TUV - přímotop, nebo TČ

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am

TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od Plazivec »

V srpnu jsem vypnul hlavní jistič, protože se mi konečně povedlo dokončit FVE. Příští jaro je na řadě bojler na přebytky, mám tedy ještě nějaký čásek vše zvážit a pečlivě naplánovat.

Minimalistická varianta je Dražice 150-200l plus kybosův vytěžovač.

No a pak jsou tady další úvahym které bych zařadil do techno-scifi kategorie.

Třeba místo dražic se spirálou 2kW bych koupil něco s TČ a pak bych moh vytěžování svěřit nějaké logice, abych nečekal až do nabití baterie. Ná řízení a měření FVE už mám HA. Předpokládám příkon do bojleru místo 2kW jenom kolem 650W, což umožňuje zapnout ohřev podstatně dřív než je nabita baterie - rozhodnutí dle situace na panelech.

Pak se mi nabídla další varianta. Místo úzce specifikovaného bojleru s TČ nasadit samostatné TČ, které by mohlo vyriabilně dodávat teplo buď do bojleru, nebo do podlahovky, zase rozhodnutí na logice, dle situace. Takové TČ by mohlo být výkonově totožné s TČ v bojleru. Tady ale nastává problém, kde takové sehnat.

Jako chytro-levné řešení mě hned napadlo TČ pro bazén. Ale jelikož se v TČ absolutně nevyznám, mohu jen teoretizovat. Předpokládám, že TČ na ohřev bazénu produkuje maximálně 30°C což by možná stačilo na temperování, ale ne na ohřev TUV. Navíc jsou tyto čerpadla zřejmě vysokoprůtokové vzhledem k účelu. Což je další problém.

Byl bych rád, kdyby se ozval někdo, kdo už takový, mnou zamýšlený systém má, nebo aby se alespoň rozproudila diskuze na toto téma.

Vím, že vše se dá nahradit počtem panelů, ale já jsem omezen kapacitou střechy. Nějaké panely mám ještě v plánu na střechu hodit, ale moc toho nebude, proto uvažuju o TČ. Navít by to míň zatěžovalo měniče a nevstupovalo příliš do hry při souběhu spotřebičů.

Proti ohřevu TUV TČ navíc mluví složitost, životnost a násobná cena takového bojleru proti přímotopu.

Co vy na to?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
dusanmsk
Příspěvky: 323
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od dusanmsk »

Bojler pomocou klasickeho TC ide nahriat na nejakych 55 stC, COP od 3 po 2 (leto/zima) a financna narocnost bude nejakych 30-40 tisic (drazice, trojcestak, riadenie, ...). Clovek si musi spocitat ci sa mu to vyplati. Bazenove TC nema defrost, takze nebude fungovat pod nejakych 5 stC a na nahriatie bojleru podla mna nebude stacit. Na temperovanie by to asi mohlo fungovat, nejake sumy som pocul ze to tak niekto pouziva, ale podla mna to bude celkovo oser, hlavne s tym trafit spravny cas kedy to odpojit a vypustit aby to nezamrzlo. Neviem ake ma vas barak straty a aky je sucasny system vykurovania, ake su prebytky FVE a tak.

Ja mam 200m2 bungalow, straty 6 kW, 5 rokov kurim kondenzackou z klimatizacie (aj ohrev TUV), za mna spokojnost, ale nie je to pre kazdeho. Jednoduche a lacne riesenie je nejaky cinsky monoblok, moze byt problem s hlukom a s nemrzkou (nemam rad nemrzku, keby som mal monoblok, tak by som mal urcite oddelovaci vymennik voda-voda kde na strane TC by bola nemrzka a na strane domu cista voda). Zlozitejsie a lacne riesenie je prekopavka klimatizacie do vody (https://diskuze.divamse.cz/), chce to ale chladiara, ktory zapoji chladivovu cast a nejake bastlicske schopnosti (vykuchat/oblafnut elektroniku klimy). Alebo potom bojler s integrovanym TC, tam je prikon v stovkach W, ale vyrazne horsia moznost to riadit.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
ringo
Příspěvky: 66
Registrován: ned zář 27, 2020 7:38 am

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od ringo »

O bazénovém čerpadlu jsem taky kdysi uvažoval, a až po pořízení bazénu jsem se přesvědčil že to opravdu není vhodné řešení pro topení. Smysluplně to začíná topit až od 15°C a je skutečně vysokoprůtokové, pokud průtok není zajištěn tak hlásí chybu a neběží (u bazénu mi to oběhové čerpadlo s filtrací žere dalších 700W).
Impromat nabízel samostatné venkovní jednotky čerpadel Fujitsu + k nim, prodával vlastní řídící modul – na jejich bázi stavělo mnoho firem svoje „vlastní“ TČ, kdy z druhé strany připojili deskový výměník a případně je doplnili další vlastní regulací (samotný modul je dost hloupý ale lze řídit napětím 0-10V, zajišťuje však hlídání limitních stavů, odmrazování zajišťuje bedna sama o sobě)
Já mám tuto kombinaci dodanou firmou, kdy výměník je přímo v akumulační nádrži a ohřev TUV průtokový. To řízení jsem si postupně dodělával sám pro své potřeby- ještě ale chybí propojení z FVE. Myslím že stále jsou externí jednotky+řízení k mání. Vzhledem k nákladům na topení, které jsou funkce (1/topný faktor) je zřejmé, že honit se za maximalním topným faktorem za každou cenu nemá moc smysl.
4,4kWp, GoodWe 10K-ET, Pylontech Force H2 10.65kWh
TČ Fujitsu + vlastní řízení pomocí PWM + RS232 na SDS micro
SmartHome na Domoticz/Synology + SDS + ESPEasy/ ESP8266 (bazén, žaluzie,...)
postupný přechod na Home Assistant/Rpi4 -> NUC
dusanmsk
Příspěvky: 323
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od dusanmsk »

Mam to podobne, akurat namiesto Fujitsu mam Sinclair a riadenie ide komplet za mnou (riadim len prikon 0-10V pomocou Loxone a prepinam trojcestak podla potreby do podlahy/bojleru).
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
Plazivec
Příspěvky: 458
Registrován: čtv kvě 07, 2020 2:35 am

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od Plazivec »

Abych teda přiblížil situaci.
Barák je trojpodlažní s valbovou střechou, přičemž spodní podlaží je napůl suterén. 3 bytové jednotky.
My bydlíme v nejvyšším podlaží, máme k dispozici půdu, kde se také nachází strojovna FVE. Barák není zateplen, zdi jsou ze starého kvádru 30x40cm, tepelnou ztrátu si netroufám ani odhadnout.

Zateplení vzhledem k vztahům spoluvlastníků nepřichází v úvahu, maximálně půda. Jelikož souběžne restaurujeme vnitřek - dokončujeme podlahovku ve dvou ze 4 pokojů a nedávno proběhla investice do FVE, tak hledám možnosti pro zbylé peníze, jak co nejefektivněji využít zdroje, které máme.

Ještě jsou tady teplovodní kamna, které jsem nainstaloval tak, (kdyby jste viděli ty trubky za nima, hotová lokomotiva) že jsem zachoval v pokojích radiátory a ty kamna jsou napojeny na ně. Také podlahovka je na ně napojena, přičemž je vše variabilní tak, aby se dalo jedno od druhého oddělit. Byla to nutnost, pač před 2 lety jsme dělali podlahovku do kuchyně-jídelny, loni do dvou pokojů a letos do zbylých dvou a topit se muselo všude.
Těm kamnům ale chybí komín, pač spodní sousedka si náš stávající 180mm komín zabrala pro vložku do svého kondenzačního kotle po havárii staršího nekondenzačního, který byl zaůstěn do jiného průduchu a řešení neexistuje. Budu muset dělat zvlášť komín, na co prozatím není čas a finance.

Pak je tady ještě letos nainstalovaná klimatizace, výkonem (2,5kW) je sice slabší, ale byla to demontáž z mé bývalé práce a jela tam jen 2 sezóny (pak ležela několik let na půdě), tak by byl hřích proti přírodě kupovat něco jiného. Ta chladí jídelnu s kuchyní, kolem kterých pak jsou situovány pokoje, takže to v létě na přežití těch pekel stačí. Umí i topit, příkon 670W.

Veškerá technologie FVE je na půdě, tam půjde také bojler. Vše jsem dělal úplně sám, krom klimatizace, kdy nám pomohl synovec, který dělá ve firmě na klimy.

Co se týče přebytků, prozatím to ještě nemám odhadnuto, vzhledem ke krátkému provozu FVE.

Pro začátek bych se tedy podíval na ten monoblok, byl bych rád, kdyby mi někdo nastínil, případně hodil pár linků ke studiu, o co jde.
Klidně sem hoďte taky nějaké nápady.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od crc32 »

Kdyz se ptate na TC je treba rict o jakem TC ma byt rec, jestli o vzduchovem tak to se dle meho nevyplati vubec porizovat, diky velkemu rozdilu teplot (in-out) mate nizkou ucinnost (cop je kolem 2-3 tj. z 1kW elektriky udelate 2-3kW tepla).

Pokud by byla rec o vodnim tak to je pak jina muzika.

Osobne bych se spise zameril na to zatepleni az pak bych premyslel o FVE a pod. Jen zateplenim strechy si sakra pomuzete, zespodu vas vytapi sousedi, podle me by se to vyplatilo i kdyz by jste to udelal cele na vlastni naklady.

Tepelnou ztratu neni treba odhadovat ale je to to prvni co by jste si mel zjistit, ono staci posledni vyuctovani.
dusanmsk
Příspěvky: 323
Registrován: pát říj 15, 2021 10:41 am
Lokalita: Stredocesky kraj
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od dusanmsk »

Ten COP nie je tak pesimisticky, ja do podlahy idem s prekopanou klimou vacsinu sezony 3.6. V echt mrazoch tak 3, v brutal mrazoch (-15) 2.5. Bojler to kazi samozrejme, tam je to v zime tak 2.5 max a pod -7 uz znizujem teplotu tuv na 43 lebo nezvlada.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
wattman
Příspěvky: 58
Registrován: pon lis 15, 2021 9:07 pm

Re: TUV - přímotop, nebo TČ

Příspěvek od wattman »

Mam asi pul roku 300l boiler s TC, in/out vzduch na nezateplenou pudu. Pod cernou taskou v lete je tam klidne 50C a v zime za slunecneho dne taky vic nez venku. V zime uvidime jak bude vychazet COP.

Kazdopadne si nejvic pomuzes zateplenim, nic efektivnejsiho neni. U nas v zateplenem bungalovu 120m2 delala na obyc boileru TUV vic nez 1/3 nakladu na energie.

Jak to bezi ted je videt na img.
Screenshot at 2022-09-07 12-15-31.png