Nové měniče Epever IPower

Měniče stejnosměrného proudu na střídavý proud, porovnání účinnosti, ztráty, optimalizace použití měničů, střídače v UPS - záložní zdroje.
bol-St
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nové měniče Epever IPower

Příspěvek od bol-St »

Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.
kiksa
Lokalita: Benešov
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6

Příspěvek od kiksa »

bol-St píše:Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.
Tohle mě zajímá a zároveň mi to zapojení není jasný. K indukci jsou předpokládám přivedeny dvoje rozvody - 1 kabel FVE a druhý z DS, z indukce jde kabel L1,2,3 a 1 x N...Jak zpojíš zvlášť N pro indukci a zvlášť pro FVE ? Je kuchlá indukce nebo je N spojeno...?
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Camel

Příspěvek od Camel »

kiksa píše:
bol-St píše:Co vím tak většina varných desek má zapojení každé fáze k nulovému vodiči a nepoužívá propojení mezi fázemi. Já mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově a nyní je to tak, že 2 fáze krmím s FVE a jedna jde s DS. Výsledkem je, že 2 pravé plotýnky jedou z FVE a 2 levé s DS. Ovládaní desky je z FVE.
Tohle mě zajímá a zároveň mi to zapojení není jasný. K indukci jsou předpokládám přivedeny dvoje rozvody - 1 kabel FVE a druhý z DS, z indukce jde kabel L1,2,3 a 1 x N...Jak zpojíš zvlášť N pro indukci a zvlášť pro FVE ? Je kuchlá indukce nebo je N spojeno...?
N vodič je podle mě normálně propojen jak sít tak FVE nevidím v tom zádnej problém. Osobně mam doma sít TN-C takže ja mam jen faze a PEN. PEN mam propojen jak sít tak FVE protože u mě to je prostě zem. A zem je zem
4020Wp: 1470Wp JV, 1560Wp JZ, 990Wp SZ
EPsolar 150VDC/40A 4415N XTRA + EPsolar 150VDC/50A 5415AN
EPever IPower Plus 5000W 48V
Axpert King (145V) 5000W 48V
7200Wh starší olovo + 4800Wh Li-ion
mgx

Příspěvek od mgx »

mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově

indukcna doska vacsinou nepotrebuje 3 fazove zapojenie, nie je to tocivy stroj. Je to bezna ohmicka zataz. Kludne mozes jednotlive platnicky zapojit na spolocnu fazu, ak to faza vydrzi. Ak nie, tak je mozne zapojit jednotlive platnicky na rozne fazy. Zapojenie L1 na solar a L2 na distribuciu je tiez mozne za tejto podmienky: N je prislusne dimenzovane a v pripade ze je spolocne pre Dis aj FVE, musia byt tieto dve siete synchronizovane.
kiksa
Lokalita: Benešov
Výkon panelů [Wp]: 11900
Kapacita baterie [kWh]: 19,6

Příspěvek od kiksa »

Já mám ostrov zálohovaný DS (indukce je jako jediná celá na DS) a přepínám při slabých bateriích L i N, takže pro mě je cesta navýšit výkon v měničích, což mě tak jako tak nemine.
11,9 kWp (J+JZ+SV), AKU Lion 14s -385 Ah (19,6 kWh).
MPP Solar PIP 5048MS, 2 x Epever Ipower Plus 5000.
Vytěžování: kaskáda 3 x Kybosův vytěžovač + Athom Homey (smart home).
Monitoring FVE pomocí Athom Homey Pro.
Camel

Příspěvek od Camel »

mgx píše:mám doma indukční desku zapojenou 3 fázově

indukcna doska vacsinou nepotrebuje 3 fazove zapojenie, nie je to tocivy stroj. Je to bezna ohmicka zataz. Kludne mozes jednotlive platnicky zapojit na spolocnu fazu, ak to faza vydrzi. Ak nie, tak je mozne zapojit jednotlive platnicky na rozne fazy. Zapojenie L1 na solar a L2 na distribuciu je tiez mozne za tejto podmienky: N je prislusne dimenzovane a v pripade ze je spolocne pre Dis aj FVE, musia byt tieto dve siete synchronizovane.
Mohu se zeptat z jakého důvodu by musely být tyto sítě synchronizované? Pokud se neplatu tak i v síti TN-S je ve výsledku N vodič spojen se zemnící svorkou PN v rozvaděči (v místě rozdělení). Takže v analogii s TN-C kdy já mám jen PEN jsou tyto vodiče spojeny a pouze fáze jsou z jiných zdrojů. Pokud se pletu rád se poučím.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

No protože když se ty dvě různé "fáze" dobře trefí, tak společným vodičem teče 2x větší proud.
U 3f se používá jen 1x N, ne 3x, protože jsou ty fáze "fázově" posunuté, takže je to společné jednoNko dostačující.
A když máš tři fáze stejně zatížené, tak ti Nkem nic neteče.

Pro představu třeba 2 pole na střeše, co mají společné mínus, tak musí být to mínus tlusté jako oba plusy dohromady. Kdežto u střídaviny s fázovým posunem nemusí, právě kvůli tomu posunu.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
mypower.cz
R.I.P.

Příspěvek od mypower.cz »

Se přidám do pranice, ale mám laický pocit, že když máme například 3fáze a nejsou synchronní přesně na třetiny, tak se může stát, že budou v souběhu a pak nulákem poteče trojnásobný proud. Muselo by se ho dostatečně dimenzovat 3x tolik.

Edit: cipis mě o pár sekund předběhl :))
TheCreezo
Lokalita: Opava
Výkon panelů [Wp]: 6000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Příspěvek od TheCreezo »

cipis píše:No protože když se ty dvě různé "fáze" dobře trefí, tak společným vodičem teče 2x větší proud.
U 3f se používá jen 1x N, ne 3x, protože jsou ty fáze "fázově" posunuté, takže je to společné jednoNko dostačující.
A když máš tři fáze stejně zatížené, tak ti Nkem nic neteče.
Tak řešením by bylo nadimenzovat N vodič na maximální možný proud, ale je otázka co na to např. 3f jistič. Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .
6kWp MünchenEnerg.; 2x Victron MPPT 150/70, 1x Victron MPPT 150/35; 25kWh(30kWh max) 48V LiFePO4 (mivvy + CALB čína); 2x EPEver iPower 5000 48V, 1x Victron Phoenix 3000
mypower.cz
R.I.P.

TheCreezo píše:Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .
Typicky žena. Dámy prominou.
Camel

Příspěvek od Camel »

Ano s dimenzovanim N vodice to je mi jasné.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Z hlediska praktické instalace je jednodušší dotáhnout kabel 3x2,5 a ne tam tahat jeden fous.
Tím se jaksi to dimenzování vyřeší samo, myšleno dimenzování cesty k desce.

Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Osobně považuji za hloupost to tahat extra drátem, byť je měď drahá atd.
Leda v případě, že si tam někdo natáhl třeba 5x2,5, takže má jeden fázový vodič volný, zase ale ten se většinou používá pro troubu. Tj. dvě fáze do desky a jedna do trouby.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Camel

Příspěvek od Camel »

Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

Jj moje chyba v rychlosti mi to nedocvaklo. :)
mypower.cz
R.I.P.

Camel píše:Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.
Camel

Příspěvek od Camel »

mypower.cz píše:
Camel píše:Camel, no, tak když je dimenzování jasné, tak je pak jasné, že kdo dimenzovat nechce, tak musí synchronizovat.

To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.
jj určitě to tak bude máš pravdu že ve sporáku se s tím pravděpodobně nepočítalo. Zatím jsem toto neřešil a mám sporák s toroubou stále na DS. Přemýšlím zda to tedy budu někdy řešit.
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Na jaře jsem opravoval panímámě indukční desku Candy, 4 plotny, příkon max 7200W a připojení na dvě fáze. Pípalo ovládání a někdy nešla deska zapnout - klasická závada, kondenzátory ve spínaném zdroji ztratily kapacitu.
Ale proč to píšu. Když jsem desku rozdělal, tak uvntř byla jedna menší deska s ovládáním, řízením a ventilátory a dvě větší identické desky. Ty větší desky byly pro pravou a levou půlku desky, každá měla dva IGBT tranzistory a jeden usměrňovací můstek připevněné na hliníkový chladič který byl uprostřed. Ze vstupních svorek vedly vodiče z jedné fáze a nuly na jednu desku a z druhé fáze a nuly na druhou desku. Z jedné fáze a nuly potom bylo ještě napájení řídící desky. Z řídící desky vedlo několik tenkých vodičů na každou desku (ovládání IGBT a nějaká zpětná vazba, že je tam položený hrnec). Když jsem koukal letmo na zapojení, tak na každé velké desce vedl přívod přes filtry na usměrňovací můstek, z něj plus na cívky a přes IGBT zpátky na mínus.
Varná deska je cca z roku 2011. Pokud má někdo doma stejným způsobem dělanou desku, tak je podle mě úplně jedno, jaké fáze tam kdo připojí, protože ty silové desky jsou oddělené a každá jede solo na svých 230V. Jediný problém by mohl být u některých "lepších" desek, které kontrolují jestli jsou obě fáze různé a pokud jsou stejné, tak omezí výkon celé desky (třeba maximální výkon nejsilnější plotýnky nebo třeba fungují jenom 3 plotýnky a čtvrtá nejde zapnout). Ale tahle varná deska má ovládací desku jen na jedné fázi a výkonové desky jsou oddělené, takže u té by to bylo jedno.
Nejjednodušší je zkusit připojit desku jen na jednu fázi a pokud všechno pojede jak má, tak by s tím neměl být žádný problém.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
bol-St
Lokalita: Opavsko
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od bol-St »

kiksa píše:
Já mám FVE zapojenou TNC stejně jako přívod z DS, přepínám jen fázové vodiče, Byt má podružný rozvaděč a tam mám přivedené z FVE ty 2 fáze z přepínače sítí, do kterého vstupuje 1 fáze s FVE. K desce mi jde vodič 4x 4mm ke troubě 3x 2,5mm.
TheCreezo
Lokalita: Opava
Výkon panelů [Wp]: 6000
Kapacita baterie [kWh]: 20

Příspěvek od TheCreezo »

mypower.cz píše:To není o tom že kdo dimenzovat nechce, ale v tom šporáku vevnitř se s tímto asi počítat nebude. Takže tam to bude nadimenzované na synchronní fázově posunuté fáze.
Určitě souhlas, pokud ale je dovoleno připojení jen na 1f, tak určitě musí zvládnout i úplný chaos na 2f, protože to nejhorší co se může stát je právě situace, kdy nebudou vlny od sebe vůbec posunuté, tedy prakticky 1f. Pak už je jen otázka jak chytré zařízení to je a zda nebude dělat zbytečně problémy řídící elektronika.

K tomu jak bývají zapojené uvnitř. Měl jsem rozdělanou indukční varnou desku Beko (tuším něco přes 6kW) a zapojení bylo tak jak popisuje PetrDubi, z jedné fáze je řízená ovládací jednotka a 2 plotny, z druhé fáze další 2 plotny, oba systémy jsou prakticky nezávislé až na boost, kde je schopná jedna strana dodávat té druhé dodatečný výkon. Jinak funguje už asi 13 let a problém byl právě s tím, že nefungovala jedna polovina ploten, no asi po hodině a půl kontrolování a měření jsem došel k závěru, že tam nejde proud a fakt, byl shozený jistič na jedné fázi :D
6kWp MünchenEnerg.; 2x Victron MPPT 150/70, 1x Victron MPPT 150/35; 25kWh(30kWh max) 48V LiFePO4 (mivvy + CALB čína); 2x EPEver iPower 5000 48V, 1x Victron Phoenix 3000
PavlikT

Příspěvek od PavlikT »

Panove, me to taky zajimam. Aktualne to resim... Jak je to s pripadnou revizi (da se michani fazi z FVE a DS obhajit)? Kuprikladu kombinace 2 faze z DS a 1 faze z Axperta 5048MK. Nebude problem, ze ta N z Axperta je "plovouci"? Tusim se zkousi poruchova smycka a vim, ze u generatoru a UPSek je to trsoku orisek :-) https://www.in-el.cz/referat/102895/och ... ztah-k-ups
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

mypower.cz píše:
TheCreezo píše:Ale zase kdo kdy použil všechny plotny na varné desce najednou na vysoký výkon ... .
Typicky žena. Dámy prominou.
Nejen. Se stolitrovým hrncem tato potřeba vzniknout může. A pro stolitrový hrnec se občas najdou jisté formy využití i doma...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek