PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sítě

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Gandalf
Příspěvky: 13
Registrován: sob úno 01, 2020 9:45 pm

PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sítě

Příspěvek od Gandalf »

Hezké odpoledne přeji,

už týden jsem ponořený do studia problematiky GridFree a stále jsem nenašel odpovědi na mé otázky, proto zkouším touto cestou.

Uvažuji o dvou panelech (cca 800 - 900W výkon panelů), které si přes GridFree připojím do domací sítě přes zásuvku.
Budou logicky vznikat přetoky a pořád se nemůžu zorientovat v této problematice přetoků.
Bude za to pokuta, když to poteče zpátky do sítě při takovém to malém výkonu?
Někdo tvrdí že spotřebiče taky způsobují přetoky, někdo tvrdí, že je to zase jinak .. někde se tvrdí, že to vůbec řešit nemám, že při takto malých výkonech je to jedno.

Prý byla novelizace zákona pár let zpátky, že se poté přístup distribuce změnil .... prostě informace, o které se dá opřít jsem nenašel.

Nechci se dostat do toho, že přijde za rok vyúčtování s nějakou pokutou.

Mohl by mi někdo jednoduše říct, co se stane, když připojím GridFree do zásuvky bez limiteru při těchto dvou panelech?
Bude se to vůbec řešít? Distribuce PRE, elektroměr mám nějaký nový digitální, loni instalovaný, mohu vyfotit, jestli to něco více vysvětlí.

Děkuji za pomoc s vysvětlením.

M.
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 441
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od Lubik »

Začal bych s dotazem u PRE, ale najít tam někoho kompetentního bude možná problém.
Jinak GridFree měniče se dělají i s hlídáním přetoků.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
sitra
Příspěvky: 289
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od sitra »

Pokud budeš mít stálý odběr vyšší než Wp tak přetok nehrozí. Tím pádem nemusíš řešit ten senzor, kdy právě to zareagovani v ms dělá ten přetok.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
Gandalf
Příspěvky: 13
Registrován: sob úno 01, 2020 9:45 pm

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od Gandalf »

Přetoky budou určitě, nebudu mít vždy odběr vyšší než Wp
sitra
Příspěvky: 289
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od sitra »

Tak jsi si odpověděl ;-)
Takže dej na každou fázi 1x gridfree a jeden panel na každý měnič.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
Gandalf
Příspěvky: 13
Registrován: sob úno 01, 2020 9:45 pm

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od Gandalf »

Ona otázka na začátku zněla a i popis tomu napovídá přetoky a v textu následná pokuta.
Že je limiter samozřejmě vím, ale bytě nemáš možnost si s tím hrát jako v rodinném domě (v bytě máš problém s kabely ve stěně), proto jsem i otázku položil řešení bez limiteru, nevím, co je k tom za nepochopení ...
Jestli teď chce někdo komentovat, že jsem neřekl, že je to do bytu, tak stačí si znovu přečíst začátek, kde píši řešení bez limiteru a přetoky do sítě, které to jasně vysvětluje.

Prosím tedy, jestli by se tady našel někdo, kdo to již zkoušel nebo má podobné zkušenosti, nechci vymýšlet kolo ...
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od glottis »

Gandalf píše:Přetoky budou určitě, nebudu mít vždy odběr vyšší než Wp
Treba u gwl/sun, tedy modraska, si muzes nastavit max vykon, ktery dodava. pokud, vis ze mas staly odber 300W, muzes to tak nastavit.

limiter bys k privodu do bytu mozna dokazal nejak dostat, klidne pod kobercem :) prodlouzil bych to treba pres utp kabel. Trosku jsem se gwl hral a zkousel jak je ten merici transformator presnej a jak se to chova a k limitaci mu staci, ze nameri nulu.

Jestli elektromer umi pretoky poznas, ze je na nem obrazek dvou sipek sem a tam. A na display, jak se stridaj hodnoty, bude treba krome T1, T2, T3 i P
Gandalf
Příspěvky: 13
Registrován: sob úno 01, 2020 9:45 pm

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od Gandalf »

Dekuji glottis za první odpověď, co je pro mne přínosem!

Dam ještě par technických detailu.
Být je cely na plovoucí podlaze, balkon je úplně na druhé straně bytu oproti rozvodem, takže jediné mne napadlo, ze by se muselo řešit listama pokud to jinak nepujde :-)
Ale u toho modráska je super funkce, pokud to jde regulovat, ale u ledničky si tím moc nepomůžu, protože ta spina nárazové (tohle řešení chápu pro TV nebo notebook, monitor).
Já jsem to bral tak, jestli třeba distributor akceptuje nějakou hranici přítoku beztrestně, tomu bych to přizpůsobil, abych se vlezl do limitu a byl by to kompromis.
Jinak pojistky (hlavni jistič) je na chodbě, tam se mi tezko dotáhne limiter, jediné pokud by to šlo zapojit za jistič v bytě, to jsem ještě nezkoumal (musím to rozebrat, je to novy být).
glottis
Příspěvky: 2218
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: PŘETOKY do sítě - GridFree, dva panely a připojení do sí

Příspěvek od glottis »

pokud nejsi legalne prihlaseny jako mikrozdroj, neakceptuje podle me nic a nikdo ti nezaruci, ze to bude ok. Mozna pretok ani neopisujou :) ale spolehej na to.

Prihlasovat pak v byte mikrozdroj je asi nesmysl. Ale asi neni nic nemozne. Pokud bys to mel schvalene, ve zjednodusenem rizeni, s nulovym rezervovanym vykonem tak snad je limit 115W. Ale po jeho prekroceni spoctou pravdepodobne kwh a kazda je za raketu :) Jak mi poradil jeden mistni clen :)

Jinak modrasek regulovat jde ale jen tlacitkama pres tlacitka :) Bohuzel ne automaticky. Jine menice mozna maji nejakou jinou moznost? Ja ted u modraska zkousim alespon vycitani par hodnot a dari se mi ridit jeho vypnuti tim, ze mu pres rele odpojim limitacni proudovou sondu :) mam faze, kde byva maly odber a dela to vetsi pretok nez faze, ktere jsou zatizene porad. Tak zkousim menic zapinat a vypinat podle toho, jaka je spotreba.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek