Úprava měniče grid on na grid off ?

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
PavelR
Příspěvky: 3142
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od PavelR »

Elektrofil píše:Ještě mám takový elektrotechnický dotaz,
jak by se choval systém s tím střídačem , ale kdyby mezi elměrem a odběrným místem bylo oddělovací trafo ? Dokázaly by se přetoky natlačit zpětně přes trafo do DS ? Asi jo že? Neberu v úvahu cenu trafa, kam ho umístit a ztráty v trafu..... Jen mě to teoreticky zajímá :)
Ty se to snazis porad nejak ohnout. Klidne to zkousej. Ale bud si jisty tim ze fyziku neohnes.

Otazka v teoreticke rovine:
Jak rychla musi byt regulacni smycka aby nebyl mozny pretok v okamziku vypnuti zateze vetsi nez je aktualni vykon zdroje paralelne pripojeneho k DS?
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1134
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od redcrown »

Že by nekonečně:)
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
PavelR
Příspěvky: 3142
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od PavelR »

Právě.
Elektrofil
Příspěvky: 35
Registrován: pon bře 02, 2020 12:50 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od Elektrofil »

To jo .... ale asi bude rozdíl, když jim tam měsíčně nechtěně natlačím pár Wh než kWh.....
PavelR
Příspěvky: 3142
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od PavelR »

nebude to rozdil. Jde o princip ze mas paralelne pripojenej nelegalni zdroj a na tom te kdykoli udelaji. V cem je problem to legalizovat?
ikovlabs
Příspěvky: 569
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od ikovlabs »

Presne - na tom se toci - ze ve vyhlasce je 0 pretoku . Takze v okamziku kdy NECO zmeri tak zacnou buzerovat.
Klidne priznaji ze pretoky vznikaji v normalnim provozu kde cim ALE maji pravomoc tak ji vyuzivaji..
Ono by stacilo tam napsat treba nejaky limit za rok ale to by armagedon postihl DS!
Napr. roky se jede ve stejne kofiguraci - po vymene elektromeru ktery to pocita na LCD - BUM mate PRU..R!!
PavelR
Příspěvky: 3142
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od PavelR »

nejde o pretoky ale o nelegalne paralelne pripojenej zdroj.
ikovlabs
Příspěvky: 569
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od ikovlabs »

A ten se z venku projevi jak?Bud pretokem nebo prasknutim....
Navic neciti potrebu dokazovat ti ze je pretok zpusoben necim jinym nez "nelegalnim" zdrojem.Mas vic nez 0 ? Bum odpojime te,pokutu dame.
Kostěj
Příspěvky: 614
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od Kostěj »

Jen odpověď na úvodní otázku: Mám on-grid SB1200 a při procházení dokumentace jsem v menu našel zastrčenou položku něco jako grid-free mode enable/disable, takže to možná umí oba módy. U mně to má dva háčky: jednak si neumím představit, jak se bude chovat připojený spotřebič při svítání a západu slunce. No a druhák je, že nemám komunikační modul do SB1200, takže se do toho menu nemám jak dostat, tedy to ani nemohu otestovat.
PavelR
Příspěvky: 3142
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od PavelR »

ikovlabs píše:A ten se z venku projevi jak?Bud pretokem nebo prasknutim....
Navic neciti potrebu dokazovat ti ze je pretok zpusoben necim jinym nez "nelegalnim" zdrojem.Mas vic nez 0 ? Bum odpojime te,pokutu dame.
at jsou PPDS jaky jsou to je jedna vec. Ale naprosto chapu ze provozovatel distribucni soustavy chce mit prehled co ma pripojeno za zdroje. Vzdyt ale pokud v dnesni dobe lze jednoduse pripojit mikrozdroj tak proc si komplikovat zivot a riskovat nejaky problemy. Proste to udelat legalne a vesele si provozovat mikrozdroj.
ikovlabs
Příspěvky: 569
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od ikovlabs »

Tak ted jsem se zasmal.Jednoduse to pripojit lze ALE nejde to jednoduse provozovat PROTOZE v zjednodusenem rezimu NESMITE mit pretoky do DS - za kazdy pretok MUZOU dost masne pokutovat.Ve standartnim rezimu pripojeni zas chteji hromadu kravin ktere umi jen menic za desitky tisic Kc + projekt + revizi + smlouvu na odkup energie.
Uživatelský avatar
vava
Příspěvky: 2
Registrován: čtv črc 21, 2022 11:15 am

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od vava »

Dobrý den. Snažím se najít odpověď jak provozovat NOUZOVÉ (za stávající krzové situace - byť nejsem paranoidní) můj stávající GRID-ON systém bez baterií , prostě co udělat aby vyráběl (nouzově) elektriku a topil do bojleru v případ dlouhodobého blackoutu sítě. Ještě jednou - nehledám návod jak obejít práva distibutora, takže neřeším přetoky - jde mi o to odpojit ten systém od sítě a provozovat jej jako ostrov. Díky
glottis
Příspěvky: 2275
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od glottis »

ikovlabs píše:Tak ted jsem se zasmal.Jednoduse to pripojit lze ALE nejde to jednoduse provozovat PROTOZE v zjednodusenem rezimu NESMITE mit pretoky do DS - za kazdy pretok MUZOU dost masne pokutovat.Ve standartnim rezimu pripojeni zas chteji hromadu kravin ktere umi jen menic za desitky tisic Kc + projekt + revizi + smlouvu na odkup energie.
muze byt technologicky pretok a ten je 115W v 15 minutovem prumeru. Za kazdy pretok pokutovat nebudou. Pokud ses pod prumerem, neresi se nic. Pokud presahnes, tak za tech 15 minut se vezmou kwh a podle velikosti presvihnuti se uctuje. V beznem provozu to jsou koruny mesiccne. Pokud se neco posere, je to drahe. Maximalni sazba je 1600kc / kwh. Chce to mit jeste nezavisle mereni a odpojeni menice.
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od turbyho »

vava píše:Dobrý den. Snažím se najít odpověď jak provozovat NOUZOVÉ (za stávající krzové situace - byť nejsem paranoidní) můj stávající GRID-ON systém bez baterií , prostě co udělat aby vyráběl (nouzově) elektriku a topil do bojleru v případ dlouhodobého blackoutu sítě. Ještě jednou - nehledám návod jak obejít práva distibutora, takže neřeším přetoky - jde mi o to odpojit ten systém od sítě a provozovat jej jako ostrov. Díky
tak to jde dost blbe. prodej on-grid a porid neco jineho, dneska ten on-grid jeste prodas relativne dobre, stale je hodne nezkusenych hejlu kteri chteji stavet "FVE" a menicu je nedostatek.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
turbyho
Příspěvky: 97
Registrován: sob lis 27, 2021 5:56 pm

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od turbyho »

glottis píše: muze byt technologicky pretok a ten je 115W v 15 minutovem prumeru. Za kazdy pretok pokutovat nebudou. Pokud ses pod prumerem, neresi se nic. Pokud presahnes, tak za tech 15 minut se vezmou kwh a podle velikosti presvihnuti se uctuje. V beznem provozu to jsou koruny mesiccne. Pokud se neco posere, je to drahe. Maximalni sazba je 1600kc / kwh. Chce to mit jeste nezavisle mereni a odpojeni menice.
Je to jako jezdit po D1 200. Vetsine to projde, ale jak te capnou, mas problem a starosti. Nechapu proc to furt resite. Staci to postavit tak aby to byl (polo)ostrov a na DS se pripojit jen pokud je nedostatek. Clovek je v klidu, zadne papirovani, ceps/cez si muze trhnout protoze menic je v takovem pripade spotrebic, zadne blackouty ho s diesel-generatorem a sudem bezsrackove nafty neprekvapi. A tak ma vypadat FVE dle mistnich pravidel.
16x410Wp + 16x450Wp, 2xSmartSolar 250/100, 1xMP II Quatro 4kW v serii s 2xMP-II 2.4kW, 2x16x280Ah lifepo cina - poloostrov v polabi (bez ess)
glottis
Příspěvky: 2275
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od glottis »

turbyho píše:
glottis píše: muze byt technologicky pretok a ten je 115W v 15 minutovem prumeru. Za kazdy pretok pokutovat nebudou. Pokud ses pod prumerem, neresi se nic. Pokud presahnes, tak za tech 15 minut se vezmou kwh a podle velikosti presvihnuti se uctuje. V beznem provozu to jsou koruny mesiccne. Pokud se neco posere, je to drahe. Maximalni sazba je 1600kc / kwh. Chce to mit jeste nezavisle mereni a odpojeni menice.
Je to jako jezdit po D1 200. Vetsine to projde, ale jak te capnou, mas problem a starosti. Nechapu proc to furt resite. Staci to postavit tak aby to byl (polo)ostrov a na DS se pripojit jen pokud je nedostatek. Clovek je v klidu, zadne papirovani, ceps/cez si muze trhnout protoze menic je v takovem pripade spotrebic, zadne blackouty ho s diesel-generatorem a sudem bezsrackove nafty neprekvapi. A tak ma vypadat FVE dle mistnich pravidel.
Primer krasnej ale pokud to nemas nahlasne je to spis jako jezdit bez papiru jedno jakou rychlosti a kdyz to nahlasene mam, je to ze dodrzujes povolenou rychlost a to neni zadnej problem :) Pokud na to s papirama budes dupat a litat 200, vezmou ti je, to je jasny. Ne kazdej ma misto a prachy na to, postavit si vlastni autodrom, kde si muzes jezdit tak, az se toci hlava :) Elektrarnu mas peknou podle podpisu, tak bych si ja predstavoval ostrov. Ale kolik te to stalo. 400? pul mega?

Mam ongrid na modraskach, s bateriema. Tak jsem to chtel a sem velmi spokojenej. Duvody, proc ongrid a ne ostrov tu psat nebudu, protoze to tu n atomhle foru lidi nezajima :) Kdyz jendou do roka nejde par hodin proud tak mi to nevadi. Pokud by byl delsi vypadek tak v supliku mam jinej menic, ktery bych provozorne zapojil tam kde to je potreba. Az jeden z modrasku odejde, koupim misto nej multiplus2 ale budu ho provozovat stejne a budu mit hot backup. Na pude plynovej varic. Elektrikou stejne nezatopim. Uz vubec nechci mit doma diesel agregat a barel nafty :)

ale k puvodnimu dotazu vava:
vava píše: Dobrý den. Snažím se najít odpověď jak provozovat NOUZOVÉ (za stávající krzové situace - byť nejsem paranoidní) můj stávající GRID-ON systém bez baterií , prostě co udělat aby vyráběl (nouzově) elektriku a topil do bojleru v případ dlouhodobého blackoutu sítě. Ještě jednou - nehledám návod jak obejít práva distibutora, takže neřeším přetoky - jde mi o to odpojit ten systém od sítě a provozovat jej jako ostrov. Díky
bez baterii to nejde. Musel bys mit baterie a pak to resit. Vymenit invertor pokud neumi jet sam a nebo mit backup plan v supliku a podle delky vypadku to resit.
Uživatelský avatar
vava
Příspěvky: 2
Registrován: čtv črc 21, 2022 11:15 am

Re: Úprava měniče grid on na grid off ?

Příspěvek od vava »

Glottis: "(bez baterii to nejde. Musel bys mit baterie a pak to resit. Vymenit invertor pokud neumi jet sam a nebo mit backup plan v supliku a podle delky vypadku to resit.)"

Znamená to tedy koupit baterii - to je jasné. Třeba tyto? https://www.prokes-auto.cz/lifepo4-bate ... ah-2304wh/ tři nebo čtyři zapojené v serii?
Nebo tyhle https://ecoprodukt.cz/p/85806-baterie-l ... 9tEALw_wcB
dvě a zapojené paralelně?

Ale jestli to správně chápu tak i vyměnit ten střídač /měnič / invertor - mám v tuhle chvíli Omniksol 2K TL2 (https://www.enfsolar.com/pv/inverter-datasheet/6379) - za jaký ho vyměnit?
Šel by třeba tenhle? https://www.hadex.cz/g509c-hybridni-men ... 48-5kw48v/
Nebo tenhle? https://ecoprodukt.cz/p/84350-mppt-smar ... mail_popup
Nebo tento? https://www.tipa.eu/cz/menic-napeti-hyb ... 7UEALw_wcB

Panely mám 10 x Amrisolar 275 Wp https://www.secondsol.com/en/anzeige/14 ... -6p30-275w

Backup plán v šuplíku bych chtěl .... jenže tomu zas tak nehovím ... něco si zapojit umím, ale tohle ...
A jak to celé zapojit? Já vím, že na dálku se to špatně popisuje - ale alespoň blokové schema nebo odkaz ...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek