Heron s AVR -článek

Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
kodl69
Příspěvky: 7431
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od kodl69 »

Nabíječku v jednom multiplusu. Přepnout do režimu "charger only" a nastavit co nejvyšší možnost rozptylu frekvence a napětí.
Proč kupovat něco, co už máš. Ostatně proč máš 3f systém? Někdo ti nakukal, ze s tím v zimě budeš krmit 3f tepelný čerpadlo?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Denis30
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 12, 2022 9:24 am

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od Denis30 »

Nenakukal, tepelné čerpadlo nemám a taky mi je jasné, že by to asi v zimě moc neklaplo...
3f systém už máme doma od pradávna...svařečky, cirkulárky, čerpadla, wap, atd....

Nabíječku v jednom multiplusu? Můžeš mi to prosím upřesnit, kde bych mohl načíst více?
Takže elektrocentrálu připojím přímo na AC vsup Multiplusu, namísto jedné fáze od distributora?

Děkuju
mihlit
Příspěvky: 498
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od mihlit »

Teď jsi nejsem úplně jistý, jestli ta varianta s jen jedním multiplusem jde použít u 3f zapojení. Mám takový pocit, že tam je to všechno nebo nic.
Denis30
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 12, 2022 9:24 am

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od Denis30 »

Jestli tomu dobře rozumím - pokud bych přepnul Multiplus do režimu charger only, tak mi potom ale ten Multiplus nebude nic posílat na AC OUT a budu bez jedné, nebo všech fází. Čili budu pouze nabíjet baterky, ale dům bud potmě. Je to tak?
mihlit
Příspěvky: 498
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od mihlit »

Běžně, pokud se zapne nabíječka (je zapnutá v menu a vypne se ignore AC in), tak začne nabíjet a při tom je multiplus v bypassu, takže dům potmě nebude. Tam jde o to, že při 3f zapojení jsou spojeny a chovají se jak jeden a tuším, že nepůjde přepnout na nabíjení jen jeden. Stejně tak netuším, jak moc by se mu líbilo, kdyby dostal AC in jen na jedné fázi a ostatní byly mrtvé, asi by to vyhodnotil jako "není síť" (určitě bych nezkoušel dát L1 centrálu a L2, L3 ze sítě, protože nebude dodržen posun fází)
Denis30
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 12, 2022 9:24 am

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od Denis30 »

No, takhle jsem to úplně nechtěl, aby byl Multiplus v bypass a výstup elektrocentrály šel přímo do rozvodu domu. V takovém případě by to musel být určitě invertor a i v takových případech jsem slyšel o problémech. Více by se mi líbilo, kdyby elektrocentrála opravdu jen cpala energii do baterek - nebyla ba to lepší cesta výstup 230V AC usměrnit a poslat přes MPPT?
mihlit
Příspěvky: 498
Registrován: ned říj 17, 2021 7:43 pm
Lokalita: okr. Vyškov
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od mihlit »

Já na to mám cccv zdroj, což ale se slušnou účinností není nijak levná věc (45A tehdy za 15 nyní za 20tis). K mppt, tak ač bych spíš čekal problémy, tak se zdá, že by to snad i mohlo fungovat...
https://community.victronenergy.com/que ... ead-p.html
Jen ale pozor, že 230 V po usměrnění není 230 V stejnosměrných ale cca 325 V, což MPPT 250/xx spolehlivě odpálí
Denis30
Příspěvky: 27
Registrován: sob úno 12, 2022 9:24 am

Re: Heron s AVR -článek

Příspěvek od Denis30 »

mihlit píše:Já na to mám cccv zdroj, což ale se slušnou účinností není nijak levná věc (45A tehdy za 15 nyní za 20tis). K mppt, tak ač bych spíš čekal problémy, tak se zdá, že by to snad i mohlo fungovat...
https://community.victronenergy.com/que ... ead-p.html
Jen ale pozor, že 230 V po usměrnění není 230 V stejnosměrných ale cca 325 V, což MPPT 250/xx spolehlivě odpálí
JJ, je mi to jasné, bylo by asi vhodné nejdříve použít před usměrněním toroidní autotransformátor a srazit AC výstup z elektrocentrály např. na 110V.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek