poustevna v šumavských hvozdech
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
poustevna v šumavských hvozdech
Zdravím ,
Rád bych vás požádal o pomoc při realizaci ryze ostrovního FVE v ráji šumavském na mé celoročně víkendově obývané chalupě. Bude to čistá poustevna, jelikož jsem jedna z posledních vesnic (bývalá sudetská) bez elektrifikace uprostřed hvozdů pod hradem Kašperk.
Od jakživa jsme s tátou jeli na autobaterie, jež sloužily jen pro svícení, rádio a přenosnou TV . A to až do začátku éry FTV panelů, kdy jsme si také jeden zakoupili a léta ho používali s 300W(posléze 1200W) měničem, jež se zapínal jen když bylo potřeba a případně elektrocentrálou.
Doba ovšem pokročila a na chalupu jsem zůstal víceméně sám (táta sice bývalý elektrikář v důchodu, ale..) a snažím se jí renovovat a tak přišla řada i na fotovoltaiku.
Rád bych si ostrov realizoval sám, samozřejmě s odbornou pomocí zdejších odborníků a začal víceméně od píky…, či zde našel někoho na placenou službu s pomocí realizovat můj laický záměr
Můj záměr:
Systém by měl primárně sloužit celoročně, běžet na napětí 24V a měl by se skládat ze 3 okruhů:
1. Přímo z baterek na svícení pomocí LED (cca 15 světel po 7W, kdy předpokládám zapnutí současně max 7) . Zde se prosím zeptám je výhodnější to brát natvrdo z jednoho zdroje baterek, nebo vyčlenit dva panely a udělat samostatný nezávislý okruh?
2. Další okruh by měl sloužit k napájení spotřebičů s menším příkonem do cca 1200W pro chladničku (jen letní sezona), notebook, rádio a mobilní telefony, ale trvale napájené z měniče nejlépe asi Victron 24/1200. Nejsem si jistý, že by stačil Victron 24/500VA pro chod ledničky o spotřebě 0,49 kWh v s ohledem na startovací proud a současného zapojení dalších spotřebičů.
3. Okruh by měl slouřit pro napájení spotřebičů s vyšším výkonem. Zde si nechám poradit, ale asi bych rád do cca 3,6 kW(MPP Solar PIP 3624MAX), který by se zapnul až dle potřeby a v nejlepším případě na dálkové ovládání. Tento zdroj by sloužil primárně na napájení čerpadla s vrtu (čerpadlo ještě nemám vybrané) a také k pečící troubě o výkonu cca 2.1kW
Baterie mám zatím darem z práce: Trakční baterie(4PzS460) z VZV repas v roce 2018,24V 460Ah, jsou na 60-70% původní kapacity… Uvědomuji si, že to není ideální „start pack“ a ta kapacita asi taktéž nebude ideální.
Ještě dodám, že přebývající el.energii bych rád v letních měsících přeměnil v teplo, takže mám lázeňská kamna s el.topnou spirálou AC 1000W, ale to asi bude vyšší dívčí.
Také mám k dispozici HERON digitální invertorová 3,3HP/2KW . Uvažuji o koupi ještě jedné a spárovat je.
V čem absolutně tápu je počet a zapojení panelů. S tím bych se na vás obrátil s prosbou. A jaké zvolit další komponenty, tak aby to fungovalo…kupříkladu regulátory? Jakou volit nabíječku? Uvažuji o Blue SMART IP22 nabíječ 24V 16A.
Budu opravdu s pokorou rád za jakýkoliv návrh a radu…
Ještě jsem zapomněl rozpočet cca 80-100 tisíc (možno i lehce víc) a orientace střechy –východní
Rád bych vás požádal o pomoc při realizaci ryze ostrovního FVE v ráji šumavském na mé celoročně víkendově obývané chalupě. Bude to čistá poustevna, jelikož jsem jedna z posledních vesnic (bývalá sudetská) bez elektrifikace uprostřed hvozdů pod hradem Kašperk.
Od jakživa jsme s tátou jeli na autobaterie, jež sloužily jen pro svícení, rádio a přenosnou TV . A to až do začátku éry FTV panelů, kdy jsme si také jeden zakoupili a léta ho používali s 300W(posléze 1200W) měničem, jež se zapínal jen když bylo potřeba a případně elektrocentrálou.
Doba ovšem pokročila a na chalupu jsem zůstal víceméně sám (táta sice bývalý elektrikář v důchodu, ale..) a snažím se jí renovovat a tak přišla řada i na fotovoltaiku.
Rád bych si ostrov realizoval sám, samozřejmě s odbornou pomocí zdejších odborníků a začal víceméně od píky…, či zde našel někoho na placenou službu s pomocí realizovat můj laický záměr
Můj záměr:
Systém by měl primárně sloužit celoročně, běžet na napětí 24V a měl by se skládat ze 3 okruhů:
1. Přímo z baterek na svícení pomocí LED (cca 15 světel po 7W, kdy předpokládám zapnutí současně max 7) . Zde se prosím zeptám je výhodnější to brát natvrdo z jednoho zdroje baterek, nebo vyčlenit dva panely a udělat samostatný nezávislý okruh?
2. Další okruh by měl sloužit k napájení spotřebičů s menším příkonem do cca 1200W pro chladničku (jen letní sezona), notebook, rádio a mobilní telefony, ale trvale napájené z měniče nejlépe asi Victron 24/1200. Nejsem si jistý, že by stačil Victron 24/500VA pro chod ledničky o spotřebě 0,49 kWh v s ohledem na startovací proud a současného zapojení dalších spotřebičů.
3. Okruh by měl slouřit pro napájení spotřebičů s vyšším výkonem. Zde si nechám poradit, ale asi bych rád do cca 3,6 kW(MPP Solar PIP 3624MAX), který by se zapnul až dle potřeby a v nejlepším případě na dálkové ovládání. Tento zdroj by sloužil primárně na napájení čerpadla s vrtu (čerpadlo ještě nemám vybrané) a také k pečící troubě o výkonu cca 2.1kW
Baterie mám zatím darem z práce: Trakční baterie(4PzS460) z VZV repas v roce 2018,24V 460Ah, jsou na 60-70% původní kapacity… Uvědomuji si, že to není ideální „start pack“ a ta kapacita asi taktéž nebude ideální.
Ještě dodám, že přebývající el.energii bych rád v letních měsících přeměnil v teplo, takže mám lázeňská kamna s el.topnou spirálou AC 1000W, ale to asi bude vyšší dívčí.
Také mám k dispozici HERON digitální invertorová 3,3HP/2KW . Uvažuji o koupi ještě jedné a spárovat je.
V čem absolutně tápu je počet a zapojení panelů. S tím bych se na vás obrátil s prosbou. A jaké zvolit další komponenty, tak aby to fungovalo…kupříkladu regulátory? Jakou volit nabíječku? Uvažuji o Blue SMART IP22 nabíječ 24V 16A.
Budu opravdu s pokorou rád za jakýkoliv návrh a radu…
Ještě jsem zapomněl rozpočet cca 80-100 tisíc (možno i lehce víc) a orientace střechy –východní
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: poustevna v šumavských hvozdech
Nejlevněji třeba pwm regulátor/měnič https://www.hadex.cz/g508b-kombinovany- ... lator-pwm/
A k tomu paralelně 4 ks 60 článkových panelů. Pokud ty panely nebudou orientovány optimálně, tak jich může být i víc, optimálně rozhozených do více stran, aby nebyl měnič přetížen.
Akorát že člověk se obvykle namlsá a pak chce systém rozšiřovat.
A k tomu paralelně 4 ks 60 článkových panelů. Pokud ty panely nebudou orientovány optimálně, tak jich může být i víc, optimálně rozhozených do více stran, aby nebyl měnič přetížen.
Akorát že člověk se obvykle namlsá a pak chce systém rozšiřovat.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- R.I.P.
1. Jeden batériový zdroj.
2. Victron 800 VA je dosť až-až.
3. Ak použijete pwm regulátor/menič podľa rva, optimálne panely z hľadiska ceny sú 280 Wp. Tie sa dajú zohnať za priaznivú cenu, silnejšie sú pochopiteľne drahšie a zostanú nevyužité. V každom prípade pre menič 3 kW a spotrebiče okolo 2,1 kW ako aj pre ohrev dostatočného množstva vody by som volil aspoň 2 kWp v paneloch. K tomu by sa pochopiteľne ešte dokúpil pwm regulátor, ktorý je lacný ( Potreba pridávať stále viac panelov je vysoko objektívna, skúsil to už každý ).
2. Victron 800 VA je dosť až-až.
3. Ak použijete pwm regulátor/menič podľa rva, optimálne panely z hľadiska ceny sú 280 Wp. Tie sa dajú zohnať za priaznivú cenu, silnejšie sú pochopiteľne drahšie a zostanú nevyužité. V každom prípade pre menič 3 kW a spotrebiče okolo 2,1 kW ako aj pre ohrev dostatočného množstva vody by som volil aspoň 2 kWp v paneloch. K tomu by sa pochopiteľne ešte dokúpil pwm regulátor, ktorý je lacný ( Potreba pridávať stále viac panelov je vysoko objektívna, skúsil to už každý ).
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
Pánové mockrát děkuji za první reakce a užitečné reakce, zkusím to trochu promyslet.
Takže raději jednotlivé komponenty, či all in?
Panely :https://www.fotovoltaika-gottwald.cz/pr ... 280wp-poly v serii
....vychází to na 8 panelů zapojených serio paralerně?
Takže raději jednotlivé komponenty, či all in?
Panely :https://www.fotovoltaika-gottwald.cz/pr ... 280wp-poly v serii
....vychází to na 8 panelů zapojených serio paralerně?
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Trochu předraženej Gottwald zkus třeba tohle, https://shop.iftech.cz/polykrystalicke- ... y-ram.html ale neváhal bych zbytečně s koupí... pokud budeš držet 24V tak panely paralelně, měly by být samostaně jištěný, pokud 48V, tak po dvou v sérii a pak zase před paralelním spojením jistit...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jo to vypadá daleko lépe, moc děkuji!kodl69 píše:Trochu předraženej Gottwald zkus třeba tohle, https://shop.iftech.cz/polykrystalicke- ... y-ram.html ale neváhal bych zbytečně s koupí... pokud budeš držet 24V tak panely paralelně, měly by být samostaně jištěný, pokud 48V, tak po dvou v sérii a pak zase před paralelním spojením jistit...
-
Takže Osm a paralerně a na 24V , samostatný jistič na panel..?kodl69 píše:Trochu předraženej Gottwald zkus třeba tohle, https://shop.iftech.cz/polykrystalicke- ... y-ram.html ale neváhal bych zbytečně s koupí... pokud budeš držet 24V tak panely paralelně, měly by být samostaně jištěný, pokud 48V, tak po dvou v sérii a pak zase před paralelním spojením jistit...
-
Jistit každý string je nejlepší, nebo dvojice nebo trojice. Jde o to, aby v případě zkratu na panelu, kdy do něj půjdou proudy z paralelních stringů, tyto nepřekročily hodnotu, kterou snesou kabely a konektory u zkratovaného panelu. Jistič taky slouží k příležitostnému odpojení panelů třeba při údržbě elektrárny.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
Jestli bude použitý ten měnič o Hadexu tak ten snese tak 5 panelu paralerně. Nevím jestli snese přepanelováni tak že panely budou dávat 70A místo uváděných 50A. Ono pro nabíjecí proud 50A to musíte mít už docela velké baterie a nebo nabíjecí proud omezovat jinak baterky budou trpět. Na tom odkazu na panely vám prodají min. počet 8 kusů. Ty zbývající by se nechali dát na samostatný regulátor ale stále je tu problém s tou kapacitou baterek kde to bude cenově docela náročné. Berte můj názor jako od začínajícího solárníka a kolegové mě můžou klidně opravit.
-
Autor má střechu na východ. Tam budou panely zajisté dávat méně, než na jih. Optimální by bylo, když by panely - třeba těch 8 kusů - nasměroval jak na východ, tak na západ a měl tak vyrovnaný výkon po celý den a zároveň nepřekračoval maximální proud, který je dovolen na regulátoru.
-
Asi i panely na východ můžou dát v určitém období a čase své maximum a každopádně bych s tím počítal. To rozdělení by asi šlo, záleží jestli to má otevřené i na západ.
-
Panely na východ dají stejný prd, jako panely na západ. Ale je fakt, že dají víc, než panely na sever.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
- R.I.P.
Panely na východ a na západ dají mnohem více než panely na jih v momentě, kdy je ráno jasno, před večerem jasno a odpoledne jak na sviň* zataženo. Takových dní už jsem zažil. A panely mám samozřejmě na jih.chatař píše:Panely na východ dají stejný prd, jako panely na západ. Ale je fakt, že dají víc, než panely na sever.
Ideální je rozložení na všechny 3 strany.
-
Ideální jsou panely namontované na zařízení, které je natáčí pořád ke Slunci. Jenže kdo si to může prostorově a finančně dovolit?
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
- R.I.P.
No to nejsou, protože konstrukčně je to náročnější mnohem více, než panely napevno na střeše.chatař píše:Ideální jsou panely namontované na zařízení, které je natáčí pořád ke Slunci. Jenže kdo si to může prostorově a finančně dovolit?
-
Jasně.
-
Co jsem si počítal, tak panely na východ při dobrém osvitu dají tak 90% štítkového výkonu a pokud jsou spolu se západními panely, tak jde uvažovat, že maximální výkon je cca 70% součtu štítkových výkonů.chatař píše:Panely na východ dají stejný prd, jako panely na západ. Ale je fakt, že dají víc, než panely na sever.
-
Pokud je k dispozici centrála, tak bych asi zvážil řešení od Victronu. LED osvětlení napájet přímo z baterie přes DC/DC měnič, aby nekolísalo napětí. Jako hlavní měnič dát Multiplus 24/1200VA případně 24/1600VA. K tomu PWM nebo MPPT nabíječ podle výkonu a typu panelů a jako vytěžovací měnič případně jako měnič pro čerpadlo a troubu iPower plus 24/3000W. K tomu dle dispozic střechy 6-8 panelů s výkonem 350-400Wp, ideálně 4 ks východ a 4 ks západ, tedy za předpokladu, že západní střecha není stíněná. Pokud by to baterie umožňovaly, tak bych zvážil systém na 48V. Výkony v popisu jsou pro 24V docela na hraně s nutností silnějších kabelů i jištění.
-
Pánové, mockrát děkuji za reakce, určitě vše zvážím...kupříkladu to rozdělení panelů na západ a jih mne absolutně nenapadlo...
-
To rozdělení mě přišlo jako nutnost, pokud člověk nechce narvat majetek do baterky. Navíc olovo, co se musí krmit celej den, pokud možno nejdéle jak to jde. Z toho důvodu jsem mírně přepaneloval, ale moje 3 stringy jsou na JVV, J, JZZ. A i tak v tomhle období jedou od 11,00 do 14,30 na plnej nominál 40A MPPT. Když člověk nechce/nemá kde/je to drahý/ stavět natáčecí zařízení, prostě musí přepanelovat.martinbor píše:Pánové, mockrát děkuji za reakce, určitě vše zvážím...kupříkladu to rozdělení panelů na západ a jih mne absolutně nenapadlo...
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
-