP snížit spotřebu vody až na polovinu.
-
Chlazení do podlahovky se ale nesmí přehnat, aby na tom někde nekondenzovala voda. To chlazení šimmin - nevím, jestli budu mít odvahu to zapojit. Aby trubky mohly dilatovat, věšel jsem je na špagátky a měly by volně jezdit ve vatě. Teď se těch špagátků bojím Nebyl čas vymyslet to líp, sádrokartonáři byli moc rychlí.rob.brno píše:taky chladím voudou ze země do podlahovky:-). To chlazení v šikminách je zajímavá myšlenka. MYslím, že nejdůležitější prevencí před přehříváním domu je stínění oken.
-
Při hloubce těch studní 1,5m to bude opravdu oběhovka "čajíček". Já mám na primáru(zatím 3x140m v 32"trubce) oběhovku 25-70, co si bere kolem 100W.Vláďa píše:Chlazení do podlahovky se ale nesmí přehnat, aby na tom někde nekondenzovala voda. To chlazení šimmin - nevím, jestli budu mít odvahu to zapojit. Aby trubky mohly dilatovat, věšel jsem je na špagátky a měly by volně jezdit ve vatě. Teď se těch špagátků bojím Nebyl čas vymyslet to líp, sádrokartonáři byli moc rychlí.
Pokud pouštím do podlahy 17st opravdu na ní kondenzuje voda a je vidět jak jsou vlhké spáry(dlažba), u plovoučky by to asi nemuselo vadit. Jinak je to podlahovka a ta má setrvačnost jak pro topení, tak i pro chlazení, aby to chladilo musí to běžet kontinuálně, nejlépe zapnout už den dopředu.
Napadlo mě, že to šikminové chlazení možná bude i málo účinné. Máte trubky ve vatě(vata izoluje) nebo pod vatou?
A pak ještě máte na trubkách nějaký "chladič"? MYslím, že teplosměnná plocha samotných trubek je hodně malá na to, aby se předal rozumný chladící výkon.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 28 Odpovědi
- 4570 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ACDC
-
- 33 Odpovědi