CombiWATT - WR
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
-
CombiWATT - WR
Ahoj,
potřeboval bych ve Wattrouteru ECO udělat to, aby WR poslal do spotřebiče (bojler) stanovené minimální množství energie s tím, že počká co se do spotřebiče dostane z přebytků.
Příklad: Chci do spotřebiče za 24 hodin dostat 5 kWh. Přes den se svítí, do spotřebiče natečou 3 kWh. Po soumraku se dotáhnou 2 kWh z DS.
Když se to snažím takto udělat, spotřebič se spustí ihned po resetu čítačů (při východu slunce) naplno.
Jak to máte nastavené vy?
potřeboval bych ve Wattrouteru ECO udělat to, aby WR poslal do spotřebiče (bojler) stanovené minimální množství energie s tím, že počká co se do spotřebiče dostane z přebytků.
Příklad: Chci do spotřebiče za 24 hodin dostat 5 kWh. Přes den se svítí, do spotřebiče natečou 3 kWh. Po soumraku se dotáhnou 2 kWh z DS.
Když se to snažím takto udělat, spotřebič se spustí ihned po resetu čítačů (při východu slunce) naplno.
Jak to máte nastavené vy?
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: CombiWATT - WR
Proč tak složitě? stačí spínací hodiny (nebo HDO signál D25) a druhej termostat, kterej řekne, že v boileru není požadovanejch 45°C.
Takhle nějak to dělám v instalacích, kde je z FV jenom ohřev vody a funguje to bez problému. Zrovna u toho boileru bych se na nějakejch 5kWh denně nespoléhal, přijede na návštěvu lachtan s velrybou a budeš se druhej den mýt ve studené vodě.
Takhle nějak to dělám v instalacích, kde je z FV jenom ohřev vody a funguje to bez problému. Zrovna u toho boileru bych se na nějakejch 5kWh denně nespoléhal, přijede na návštěvu lachtan s velrybou a budeš se druhej den mýt ve studené vodě.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Tohle řešení se mi líbí. Keramické těleso mám 3f.
Musel bych ale paralelně přitáhnout přívod a zapojit to na stejné fáze. Mám pravdu? Vlastně když o tom přemýšlím, mám ještě schovaný termostat i s tepelnou pojistkou z origo tělesa 1f. Šlo by to udělat jen s jednou fází, pak by se to jen nahřívalo déle. NT neřeším. Přívod můžu mít přímo z rozvaděče. Bezpečné se to zdá. Bude to fungovat?
Musel bych ale paralelně přitáhnout přívod a zapojit to na stejné fáze. Mám pravdu? Vlastně když o tom přemýšlím, mám ještě schovaný termostat i s tepelnou pojistkou z origo tělesa 1f. Šlo by to udělat jen s jednou fází, pak by se to jen nahřívalo déle. NT neřeším. Přívod můžu mít přímo z rozvaděče. Bezpečné se to zdá. Bude to fungovat?
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
ten WR nemá nějakej vývod, přes kterej se tá ten spotřebič prostě zapnout? Pak by to bylo úplně nejjednodušší.
edit: dívám se do návodu: LT –detekce signálu nízkého tarifu (0V nebo+5V) ? to je ono, sem je potřeba někdy s jistotou po setmění zapojit signál ze spínacích hodin, kterej je ještě v sérii s termostatem nastaveným na nejnižší použitelnou teplotu (mě vyhovuje 45°C). Holt ne všechno se dá vyřešit pomocí software.
edit: dívám se do návodu: LT –detekce signálu nízkého tarifu (0V nebo+5V) ? to je ono, sem je potřeba někdy s jistotou po setmění zapojit signál ze spínacích hodin, kterej je ještě v sérii s termostatem nastaveným na nejnižší použitelnou teplotu (mě vyhovuje 45°C). Holt ne všechno se dá vyřešit pomocí software.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Použij časové plány. Bojler priorita 1, č.plán bojler zapni od-do, energie nastav 5kW . Ještě můžeš nastavit ohřev jen v nt.
-
LT jsem spojil s GND, takže WR si myslí, že NT je pořád aktivní (jinak z HDO by to bylo 20 hod denně). S tím signálem po setmění, nebo časovým spínačem to je dobrý nápad.kodl69 píše:ten WR nemá nějakej vývod, přes kterej se tá ten spotřebič prostě zapnout? Pak by to bylo úplně nejjednodušší.
-
Tohle jsem jel celou zimu, když nebyla výroba. Jenže nyní když svítí, dochází k tomu, že třeba večer má voda 50C, což je dostačující na ráno, a já to časovým plánem natopím o 5 kWh (ale těch 5kWh by se v klidu mohlo doplnit sluncem).lubos píše:Použij časové plány. Bojler priorita 1, č.plán bojler zapni od-do, energie nastav 5kW . Ještě můžeš nastavit ohřev jen v nt.
-
Mám Wattrouter M SSR. I Wattrouter ECO. Sice mám připojen M SSR ale mělo by to fungovat stejně:Spínání dle priorit probíhá následovně:
Ve výchozím stavu (v noci) jsou všechny spotřebiče vypnuté. Je-li ráno zjištěna výroba FVE (součet činných
výkonů je větší než nula), dojde k sepnutí výstupu s první (nejvyšší) prioritou.
Okamžik sepnutí se liší podle nastavené funkce výstupu.
výstupy s nastavenou funkcí plynulé regulace popř. PWM (proporcionální výstupy) se sepnou prakticky
ihned po zjištění výroby a regulátor jimi plynule (synchronním řízením popř. PWM modulací) udržuje
"virtuální nulu" nebo „fázovou nulu“. Nefunguje?
Ve výchozím stavu (v noci) jsou všechny spotřebiče vypnuté. Je-li ráno zjištěna výroba FVE (součet činných
výkonů je větší než nula), dojde k sepnutí výstupu s první (nejvyšší) prioritou.
výstupy s nastavenou funkcí plynulé regulace popř. PWM (proporcionální výstupy) se sepnou prakticky
ihned po zjištění výroby a regulátor jimi plynule (synchronním řízením popř. PWM modulací) udržuje
-
Ještě. Z čeho bere wattrouter info o výrobě?
-
Tohle funguje dobře. Šlo mi o to, aby se mnou daná celková energie (např. 5kWh) dodala do spotřebiče. Tzn. buď tam WR přes SSR během dne dodá 5kWh nebo více, anebo méně s tím, že to večer dotáhne WR z DS.lubos píše:Mám Wattrouter M SSR. I Wattrouter ECO. Sice mám připojen M SSR ale mělo by to fungovat stejně:Spínání dle priorit probíhá následovně:
-
Potom nechápu. Pokud mám nastavenou prioritu 1 bojler, tak pokud wattrouter zjistí výrobu (přetok do DS) tak sepne ssr (nejvhodnější) a ohříva vodu. Pokud nevypne termostat bojleru, ohřívá dokud je výroba. Pokud už výroba není, tak podle nastaveného čp. sepne třeba v 17.00 a podle nastavení limitu kW dodá zbytek z DS.
-
Bere to z hodnoty z vlastního měřícího modulu.lubos píše:Ještě. Z čeho bere wattrouter info o výrobě?
A teď jsem přišel na to, že to je ten kámen úrazu. V případě, že dochází ke spínání (resp. odpínání) nějakého spotřebiče, dojde k přetoku (byť malému, např. 0,04 kW a jenom na vteřinu) z baterií. WR si pak myslí, že FVe zase vyrábí a resetuje odpočet CombiWATTu. Vzhledem k tomu, že pořád něco spíná i v noci (lednice, čov), nemůže to u mně dobře fungovat.
Jediné řešení by bylo zajistit trvalý malý odběr, aby se to tolik netočilo kolem nuly.
Jde to udělat přes SSR a mít např. 0,04 kW stálý odběr do bojletu na všechny fáze. Ale tohle řešení se mi moc nelíbí.
-
Mám za to, že právě do toho limitu energie v časovém plánu se nezapočítává energie dodaná jindy (např. i jiným čas. plánem). Prostě to tam dodá 5 kWh přesně (pokud nevypne termostat).lubos píše:Potom nechápu. Pokud mám nastavenou prioritu 1 bojler, tak pokud wattrouter zjistí výrobu (přetok do DS) tak sepne ssr (nejvhodnější) a ohříva vodu. Pokud nevypne termostat bojleru, ohřívá dokud je výroba. Pokud už výroba není, tak podle nastaveného čp. sepne třeba v 17.00 a podle nastavení limitu kW dodá zbytek z DS.
-
Zkus combiwatt nepoužívat, Nastav bojler na prioritu 1, pokud chceš aby první dodávka šla do bojleru, a půjdou tam jen přebytky( to co by šlo do sítě) a pokud nebude výroba ČP dodá zbytek ze sítě.(5kW)To co ukazuje wattrouter jako že dodal do spotřebiče , to je jen informační. Pokud vypne termostat bojleru, tak se stále načítá spotřeba jako když bojlér stále ohřívá. MT wattrouteru ale měří správně a měl by zapnout další spotřebič (priorita2)
-
Hurá, teď to funguje tím časovým plánem. Nechápu teda moc k čemu je CombiWATT (i časový plán se dá podmínit NT)lubos píše:Zkus combiwatt nepoužívat, Nastav bojler na prioritu 1, pokud chceš aby první dodávka šla do bojleru, a půjdou tam jen přebytky( to co by šlo do sítě) a pokud nebude výroba ČP dodá zbytek ze sítě.(5kW)To co ukazuje wattrouter jako že dodal do spotřebiče , to je jen informační. Pokud vypne termostat bojleru, tak se stále načítá spotřeba jako když bojlér stále ohřívá. MT wattrouteru ale měří správně a měl by zapnout další spotřebič (priorita2)