Mikro grid-tie (síťový) měnič
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
Mikro grid-tie (síťový) měnič
Pro některé instalace mám k dispozici 250W síťový měnič SWEA. Lze jej nastavovat přes RS-232 (COM port) - přes USB převodník. K čemu se tak malý měnič může hodit ? Pokud máte ostrovní systém, kde vznikají nezužitkovatelné přebytky, a odběr spotřebičů, nepřipojených na solár ale do běžné sítě trvale překračuje 200W, pak můžete poměrně bez rizika připojit tenhle měnič na baterie a nastavit měnič tak, že při plném nabití baterií začně do sítě přečerpávat pár desítek až stovek wattů. Za 24 hodin vám 250W měnič může nenápadně přetlačit do "sítě" skoro 5kWh, když je budete mít.
Z pohledu zvenku se jen vaše trvalá základní spotřeba sníží např. o 100W.
Z pohledu zvenku se jen vaše trvalá základní spotřeba sníží např. o 100W.
-
Re: Mikro grid-tie (síťový) měnič
nechapu tu trvalou spotrebu ze se zmensi jen o 100w kdyz tam precerpam 5kw.
-
např....to není přesný výpočet vycházející z předchozí věty. Kolik se přesně přečerpá denně závisí na mnoha faktorech, měnič jistě nepojede na 100% výkonu celých 24 hod. Tak jsem nadhodil např. 100W.
-
tech 100w myslis za hodinu ze ))) ja to bral na celej den a to me prislo malo
-
Okamžitý výkon měříme ve wattech (100W), spotřebu nebo výrobu za časové období ve watthodinách (6kWh = 250W * 24 h). To jen pro další uživatele, kdyby měli v jednotkách guláš
-
Chápu to tedy dobře tak že toto zařízení mi nabíjí baterii, když je nabitá (dle úrovně napětí) pouští přebytek do sítě. Tedy synchronizaci si bere ze sítě. A pokud mám analogové hodiny tak jimi otáčí zpět? Co se stane v případě výpadku lektřiny? přestane pouštět do sítě přebytky? a počká na opětovné připojení fáze?
-
Ne, baterii nenabíjí, od toho jsou regulátory nabíjení. Zařízení umí jen vyrábět z 0-55V DC na vstupu čistých 230V na výstupu sfázovaných se sítí. Ano, pokud máte analogový elektroměr a vaše vlastní spotřeba je zrovna nulová, otáčí se pozpátku (některé typy ale mají brzdu). Pokud vypadne síť, stejně jako jiné grid-tie měniče přestane vyrábět (bezpečnostní požadavek, žádný elektrikář se nechce po vypnutí pojistek nechat zabít sousedovou FV elektrárnou). Pokud se síť znovu objeví, automaticky se sfázuje a začne opět pracovat.
-
tak to je dobra masinka to budu chtit ))) casem i kdyz je to v podstate nelegalni ))) ale koho to zajima oni taky meni podminky kazdou chvili )))
-
jen dotaz kdy mam doma 3 faze a do jedne to budu poustet tak to bude fungovat taky podle meho nazoru ze ?
-
Ano, bude to fungovat na jedné fázi, odběr z jednotlivých fází taky nebývá rovnoměrný, elektrikáři fáze při připojování zákazníků zapojují střídavě, aby se odběry na úrovni místního trafa zrovnoměrnily.
-
To Palča: Tedy pokud tomu rozumím, tak dle vašeho prvního příspěvku regulátor nabijí batrii a po dosažení určitého napětí baterie se sepne tento měnič a přebytek z nabijení pouští do sítě. To vše do maximální výše 200W.
Ale pokud správně chápu pdf. leták k zařízení, tak výkon je závislý na vstupním napětí, tedy pro maximální výkon bych musel mít vstupní napětí na měmniči 36V nebo 49V podle toho jaký má osazený procesor. Pro solární panely doporučují procesor označený SOL. který vyžaduje panely s 84mi články. běžně se ale dělají panely s 48 či 72 články. Takže by bylo složité udělat zapojení any měnič dával opravdu 200W do sítě.
Nebo se pletu?
Ale pokud správně chápu pdf. leták k zařízení, tak výkon je závislý na vstupním napětí, tedy pro maximální výkon bych musel mít vstupní napětí na měmniči 36V nebo 49V podle toho jaký má osazený procesor. Pro solární panely doporučují procesor označený SOL. který vyžaduje panely s 84mi články. běžně se ale dělají panely s 48 či 72 články. Takže by bylo složité udělat zapojení any měnič dával opravdu 200W do sítě.
Nebo se pletu?
-
V zařízení musíme mít SOL procesor. Závislost výkonu generovaného solárními články na napětí naprázdno má jiný průbeh než u větrného generátoru: zanedbatelně osluněné panely s minimálním výkonem mají napětí třeba 20V a při plném oslunění např. 30V a křivka výkonu ku napětí je výrazně exponenciální, zatímco u větrného je napětí genrátoru při téměř nulových otáčkách také skoro nula a výkon se zvedá spolu s napětím více lineárně.
Ano, výkon dodávaný do sítě je závislý na vstupním napětí a nejlépe zařízení pracuje, je-li připojené buď přímo na panely, které dávají napětí v MPP kolem 50V (např. dva sériově zapojené panely s MPP kolem 24V), nebo na bateriový systém s nominálním napětím 48V (tj. 54,4V při plném nabití).
Ano, výkon dodávaný do sítě je závislý na vstupním napětí a nejlépe zařízení pracuje, je-li připojené buď přímo na panely, které dávají napětí v MPP kolem 50V (např. dva sériově zapojené panely s MPP kolem 24V), nebo na bateriový systém s nominálním napětím 48V (tj. 54,4V při plném nabití).
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Mám dotaz, jak se bude chovat ten měnič, když mám digitální elektroměr, mám dojem, že pokud to bude ten měnič tlačit do sítě, tak to bude asi přičítat tu vyrobenou energii k mé spotřebě. Nebo se pletu ??
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
S digitálním elektroměrem nemám osobní zkušenost, elektrikáři mi ale říkali, že ty modely, které neumí zaznamenat oba směry toku proudu, budou nesprávný směr ignorovat. To znamená, že s největší pravděpodobností se nadvýroba nebude přičítat ke spotřebě, zůstane nezměřená. Doporučuji ovšem zařídit to tak, aby tento stav nenastal, bez povolení je to zatím průšvih, nezávisle na tom, jak symbolický dodávaný výkon je.
-
Mám takový problém , připojil jsem Fv panely (160W , napětí naprázdno cca 22V) k grid tie měniči ale moc úspěchů nebylo, měnič se nějak nemůže (asi) přifázovat k síti, má dvě ledky, zelenou a červenou ,podle manuálu značí tohle :
Red LED on: Input DC voltage is too high or low (less than 10.5V or more than 28V)
Red LED on: Over Heat protection once over 70℃, automatic restart after cooling down for about 2-10 minutes.
Red LED on: Grid blackout fault
Green LED Flashing: Output power in the state of regulation.
Green LED on continuously: Inverter works normally, constantly max. output power.
Vstupní napětí by mělo být ok, přehřátí taky nehrozí tak v čem může být zakopaný pes ?
Tady je video co mi to provádí http://www.youtube.com/watch?v=bH5g1kXG9RE
Za každou radu jsem rád, díky
Red LED on: Input DC voltage is too high or low (less than 10.5V or more than 28V)
Red LED on: Over Heat protection once over 70℃, automatic restart after cooling down for about 2-10 minutes.
Green LED on continuously: Inverter works normally, constantly max. output power.
Vstupní napětí by mělo být ok, přehřátí taky nehrozí tak v čem může být zakopaný pes ?
-
První co mne napadá - ten měnič má asi MPPT že? Máte dostatečný průřez DC kabelů od panelu k měniči a jaká je délka kabelů? Zdá se že měnič se snaží najít MPP, takže zatěžuje panel ale přitom to napětí klesá až k hranici 10,5V. Možná vlivem úbytku napětí na kabelech je MPP až pod 10,5V.Jan píše:Mám takový problém , připojil jsem Fv panely (160W , napětí naprázdno cca 22V) k grid tie měniči ale moc úspěchů nebylo, měnič se nějak nemůže (asi) přifázovat k síti, má dvě ledky, zelenou a červenou ,podle manuálu značí tohle :
Pravda a Láska zvítězí!.
-
ano, měnič by měl mít MPPT , kabel jsem použil poměrně slabého průřezu ,délka asi 1 metr ,pouze na otestování ,nenapadlo mne že by to mohlo mít tak zásadni vliv. Jinak ten měnič je tento : http://www.lensunhk.com/500w-grid-tie-p ... p-163.html
edit: tak po výměně kabelů za 6 mm2 sice napětí docela drží ale červené ledky se nezbavím
http://www.youtube.com/watch?v=ecekXrXNYaE
edit: tak po výměně kabelů za 6 mm2 sice napětí docela drží ale červené ledky se nezbavím
http://www.youtube.com/watch?v=ecekXrXNYaE
-
No vida. Tak se zdá, že to našlo MPP někde kolem 13,3V - je to celkem málo pokud naprázdno panel dává 22V ale budiž. Podle toho jak se to chová (napětí, zelená LED) bych soudil že měnič v podstatě funguje. Panel evidentně nejede naprázdno a energie z něj musí někam téct, a asi nemá kam jinam než do sítě. Proč svítí červená LED zůstává záhadou.
Máte možnost změřit proud na výstupu měniče?
Panel je nasvícen jak? Na tom webu píšou minimální výkon panelu 30W a napětí MPP musí být 17,5V. To možná není splněno a i když funguje tak reptá. Nemůžete k tomu zkusit připojit ještě jeden takový panel paralelně?
Máte možnost změřit proud na výstupu měniče?
Panel je nasvícen jak? Na tom webu píšou minimální výkon panelu 30W a napětí MPP musí být 17,5V. To možná není splněno a i když funguje tak reptá. Nemůžete k tomu zkusit připojit ještě jeden takový panel paralelně?
Pravda a Láska zvítězí!.
-
to bohužel nemůžu, ale zeptal jsem se přímo výrobce a odpověděl že je to v pořádku:
a slabý překlad translátorem..
takže je to nejspíš ok, dnes mi přišel elektroměr takže to přes něj připojím a hned uvidím co leze do sítě Úhel nasvícení není ideální, zatím je to v provizorním stavu na otestovaní, bude-li zítra svítit slunce tak to otestuju za lepších podmínek.
Kód: Vybrat vše
when the inverter's input volt is less than 15v, the red light will be on to remind you the input volt is low. But inverter still working, the red light on just remind you input volt is low. This inverter input is really 10.5-28v, otherwise if the input is less than 14v, then the green light will not on, inverter will not work,thanks
Kód: Vybrat vše
kdy invertor vstupní volt je méně než 15v, červené světlo bude hledat připomene vám vstupní volt je nízký. Ale invertor ještě pracování, červené světlo na jen připomene vám vstupní volt je nízký. Tento invertor vstup je opravdu 10.5-28v,5 - 28v, jinak jestli vstup je méně než 14v, pak zelená ne na, invertor nebude pracovat,díky
-
Tak je to jak jsem si myslel. Měnič při tak nízkém napětí možná nemá příliš dobrou účinnost, výrobce se rozhodl že na to aspoň upozorní. Což je hezké. Ale mohla být o tom zmínka v manuálu.
On ale píše že to nejede pod 15 resp. 14V, ale Vám to jede na 13,3V .. drobná odchylka asi.
On ale píše že to nejede pod 15 resp. 14V, ale Vám to jede na 13,3V .. drobná odchylka asi.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 5234 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-