Změna životního stylu díky FVE

Souhrn tématu

Diskuze ukazuje, jak instalace vlastní fotovoltaické elektrárny (FVE) může vést ke změně životního stylu. Uživatel popisuje, že díky omezenému provozu ostrovní FVE začal více číst a méně trávit čas u počítače či televize. Tato změna není jen o úsporách energie, ale i o lepší kvalitě života a větší soběstačnosti vůči distribuční síti.
bobik600
Reputace: 7
Lokalita: Klatovy
Výkon panelů [Wp]: 1600Wp 1995Wp 1100Wp
Kapacita baterie [kWh]: 7,2kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Změna životního stylu díky FVE

Nový příspěvek od bobik600 »

Zdravím a pozdravuji.
Je mi jasné, že u ostrovní FVE musí být provoz domu omezen a život přizpůsoben slunečnímu svitu. Obzvláště přez zimu. U hybridních elektráren teoreticky ke změně životního stylu nemusí docházet. Ale já jsem se díky FVE vrátil ke čtení knížek, kterých jsem v mládí konzumoval v obrovském množství. Pak čtení postupně nahrazoval počítač, až to dospělo ke stavu, kdy ráno jsem PC zapnul a před spaním vypnul. Teď koukám, baterka ráno skoro vybitá, Sluníčko do panelů ještě moc nedává, tak si ke snídani čtu a nesleduji trubku. Večer PC vypínám v 9 hodin a zase si před spaním čtu nebo se učím. A to vše proto, že s nelibostí snáším dobíjení baterek z DS, i když přes zdražování jde jen o pár korun. Takže za mě stavba vlastní FVE neznamená jenom, že budu připraven na výpadky zelené distribuční sítě, ale taky že se můj život změnil k lepšímu.