Kvalita sítě

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
rva
Příspěvky: 3733
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Kvalita sítě

Příspěvek od rva »

Problém: Za měničem je zapojena řada spotřebičů včetně několika PC. Občas se stane, že u jednoho PC tak na 1s vypadne obraz. A to i při výměně monitoru, PC zdroje i grafické karty. Velmi zřídka se toto stávalo i u druhého PC, ale to přestalo. Touto vylučovací metodou usuzuji, že příčina je v kvalitě sítě 230V, kterou vytváří měnič (Axpert), popřípadě v rušení, které způsobuje nějaký spotřebič.
Otázka: Dá se nějak zjistit kvalita sítě, popřípadě jak identifikovat problém? Zkoušel jsem i feritové tlumivky na výstup z měniče - bez vlivu na problém.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od diablo007 »

Možná blbost ale tu sestavu co ti to dělá zkoušel jsi umístit do jiné zásuvky aby se eliminovalo i Tonze někde může být kontakt na vedení?
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2619
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od NOPARasito »

rva píše:Problém: Za měničem je zapojena řada spotřebičů včetně několika PC. Občas se stane, že u jednoho PC tak na 1s vypadne obraz. A to i při výměně monitoru, PC zdroje i grafické karty. Velmi zřídka se toto stávalo i u druhého PC, ale to přestalo. Touto vylučovací metodou usuzuji, že příčina je v kvalitě sítě 230V, kterou vytváří měnič (Axpert), popřípadě v rušení, které způsobuje nějaký spotřebič.
Otázka: Dá se nějak zjistit kvalita sítě, popřípadě jak identifikovat problém? Zkoušel jsem i feritové tlumivky na výstup z měniče - bez vlivu na problém.
Odkud je napajenej monitor???
rva
Příspěvky: 3733
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od rva »

Zkoušel jsem napájení z jiné zásuvky, monitor ze stejné i z jiné. Už jsem usuzoval na nějaké rušení vzduchem od mobilu položeného vedle, ale to se rovněž vyloučilo. Kdyby se to dělo stále, nebo často, tak se to dá nějak odsledovat třeba odpojováním různých spotřebičů, ale je třeba období 14 dnů, kdy nic a dnes v průběhu hodiny třeba každých 5 minut.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
jahodovák
Příspěvky: 1963
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od jahodovák »

Tak to je divné,blikají i světla,nebo něco,mě začal též blbnout počítač,občas zamrznul a bylo třeba uplně vypnout a znova zapnout,nakonec jsem zjistil,že odešla BR vypalovačka a skoro jako vždy,pár měsíců po záruce ....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od xmasin »

Existují analyzátory sítě nebo chytré elektroměry, které sledují všechny parametry sítě a umí je poskytnout komunikačním protokolem. Otázka je, jak často by se musely údaje z elektroměru vyčítat, aby se přišlo na to, co problém způsobuje. Na to je lepší ten analyzátor, který si údaje ukládá do své paměti.
josse
Příspěvky: 1148
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od josse »

Kreténi zvedli frekvenci I2C v HDMI/DP!

Dříve to nedělalo, ale ty vyšší frekvence jsou problém kabelů a konektorů. DDC se nepřenáší pořád, sem tam a sem tam to zachybuje a zhasne a startuje znovu.

Krabička do které se nehraje konfigurace monitoru se připojí přímo do GPU a kabelem se už žádné DDC nepřenáší...

Nemůžu si vzpomenout jak se ta krabička jmenuje...

Axpert za to nemůže. Je to kombinace rušení od všechno možného a nepravidelnost přenášení dat z EEPROM monitoru do grafické karty.

Já jsem se s tím setkal u dellu před 2 lety jako u prvního... Vyrobil jsem před lety HDMI multiplexery a s příchodem nových NB jim to přestalo fungovat. (Na dlouhých kabelech)

Frekvence této komunikace je v režii výrobce NB nebo grafické karty. Výrobci čipů grafických karet za to nemůžou.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
rva
Příspěvky: 3733
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od rva »

Teď to nedělá, tak musím počkat, až to zas začne. Ale hdmi kabely jsem měnil, dělalo to stejně. A stejně když jsem se připojil na integrovanou grafiku i na grafickou kartu. Nezáleželo ani na rozlišení. PC se neseká, nepřehřívá, výměna pamětí na to rovněž neměla vliv. Ještě zkusím připojení přes DisplayPort. A zkusím připojení dvou monitorů současně na integrovanou i dedikovanou grafiku - to jsem snad už zkoušel a myslím, že to blikalo současně.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
josse
Příspěvky: 1148
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od josse »

rva píše:Teď to nedělá, tak musím počkat, až to zas začne. Ale hdmi kabely jsem měnil, dělalo to stejně. A stejně když jsem se připojil na integrovanou grafiku i na grafickou kartu. Nezáleželo ani na rozlišení. PC se neseká, nepřehřívá, výměna pamětí na to rovněž neměla vliv. Ještě zkusím připojení přes DisplayPort. A zkusím připojení dvou monitorů současně na integrovanou i dedikovanou grafiku - to jsem snad už zkoušel a myslím, že to blikalo současně.
To by mělo blikat současně, pokud je to problém I2C/DDC...
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od rottenkiwi »

Ja mám 3 x LED/LCD monitor + 1 x Samsung TV.
Mám buď HDMI alebo DVI, zvuk mi ide cez optiku do receivera.
Raz som mal problém s obrazom DVI redukcia / VGA kábel / VGA vstup LCD.

Mal som vtedy mod. sin. menič, ale aj keď som to dal na iný menič,
tak tam bol problém.

Potom to robilo, aj keď to išlo čisto na DC.

Po niekoľkých dňoch som poriadne skontroloval konektory / redukcie,
a v jednej bol maličký kúsok vlasu, dnu, ten som vybral a obraz bol naraz OK aj na mod. sin.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1134
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Bydliště: Severní Čechy

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od redcrown »

Hlásím stejný problém, nový LG 32'' 4K monitor připojený přes DP k 4 roky starému Dellu a bliká mi to přesně jak popisuje rva. Přesně i ta nahodilost. Rád se poučím, až to někdo odstraníte. díky
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
DanoP
Příspěvky: 938
Registrován: stř črc 06, 2016 12:27 pm
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od DanoP »

Predpokladam vznik tzv. zemniacej slucky, pricom vyrovnavacie prudy pretekaju hdmi, DP kablom.
V starsich stavbach, kde rozvod je dvojvodicovy (v zasuvke je prepojene N a P), na obmedzenie tohto javu sa odporuca aby boli vsetky spotrebice zapojene v jednej zasuvke, co minimalizuje moznost rozdielnych potencialov zeme (kolik).
Druha lepsia moznost je galvanicke oddelenie, rersp. pouzivat pristroje triedy II, ktore nepotrebuju uzemnenie.
Skontrolujte aj ci problem nie je zanasany pripojkou anteny/kablovky.
1,77kWp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45, 1,6kWp +Victron MPPT 250/60, 2xStuder XTM4048 + 25kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
josse
Příspěvky: 1148
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od josse »

Zkuste si do PC zapojit edid emulátor a až do něj kabel do monitoru...

Teď jsem našel tohle, ale asi to není to co jsme použili...
https://www.omko.cz/hdmi-edid-emulator- ... odpora-4k/

Nápověda:
EDID je nově označení EEPROM v monitoru, dříve to bylo DDC
V tom odkazu je ten obrázek se šipkami blbě :-)

Nám se tenkrát osvědčil nějaký programovatelný, tento má přepínač s přednastavenými režimy.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
rva
Příspěvky: 3733
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od rva »

Našel jsem to na Ali, tak počkejte, až to dorazí na vyzkoušení, jestli to funguje.
https://www.aliexpress.com/item/33004733498.html
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3733
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od rva »

Zařízení dorazilo už asi před 3 týdny, ale závada se nevyskytovala, tak nebylo jak vyzkoušet. Včera jsem přehodil PC na výstup druhého měniče a dnes se závada ukázala. Bohužel i když bylo vloženo dané zařízení. O atrapu se přitom nejedná - na to je to uvnitř dost složité a i když na zařízení nastavím jiné rozlišení, tak PC dané rozlišení ohlásí. Vracím se tedy zpět tam, kde jsem začal - jedná se asi rušení na výstupu jednoho měniče.
HDMI EDIT Feeder
HDMI EDIT Feeder
HDMI EDIT Feeder - vnitřek
HDMI EDIT Feeder - vnitřek
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
kodl69
Příspěvky: 7485
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Kvalita sítě

Příspěvek od kodl69 »

Taky jsem řešíl problém PC hdmi LCD TV, ale už kdysi dávno, podobný jako popisujete, občas chybělo pár snímků, tmavě to bliklo. Už kdysi jsem to vyřešil připojením TVP přes VGA, to jede bez problému. Mezitím jsem několikrát vyměnil PC a pořád to stejný, takže závadu způsobuje TVP. Až jednou zdechne, jestli ta další bude mít stejnej problém. U prac. PC mám monitor přes HDMI už drahně let, měnil jsem jak PC tak monitory a dycky bez problému. Na druhou stranu, všechny monitory i PC byly napájeny 12V (19V) adaptérem, takže zemní smyčka nehrozí, adaptéry nemají - pól spojenej s PE, obvykle je tam jenom ochrannej varistor.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek