Začínám - solární systém pro bojler

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Jarin

Začínám - solární systém pro bojler

Nový příspěvek od Jarin »

Ahoj
jsem tu nový, s fotovoltaikou začínám a proto bych vás rád poprosil o pár rad do začátku.
Moje představa je aspoň část spotřebičů v našem rodinném domě pokrýt energií ze solárů.
Vše ale postupně, formou rozšiřování třeba každý rok.

Rozhodl jsem se začít s největším žroutem, což je u nás bojler.
Moje představa je taková, že u obyčejného kombi bojleru Dražice 125 L, 2000W upravím topnou spirálu na 500W a měničem, který už mám (12/230V - 1200W) bych ho každý den krmil tím, co soláry dají. Tím by se voda každodenně držela nějak teplá a v případě potřeby vody horké, bych ho pak jen krátce dokrmil z veřejné sítě nebo z ÚT.

Mám k dispozici 2 trakční akumulátory Banner 12V/100Ah (každý), které by mi v paralelním zapojením dělali zálohu. Ta by sloužila i jako záloha při nějakém výpadku elektřiny (osvětlení, lednice, oběhové čerpadlo ÚT)
Pak mám již zmíněny měnič 1200W, čistý sinus (ten mi v pohodě rozběhne i lednici)

Pořídit bych chtěl 2 solární panely každý 330Wp, zapojené paralelně.

A teď k dotazům:
- je tato představa reálná, nebo tam vidíte nějaký jasný nesmysl?
- potřeboval bych poradit s MPPT regulátorem. Podle proudů dodávaných panely (cca 2x 10A), by mi měl stačit regulátor 25-30A. Jenže u regulátorů je uváděná i max. hodnota výkonu panelů. A 30A regulátory nejsou na 660W (12V) stavěné. Musím zajít až k regulátorům cca 50-60A, aby to výkonově daly. A to už je teda cenová řacha.
Měly byste nějaký typ na regulátor pro tento můj případ? Je případně možné, aby každý panel měl svůj regulátor a až poté se to spojilo dohromady?
- jaké volit vodiče solár - regulátor - aku pro tento případ? 4mm2 jsou ok, nebo to tu už vidíte na 6mm2. Mylsím, že 4mm2 by měly stačit, klasické elektroinstalační kabely pro 220V/16A mají 2,5mm2, takže zde pro 20A by ty 4mm2 měly být myslím ok.
- kabely panelů jsou vždy již osazené spojkami MC4? Takže stačí řešit jen protikusy k tomu? Dají se doma osadit i bez krimpovacích kleští (třeba připájením)?

To je pro začátek vše, budu vděčný za jakoukoliv radu.

Děkuji
Jarin
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Začínám - solární systém pro bojler

Nový příspěvek od rva »

Regulátorů s FV panelem můžeš k baterce připojit kolik chceš. MC4 konektory jsou nejčastější a jsou už na FV panelech. Protikus nakrimpuješ v nouzi i kombinačkami nebo pájením. A pokud budeš pokračovat s 12V, tak brzy i skončíš, protože to je pro malé elektrárny. Tak v tom neutop moc peněz, vyzkoušej si, že vše funguje a když tě to zaujme, tak přejdi včas na 48V.
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Na 12V se vyprdni okamžitě, možná sériově ty dvě baterie na 24 V, ale i tak je to někam na chatku nebo tak něco.

Proud regulátorů se udává do baterií, ne z panelů. Tedy jestli chceš použít 2x330 Wp, tak to máš 660 Wp, děleno 12 V ti dá proud do baterie 55 A. U 24 V máš už proud poloviční, u 48 čtvrtinový.

Jinak ten měnič jaksi chceš použít víckrát, což samozřejmě nepůjde. Na vodu je to sotva tak, abys pokryl denní ztráty bez odebrání vody, tedy z DS budeš topit furt. To nemá absolutně smysl na tohle.

Prvně si spočítej spotřeby a pak začni něco vymýšlet -to, co máš, je tak do auta nebo karavanu. Či tu chatičku.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Jarin

Děkuji za první reakce.
A za vysvětlení, jak je to s proudy regulátoru. Takže to jsem byl zcela mimo. Teď už tomu rozumím.

Nyní k tomu systému
- měnič bych nepoužíval vícekrát. Byl by standardně pro ten bojler. Na nic víc. Jen v případě výpadku proudu, bych bojler samozřejmě odpojil a na měnič zapojil nejnutnější věci, které musejí běžet (čerpadlo, lednice, nějaké to světlo, třeba i notebook, plynový kotel).
- mně nejde o přepojení celého domu na soláry. Nemám ambice být zcela samostatný. Spíš trochu zlevnit provoz a mít zálohu pro případ nějakého toho výpadku elektřiny. A zkusit si to, mít nějaký ten solár a něco s tím doma napájet.
- pracuji s tím, co mám. Takže 2x 12V baterie. Ano daly by se zapojit do série a mít 24V/100Ah. Pak je tu ale ten měnič, který konvertuje z 12V na 230V.
- k vytápění bojleru: mně tam stačí mít denně vodu řekněme 40°C, to na umytí rukou, večerní rychlohygienu a sem tam teplou vodu na umytí třeba podlahy bohatě stačí. A to by tyto panely zajistit mohly. A jen třeba jednou, dvakrát týdně bych tam potřeboval mít 60°C. A to bych pak doohřál nejspíš z ÚT s plynovým kotlem. A to už není taková láce.

Je i tak moje idea nereálná?

J.
cipis
Moderátor

Ano.

Měř a počítej, pak teprve začni vymýšlet.
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a- ... teple-vody
125 l vody se ti z 10°C ohřeje na 40°C při výkonu 500W za necelých 9 hodin !!!
Potřebuješ na to 4,4 kWh, to ti ty panely nedají ani během léta, natož teďka.
Pokud nic nespotřebuješ, tak jen udržení té teploty v bojleru sežere tak 1,5 kWh.

Dvojice takových panelů teď dávají cca. 1-2 kWh denně. Tedy jak jsem psal, sotva to uživí jen ztráty, bez jediné spotřebované kapky vody.

Baterie máš 2x12x100= 2,4 kWh, tj. to nejsi schopen ani nabít, natož ještě k tomu něco živit.

To, co máš, je tak akorát na provozování toho notesu půl dne.
Čerpadlo, chladnička, ... , jo, ale jen jediný ten spotřebič.

Kup si nějakou tu chytrou zásuvku s měřákem spotřeby a hned uvidíš, na čem jsi.
1 kW "nabíječka" 24 V
Franta2776

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jarin píše:
Ahoj
jsem tu nový, s fotovoltaikou začínám a proto bych vás rád poprosil o pár rad do začátku.
Moje představa je aspoň část spotřebičů v našem rodinném domě pokrýt energií ze solárů.
Vše ale postupně, formou rozšiřování třeba každý rok.

Rozhodl jsem se začít s největším žroutem, což je u nás bojler.
Moje představa je taková, že u obyčejného kombi bojleru Dražice 125 L, 2000W upravím topnou spirálu na 500W a měničem, který už mám (12/230V - 1200W) bych ho každý den krmil tím, co soláry dají. Tím by se voda každodenně držela nějak teplá a v případě potřeby vody horké, bych ho pak jen krátce dokrmil z veřejné sítě nebo z ÚT.

Mám k dispozici 2 trakční akumulátory Banner 12V/100Ah (každý), které by mi v paralelním zapojením dělali zálohu. Ta by sloužila i jako záloha při nějakém výpadku elektřiny (osvětlení, lednice, oběhové čerpadlo ÚT)
Pak mám již zmíněny měnič 1200W, čistý sinus (ten mi v pohodě rozběhne i lednici)

Pořídit bych chtěl 2 solární panely každý 330Wp, zapojené paralelně.

A teď k dotazům:
- je tato představa reálná, nebo tam vidíte nějaký jasný nesmysl?
- potřeboval bych poradit s MPPT regulátorem. Podle proudů dodávaných panely (cca 2x 10A), by mi měl stačit regulátor 25-30A. Jenže u regulátorů je uváděná i max. hodnota výkonu panelů. A 30A regulátory nejsou na 660W (12V) stavěné. Musím zajít až k regulátorům cca 50-60A, aby to výkonově daly. A to už je teda cenová řacha.
Měly byste nějaký typ na regulátor pro tento můj případ? Je případně možné, aby každý panel měl svůj regulátor a až poté se to spojilo dohromady?
- jaké volit vodiče solár - regulátor - aku pro tento případ? 4mm2 jsou ok, nebo to tu už vidíte na 6mm2. Mylsím, že 4mm2 by měly stačit, klasické elektroinstalační kabely pro 220V/16A mají 2,5mm2, takže zde pro 20A by ty 4mm2 měly být myslím ok.
- kabely panelů jsou vždy již osazené spojkami MC4? Takže stačí řešit jen protikusy k tomu? Dají se doma osadit i bez krimpovacích kleští (třeba připájením)?

To je pro začátek vše, budu vděčný za jakoukoliv radu.

Děkuji
Jarin

Dva panely to bude k nasrání:)))
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Matess
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

pokud chceš opravdu jen teplou vodu... jdi do toho, ale jdi do toho jinak...

pokud nemáš, tak si pořiď bojler s jímkou na suché těleso a nechej si udělat dvojtěleso - jedno na 230V a druhé blízké napětím solárních panelů.

https://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ohr ... kove.html/

vykašli se na regulátor, baterie, střídač... připoj ty panely přímo na to těleso a uprav si nastavení termostatu na bojleru - prostě nastav termostat na 40 stupňů ze sítě a těch 600Wp nebo kolik tam dopoj z panelů. Budeš mít vždy vodu alespoň 40 dle termostatu a soláry budou ohřívat nad tuto teplotu.

Řekl bych že se ani nemusíš s tímto výkonem bát nějakého přehřátí, protože čím vyšší teplota na bojleru tím vyšší ztráty a tak si nejsem jistý zda to vůbec půjde přehřát. Případně by to mohlo jít řešit nějakou jednoduchou logikou - teplotní čidlo, jednochip a třeba nějaký stykač pro odpojení panelů, nebo SSR...

případně ještě doporučím pročíst základy zde:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 2&p=120227
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

ten odkaz se ti moc nepovedl. Když už to k něčemu má být, tak dporuičuju panely 3 a do série, a k tomu střídač buď bel nebo siton, zkus si dohledat. S rozdělením tělesa souhlasím, sám to takhle provozuju, a 1kW v panelech dokáže v létě ten boiler každej den ohřát naplno...
Těleso 230V1kW a 90V 1kW mají na nadeta skladem. Samozřejmost jsou dva termostaty a dva havarijní termostaty ! Těch 90-120v z panelů už normální AC termostat neodepne... Samozřejmě pokud chceš několikrát předělávat, klidně to zkus ohřívat přímo těmi 30V z panelu, ale bez mppt to bude fungovat jenom na přímým slunku...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Jarin

@cipis
spotřebu spotřebičů jsem si měřil, od toho jsem se odpichoval. Takže např. ten zmiňovaný bojler pro ohřev z 20°C na 60°C si vezme cca 5,9 kWh (což sedí, neboť to ohřívá cca 3hod. tělesem 2kW). Když je voda ohřátá na 60°C tak nám 2 dny vystačí tak, abychom stále mohli používat nějak teplou vodu. Proto si nemyslím, že by voda při dennodenním přihřívání z panelů kdy klesla na 20°C. Myslím si, že by panely mohly tu vodu stále temperovat třeba kolem těch 35-40°C, což by mi stačilo. Jednou za 3 dny bych to doohřál z ÚT na 60°C (den koupání) a v podstatě další 2 dny by to zase panely jen udržovali kolem 40°C. A pak znovu z ÚT na 60°C

Další měřené spotřebiče:
Myčka - 0,94kWh na jedno mytí. Spouštíme 1x denně
Pračka - 0,94 kWh na jedno praní, spouštíme tak 5x týdně
Lednička - 0,75 kWh/den
Oběhové čerpadlo kotle na pevné palivo - 0,6 kWh/den
Plynový kotel - ještě neměřeno

Možná by se dalo honit solárem něco jiného z tohohle. Problém je, že myčka a pračka si ve fázi ohřevu vody berou 2400W a to můj měnič nedá. Jedničku měnič zvádá i při rozběhu. Kotle na pevné palivo používáme sporadicky, tam by žádná úspora nebyla. A plynová kotel ... tam bych se kvůli choulostivé elektronice asi bál jet přes měnič. Měnič je sice čistý sinus, ale nějak nemám odvahu.

@kodl69
3 panely by nebyl problém, klidně zainvestuju do 3-í, kdyby to bylo řešení. Cestou topného dvojtělesa bych jít nechtěl, raději bych měl jednoduché stávající a jeden stávající termostat.
Nechci jít ani cestou bez regulátoru, jak píše Matess, protože bych se tím připravil o ty 2 baterie v systému.
Na ty střídače bel / siton mrknu.

Všem díky.
j.
cipis
Moderátor

Sniž si na testy tu teplotu na 40°C, nech to na tu teplotu vychladnout, a pak to změř, kolik to sežere elektřiny na udržování.
Já mám 80l bojler, nastavený na 60°C, když se jeden den jen opláchnu, zuby atd., tak to sežere něco přes 1 kWh, když normálka sprcha, tak přes 2 kWh. Dlouhodobý průměr mám 2,35 kWh za den. Jsem na to v drtivé většině času sám.

Jestli tomu chceš přizpůsobit chod domácnosti, tak to vychází spíš na topení v okamžiku, kdy je škaredý den.

V případě BEL regulátoru o ty baterie taktéž přijdeš, protože to je měnič z panelů přímo do bojleru. Až když se nahřeje, tak dokáže přepnout výstup na třeba další už obyč. regulátor, který by krmil tu baterku a přes měnič něco dalšího.
Nicméně BEL doporučuje spíše více panelů, aby to mělo nějaký smysl. Dva panely jsou opravdu jen k zlosti, protože cokoliv vymyslíš, tak vždy narazíš na limity. Mluvil o min. 6, spíše 8 kusech, tzn. napětí přes 240V, lépe říkal 300V, no a na to pak už zase jednoduše neseženeš regulátor do baterek.

Nemáš pořešený nějaký bypass, aby to bylo např. na tu ledničku. To také něco stojí, pak se třeba vydáš cestou měniče s regulátorem a bypassem dohromady, pak ti to nebude taky stačit a budeš asi tam, kde většina, co si to nenechala na začátku rozmluvit a stejně do toho chatičkového systému šla na normálním baráku. A peníze a čas jen lítá.
1 kW "nabíječka" 24 V

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek