Spor s ČEZ Distribuce (muj cez)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
chatař
Příspěvky: 861
Registrován: stř bře 20, 2019 4:05 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od chatař »

Tak tak, na vojně jsme měli u každé radiostanice napsáno: "Pozor, nepřítel naslouchá". Není od věci se tímto řídit i v civilu. :D
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

Tak ona je otázka, co mohou provozovatele DS dělat proti zařízením, které fungují jako online UPS a mají i vstup pro jiný zdroj energie. Pokud zařízení nahlásím jako online UPS dle přílohy 6 tak moc nevím, co by mohli dělat, resp. na čem by se chtěli točit. Pokud nedodávám do DS (což z principu zařízení nelze, pokud nepropojím výstup s DS), tak jsem nic neporušil. Nevím, jakou právní váhu má vyhláška soukromé firmy v našem právním systému. Z principu věci každá UPS je ostrovní systém, který zajišťuje přenos energie z DS.
dickss
Příspěvky: 17
Registrován: pon zář 17, 2018 5:09 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od dickss »

Ahoj vespolek,
četl jsem ledasco, ale nikde nenašel rozumně popsanou realitu. Má někdo kontrétní zkušenost s problematikou přetoků do sítě? Jde o 1f systém na JM (distribuce EON) měnič 3300w, 1800Wp v panelech na střeše. Dále je na stejné fázi pověšenej Victron Multiplus II, který přebytek tlačí do Pb aku. Pokud je ale aku nabitá, dochází k přetoku cca 100 až 500W. Elektroměr ZE312 (i na LCD vidím detekci přetoku). FVE není nikde nahlášená a přetoky jsou krátkodobého charakteru. Jak k takovému systému přistupuje EON? Jak moc je přetok problém?
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

Takovýto systém by měl být nahlášený jako mikrozdroj a schválený provozovatelem DS, jinak riskuješ problémy. Nevyžádaná dodávka je na stejné urovni jako černý odběr.
jahodovák
Příspěvky: 1944
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od jahodovák »

Myslím,že ideální je upustit od aktivit,které by mohly vést ke sporu s čezem nebo jiným distributorem,pokud nejste dobrý právník,tyto organizace mají daleko více prostředků než vy.Dnes lze vcelku snadno provozovat fotovoltaiku zcela oddělenou od sítě,takže nic nehrozí.Zatím mají nastavena pravidla tak aby to vyhovovalo jen jim,pokud se to nezmění,tak nemá cenu se snažit prorazit zed hlavou.Zdá se že šílenství v podobě zelených ekoteroristů je přinutí trochu změnit přístup,oni si totiž kapři nikdy dobrovolně nevypustí rybník...jediná možnost je táhnout za jeden konec provazu a ne jim skočit na špek a pomocí dotací a jiných pobídek se rozhádat,o což jim jde,nejednotný dav lze daleko jednodušeji řídit než uvědonělou masu,ono totiž v jednotě je síla...proto je třeba nedopustit aby toto nastalo...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
zbek
Příspěvky: 441
Registrován: ned bře 31, 2019 1:49 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od zbek »

Budme radi i za těch 3,7kwp na fázi . Neni to sice ideal , ale je to prvni vlaštovka , před par lety by to vůbec nešlo .
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od youda »

volente píše:Ty vlku s kozou, už tě někdy napadlo že si to tady může číst kdokoliv? Třeba vrchní technik ČEPS, ČEZ, EON, PRE a jiní?
Moje řeč! A proto bychom diverzní operace měli plánovat pouze ve vlákně s omezeným přístupem, které je určeno pro osobně prověřené, důvěryhodné akademiky:
:arrow: Supertajné VIP vlákno pro diverzní operace
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Martin P
Příspěvky: 583
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Martin P »

xmasin píše:V letošním roce se opět budou upravovat PPDS, takže snad bude šance vypustit z definice ostrovního systému to "Z". Osobně si myslím, že kdyby došlo na lámání chleba, tak to "Z" zmizí docela rychle, protože čistě teoreticky každá UPS v nemocnicích, telekomunikacích, bankách atd. je potencionální ostrovní systém, který může být napájen z jiného zdroje (ať už panelů nebo generátoru) a čiště de jure by se po první odpojení od DS takovýto systém už nesměl připojit zpět.
Dobrý den.
Dost jsem se nad tímto zamyslel a též i nad příspěvkem trochu výše. V něm se píše, že distribuce má obavy z náhodného a nekontrolovaného připojování/odpojování hybridních (kombinovaných) měničů na síť. Proto je v PPDS zákaz přenosu ee do i z DS.
Pro FVE s dostatečným úložištěm mne napadla možnost, kterou by bylo možné distributorům navrhnout. Nazývám ji : Časově vymezené dobíjení. V podstatě jde o to, že daná FVE bude mít síťovou nabíječku (dle výkonu jedno, nebo třífázovou) a tato bude připojena přes patřičný jistič se stykačem a na určitý čas v průběhu dne spínaná z DS pomocí druhého HDO. Ve své podstatě půjde o obdobu NT, ale s tím rozdílem že čas sepnutí v průběhu dne bude libovolný. Stejně tak doba sepnutí. Jediné co bude dáno (domluveno) bude celkový počet hodin v průběhu 24hodin kdy bude ee pro nabíječku k dispozici. Touto ulitbou ve formě pružného řízení sítě (není pevně daný čas a doba sepnutí) by se mohlo distributory k tomuto návrhu podařit přiklonit. A pro nás tam bude výhoda stavby FVE dle našich požadavků, protože jediné co bude řešit distribuce bude nabíječka.

Doufám, že jsem návrh popsal srozumitelně. Budu rád, když se nám ho podaří vypilovat a následně i prosadit.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od diablo007 »

Ono je hezké že má distribuce takový strach o nárazové špičky do sítě by mne zajímalo jak to na hranicích z Německem dělají když náhodou víc zafouká ke tam kohout který to zavře a nechá v Německu? Ze zahraničí nám to můžou posílat ale nedejboze že někomu ustřelil 200wh za měsíc protože to hybrid pozdě ořezal
Madra
Příspěvky: 161
Registrován: pát čer 28, 2019 2:18 pm
Bydliště: Psáry

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od Madra »

jahodovák píše:Myslím,že ideální je upustit od aktivit,které by mohly vést ke sporu s čezem nebo jiným distributorem,pokud nejste dobrý právník,tyto organizace mají daleko více prostředků než vy.Dnes lze vcelku snadno provozovat fotovoltaiku zcela oddělenou od sítě,takže nic nehrozí.Zatím mají nastavena pravidla tak aby to vyhovovalo jen jim,pokud se to nezmění,tak nemá cenu se snažit prorazit zed hlavou.Zdá se že šílenství v podobě zelených ekoteroristů je přinutí trochu změnit přístup,oni si totiž kapři nikdy dobrovolně nevypustí rybník...jediná možnost je táhnout za jeden konec provazu a ne jim skočit na špek a pomocí dotací a jiných pobídek se rozhádat,o což jim jde,nejednotný dav lze daleko jednodušeji řídit než uvědonělou masu,ono totiž v jednotě je síla...proto je třeba nedopustit aby toto nastalo...
Člověče zažil jsem výjimku z pravidla. Sousedka, dnes již 90 letá paní se nasrala na čez, protože měla ve statku zasekany držák kabelů místo sloupu a začalo to po těch desítkách let trhat zdi. Normálně vysoudila to, že čez držák odstranil a půlce ulice šla elektřina do země. A to mají hajzlici zákony napsané podle sebe...
Madra
ikovlabs
Příspěvky: 569
Registrován: úte črc 22, 2014 6:14 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od ikovlabs »

Jo taky jsem dostal zabavny dopis.Tak na zadost nechteji kromne vykonu a typu zarizeni uz ani jednopolove schema.
Nasledne vam prijdou podminky pripojeni a nestacite se divit . Pozadavky jako :graficky rozkreslene reakce systemu na vypadek a nasledne zapnuti DS,dalkove ovladani HDO vykonu FVE,projekt a podobne sra... . Cekam ze budou jeste chtit velin pripadne obehnat barak ostnatym dratem.To se potom nedivim ze menic pro tu nasi superbomba sit musi stat 50000!
Zeptam se jich jak si predstavuji realizaci - to bych mel asi donutit vyrobce aby naimplantoval reseni jejich napadu ,prohnal to zkusebnou a s uklonou mi to donesl zdarma ke dverim....Hlavne ze je nejdrive zajima jestli zarizeni ma vsechny EU normy.NJN jsem v CEZku kde se 1 vec slibuje ale 2 realizuje.No mam tuseni ze moje predstava legalniho modraska jaksi padne pod stul....
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

diablo007 píše:Ono je hezké že má distribuce takový strach o nárazové špičky do sítě by mne zajímalo jak to na hranicích z Německem dělají když náhodou víc zafouká ke tam kohout který to zavře a nechá v Německu? Ze zahraničí nám to můžou posílat ale nedejboze že někomu ustřelil 200wh za měsíc protože to hybrid pozdě ořezal
A pak navěsí všechny bojlery v ulici na jednu fázi a spínají je naráz, takže pak je na jedný fázi 195V a na ostatních 225V. Řekl bych, že spíš jim jde o to, aby na nich byli lidi závislí. Holt by to na zimu chtělo rozumnou kogeneraci a dostatečné úložiště a mohli by si přípojku i s drátam strčit někam. :D
xmasin
Příspěvky: 1767
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od xmasin »

ikovlabs píše:Jo taky jsem dostal zabavny dopis.Tak na zadost nechteji kromne vykonu a typu zarizeni uz ani jednopolove schema.
Nasledne vam prijdou podminky pripojeni a nestacite se divit . Pozadavky jako :graficky rozkreslene reakce systemu na vypadek a nasledne zapnuti DS,dalkove ovladani HDO vykonu FVE,projekt a podobne sra... . Cekam ze budou jeste chtit velin pripadne obehnat barak ostnatym dratem.To se potom nedivim ze menic pro tu nasi superbomba sit musi stat 50000!
Zeptam se jich jak si predstavuji realizaci - to bych mel asi donutit vyrobce aby naimplantoval reseni jejich napadu ,prohnal to zkusebnou a s uklonou mi to donesl zdarma ke dverim....Hlavne ze je nejdrive zajima jestli zarizeni ma vsechny EU normy.NJN jsem v CEZku kde se 1 vec slibuje ale 2 realizuje.No mam tuseni ze moje predstava legalniho modraska jaksi padne pod stul....
Nepožádáme všichni o 3,6 kWp ongrid ať mají chlapci co dělat? Vzorové jednopólové schéma dáme dohromady, graf taky nebude složitý ... :D
Uživatelský avatar
diablo007
Příspěvky: 3204
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od diablo007 »

xmasin píše:
ikovlabs píše:Jo taky jsem dostal zabavny dopis.Tak na zadost nechteji kromne vykonu a typu zarizeni uz ani jednopolove schema.
Nasledne vam prijdou podminky pripojeni a nestacite se divit . Pozadavky jako :graficky rozkreslene reakce systemu na vypadek a nasledne zapnuti DS,dalkove ovladani HDO vykonu FVE,projekt a podobne sra... . Cekam ze budou jeste chtit velin pripadne obehnat barak ostnatym dratem.To se potom nedivim ze menic pro tu nasi superbomba sit musi stat 50000!
Zeptam se jich jak si predstavuji realizaci - to bych mel asi donutit vyrobce aby naimplantoval reseni jejich napadu ,prohnal to zkusebnou a s uklonou mi to donesl zdarma ke dverim....Hlavne ze je nejdrive zajima jestli zarizeni ma vsechny EU normy.NJN jsem v CEZku kde se 1 vec slibuje ale 2 realizuje.No mam tuseni ze moje predstava legalniho modraska jaksi padne pod stul....
Nepožádáme všichni o 3,6 kWp ongrid ať mají chlapci co dělat? Vzorové jednopólové schéma dáme dohromady, graf taky nebude složitý ... :D
Pokud by se něco takového realizovalo jsme pro provést i verzi přihlášení 5kw UPS se zálohou že solaru to tu má hodně z nás
daffyx
Příspěvky: 94
Registrován: ned lis 04, 2018 8:33 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od daffyx »

Kdo to zde může číst, asi kdokoliv. Vzhledem k tomu, že se stále tlačí Eko provoz a kde co...
Jde o prachy jako vždy..
jahodovák
Příspěvky: 1944
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od jahodovák »

Ono by to tak i dopadlo,že by se dalo odpojit úplně,stačilo by aby bylo víc našich členů blíže u sebe a spojit systém dohromady a po většinu času by byla soběstačnost a ten malý zbytek by se dal bez problémů řešit malou kogenerací,zatím to na jednu nemovitost nevychází ale pokud by se jich napojilo víc,už dnes by to bylo reálné...myslím,že si to už uvědomují a proto dělají vče proto aby to tak nemohlo být.Ona soběstačnost je noční můra všech elit,neb by potom nebyli potřební a to se přece nemůže stát....vždyt kdo by je živil....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
daffyx
Příspěvky: 94
Registrován: ned lis 04, 2018 8:33 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od daffyx »

jahodovák píše:Ono by to tak i dopadlo,že by se dalo odpojit úplně,stačilo by aby bylo víc našich členů blíže u sebe a spojit systém dohromady a po většinu času by byla soběstačnost a ten malý zbytek by se dal bez problémů řešit malou kogenerací,zatím to na jednu nemovitost nevychází ale pokud by se jich napojilo víc,už dnes by to bylo reálné...myslím,že si to už uvědomují a proto dělají vče proto aby to tak nemohlo být.Ona soběstačnost je noční můra všech elit,neb by potom nebyli potřební a to se přece nemůže stát....vždyt kdo by je živil....
Ono v tom něco pravdy bude.
Viz trochu víc zafoukalo.. 11 hodin bez sítě. Což by nevadilo, v řádu ms to přeplo na bateriový provoz :) Bohužel závist sousedů je strašná (nikdo nevidí ty peníze do toho vložené) baterie, měniče a svůj čas..
Bohužel jen auto nebude na solár, i když těch 16kWh není až tak moc
matobabetak
Příspěvky: 534
Registrován: čtv pro 01, 2016 10:54 am

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od matobabetak »

je nejaky zakon ktory zakazuje aby som si so susedmi spravili vlastnu siet na el. energiu ktora nebude pripojena na DS?
[6x235W poly, axpert 2,4kw,lion samsung sdi 24V 190Ah, 10x 1kwh 18650 bloky, total 15kwh, rashberyy pi4, ICC, zaloha kipor 3kw elektrocentrala
https://pvoutput.org/list.jsp?id=84584&sid=74995
daffyx
Příspěvky: 94
Registrován: ned lis 04, 2018 8:33 pm

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od daffyx »

matobabetak píše:je nejaky zakon ktory zakazuje aby som si so susedmi spravili vlastnu siet na el. energiu ktora nebude pripojena na DS?
Pro mormálně myslícícho člověka ne! Pro Hujera co volá na ČEZ že nejde eletrika (což nejde celá vesnice, co jedna několik najednou už Hujera nezajímá) on vidí že ty máš a on ne.ŽE TO máš určitě z těch panelů.
Ano FVE mam, do baterií ,ale i grid . Technicky nikdy přetok nebude, ale jsme v ČEZKU
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3364
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Spor s ČEZ Distribuce

Příspěvek od marko250 »

Distribuce bez licence není možná.

https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/15 ... -elektriny
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek