Rozšíření Solax
Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
-
Rozšíření Solax
Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Mám měnič SolaX X3-HGybryd-10.0T s panely STP450S-B72 (10x) a baterie Triple 12,6kWh. Stávající panely jsou zapojeny do vstupu PV1 – B1. Podle dokumentace mají vstupy PV2 -A1 a A2 nižší proud (PV1-23A, PV2-14A) .
Chtěl bych tuto konfiguraci rozšířit o panely Axitec 450Wp (ty dávají max 11,48A) (A přidat baterii 6,3kW) – Mužů tyto panely použít pro PV2 ? - nebo jaké doporučujete panely?
Pak je otázka jaký je rozdíl vstupu A1 a A2 v PV2? Jsou to dva samostatné okruhy?
Rozšít bych chtěl o 7Ks panelu (tj. cca 287V) není to pro správnou funkci málo?
Na střechy by se mi vešlo cca o 3 ks panelu vice ale ty by byly různě zastiňovaný – je řešením použití optimalizer?
Chtěl bych tuto konfiguraci rozšířit o panely Axitec 450Wp (ty dávají max 11,48A) (A přidat baterii 6,3kW) – Mužů tyto panely použít pro PV2 ? - nebo jaké doporučujete panely?
Pak je otázka jaký je rozdíl vstupu A1 a A2 v PV2? Jsou to dva samostatné okruhy?
Rozšít bych chtěl o 7Ks panelu (tj. cca 287V) není to pro správnou funkci málo?
Na střechy by se mi vešlo cca o 3 ks panelu vice ale ty by byly různě zastiňovaný – je řešením použití optimalizer?
-
Re: Rozšíření Solax
Mne 450W panely Suntech, EXE nebo AEG přepálí i 12A pojistku a to i v této době kladných teplot, musel jsem je vyměnit za 16A pojistky. A Solax z jich občas bere i 13A. Bohužel ale jen na tom silnějším vstupu 24A. A na tom slabším vstupu má také snahu brát více než 12A, ale nemají tam v tom MPPT naprogramováno proudové omezení. Takže se střídač po chvíli překračování 12A restartuje.Ales76 píše:
Žádný, jsou propojené paralelně. Samostatné jsou pouze vstupy PV1 a PV2. PV2 je pouze zdvojený vstup.Ales76 píše:
Pak je otázka jaký je rozdíl vstupu A1 a A2 v PV2?
A1 a A2 nejsou samostatné.Ales76 píše:
Jsou to dva samostatné okruhy?
Mělo by to fungovat.Ales76 píše:Rozšít bych chtěl o 7Ks panelu (tj. cca 287V) není to pro správnou funkci málo?
Může být.Ales76 píše:Na střechy by se mi vešlo cca o 3 ks panelu vice ale ty by byly různě zastiňovaný – je řešením použití optimalizer?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: Hlučín
Dva vstupy kde jde pověsit max 6kWp na jeden,součet nemá přesahovat 12kWp.Zároveň je limit proudu na vstup 11A a 950V.Ideální napětí je 600VDC činný rozsah MPPT je :
Maximální napětí DC: 1000V
Jmenovité provozní napětí DC: 600V
Maximální vstupní proud: 11 / 11A
Max. zkratový proud (Vstup A / Vstup B): 14 / 14A
MPPT rozsah napětí: 160-950V
Startovací výstupní napětí DC: 180V
Vždy to musí být jeden string na jeden vstup a stínění se musí řešit na panelech optimizéry.
Vždy to musí být jeden string na jeden vstup a stínění se musí řešit na panelech optimizéry.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Děkuji za odpověď --- mam tedy hledat panely s nižším proudem ??
-
Toto je stará verze která se už neprodává. Aktuálně mají vstupy 12 a 24A a zkratový 14 a 28A. Bohužel i těch 12A je pro panely 450W občas na hraně. Max 15kW na DC straně. Viz datový listmarko250 píše:Dva vstupy kde jde pověsit max 6kWp na jeden,součet nemá přesahovat 12kWp.Zároveň je limit proudu na vstup 11A a 950V.Ideální napětí je 600VDC činný rozsah MPPT je :
https://www.solaxpower.com/wp-content/u ... brid-1.pdf
Ales76 se musí podívat na štítek svého Solaxu jestli tam má vstupní proud jen 11A nebo 12A. Pokud 11A tak mu to bude s velkou pravděpodobností při teplotách pod cca 10°C a vysokém slunečním svitu při panelech 450W vypadávat vlivem překročení proudu.
Řešení je nová generace Solax G4 kde jsou proudy vyšší 14 a 26A:
https://www.solaxpower.com/wp-content/u ... rid-G4.pdf
ovšem vypadá to že nižší napětí na vstupech pro akumulátor pouze 650V oproti 800V v X3 verzi
Možná by ty optimizéry mohli ten DC proud snížit, jednak mají také nějakou vlastní spotřebu a tím že se zapojují do série tak mají stejný proud a zvýšený výkon některého panelu převedou na vyšší napětí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Podle štítku jde o novější verzi 24A/12A zkratový 28A/14A
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To mne zajímá, nedávno jsem se to snažil dohledat, jak vlastně opimizer funguje, nikde jsem to nenašel napřímo, ale odnesl jsem si dojem, že u zastíněného panelu snižuje napětí, aby dokázal dávat stejný proud, jako ostatní panely. Nemáte někdo odkaz, kde se funkce a chování optimizeru vysvětluje?tomas píše:Možná by ty optimizéry mohli ten DC proud snížit, jednak mají také nějakou vlastní spotřebu a tím že se zapojují do série tak mají stejný proud a zvýšený výkon některého panelu převedou na vyšší napětí.
-
Pozdě, ale přece:
Power optimizers are essentially DC-DC converters, taking the DC power from a solar panel at whatever voltage and current is optimal (via MPPT), then converting that to a different voltage and current that best suits the central / string inverter.
Optimalizátory výkonu jsou v podstatě DC-DC měniče, které odebírají stejnosměrný proud ze solárního panelu při jakémkoli optimálním napětí a proudu (prostřednictvím MPPT) a poté jej převádějí na jiné napětí a proud, které nejlépe vyhovují centrálnímu / stringovému střídači.
FV pole - 10kWp (22ks Longi 450 Wp)
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
Měnič - SOLAX X3-Hybrid-10.0T (G3)
Baterie - 11.6kW (Triple Power LFP 5.8)
Řízení přebytků: Homey (https://homey.app)
Online dohled: Homey (mobilní aplikace & web) + Solax Cloud
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Solax X3 Hybrid a nastavení měniče v Solax Cloud přes Web
od pavelstnl » » v Hybridní elektrárny
Solax X3 Hybrid a nastavení měniče v Solax Cloud přes Web
- 3 Odpovědi