Arduino - monitoring FVE na displayi
Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
-
- R.I.P.
Arduino - monitoring FVE na displayi
Bastlim si bastlim a pri prilezitosti testovani a vyvoje jisteho projektu jsem si vybastlil stolni hodiny s monitoringem me FVE a teploty v mistnosti merene cidlem DS18B20.
Video: http://mypower.cz/docs/video/arduino-monitor.htm
Screeny jsou následující:
I. řádek: Teplota v pracovně na stole (25.4 st.), okamžitý celkový výkon ze všech větví FV panelů (0W - noc)
II. řádek: Čas HH:MM (22:34) aktualizovaný po bootu a pak jednou za hodinu pomocí NTP protokolu z time.nist.gov, napětí na bateriích (25.1), okamžitá spotřeba na 12V DC rozvodech (24W)
I. řádek: Aktuální napětí na FV1 (0.0), aktuální napětí na FV2 (0.0)
II. řádek: Napětí na bateriích (25.1), Napětí na 12V DC rozvodech (12.8)
I. řádek: Aktuální celkový výkon z panelů do regulátorů (0W - noc)
II. řádek: Aktuální spotřeba na 12V DC rozvodech
I. řádek: Aktuální výkon z panelů větve FV1 do regulátorů (0W - noc) / Aktuální výkon z panelů větve FV2 do regulátorů (0W - noc)
II. řádek: Rozdíl mezi výkonem z panelů do regulátorů (výrobou) a aktuální spotřebou na 12V DC rozvodech
I. řádek: Volná paměť ram za účelem diagnostiky memory-leaků a podobné havěti
I. řádek: Jakýsi server
II. řádek: Pokus o název produktu
Tato monitorovací jednotka si tahá data přes TCPIP z arduina v rozvaděči, kde jsou proudová čidla a také přes HTTP z notebooku, kde jsou speciálně pro účely této monitorovací jednotky vystavena na HTTP data z posledního měření napětí z vellemana (4 kanálové měření napětí 0-30V -> USB). Na videu se v pravém dolním rohu displaye občas mihne + a x. + znamená "Live status", kdy probliknutí znamená, že je zařízení na živu a není tuhé. Zároven je bliknuto na jednom z digitálních pinů, kde je stavová leddioda. X znamená komunikaci po HTTP s notebookem nebo arduinem v rozvaděči, komunikaci přes NTP, komunikaci s teplotním čidlem, nebo čekání na spojení po síti. Refresh dat na displayi probíhá co 3 vteřiny, takže vidím celkem realtime stav celé FVE.
Screeny jsou následující:
Kód: Vybrat vše
T 25.4 0W
22:34 25.1 24W
II. řádek: Čas HH:MM (22:34) aktualizovaný po bootu a pak jednou za hodinu pomocí NTP protokolu z time.nist.gov, napětí na bateriích (25.1), okamžitá spotřeba na 12V DC rozvodech (24W)
UFV 0.0 0.0
B 25.1 D 12.8
II. řádek: Napětí na bateriích (25.1), Napětí na 12V DC rozvodech (12.8)
Vyroba: 0W
Spotreba:28W
II. řádek: Aktuální spotřeba na 12V DC rozvodech
0W/0W
IN/OUT: -24W
II. řádek: Rozdíl mezi výkonem z panelů do regulátorů (výrobou) a aktuální spotřebou na 12V DC rozvodech
RAM: 1121
MyPower.CZ
Home Control
II. řádek: Pokus o název produktu
Tato monitorovací jednotka si tahá data přes TCPIP z arduina v rozvaděči, kde jsou proudová čidla a také přes HTTP z notebooku, kde jsou speciálně pro účely této monitorovací jednotky vystavena na HTTP data z posledního měření napětí z vellemana (4 kanálové měření napětí 0-30V -> USB). Na videu se v pravém dolním rohu displaye občas mihne + a x. + znamená "Live status", kdy probliknutí znamená, že je zařízení na živu a není tuhé. Zároven je bliknuto na jednom z digitálních pinů, kde je stavová leddioda. X znamená komunikaci po HTTP s notebookem nebo arduinem v rozvaděči, komunikaci přes NTP, komunikaci s teplotním čidlem, nebo čekání na spojení po síti. Refresh dat na displayi probíhá co 3 vteřiny, takže vidím celkem realtime stav celé FVE.
-
-
Re: Arduino - monitoring FVE na displayi
Tomuto sa hovorí peličky na torte
Potreboval by som poradiť, akým reťazcom príkazov sa prepínajú jednotlivé screeny pri tomto type display-a.
Potreboval by som poradiť, akým reťazcom príkazov sa prepínajú jednotlivé screeny pri tomto type display-a.
-
Cely screen se kreslí zvlášť, tzn. není to přepínání, ale prostě pošlete něco jiného...
http://www.google.com/search?q=arduino+lcd+interfacing
http://www.google.com/search?q=arduino+lcd+interfacing
-
- R.I.P.
Presne jak pise vanous.
Mam na to tolik funkci, kolik je screenu. Kazda funkce kresli jeden screen.
V jine funkci si nastavuju promennou pageIndex, ktera urcuje, ktera z tech screenovych funkci se bude volat. Ostatni nekresli a kresli jen ta, ktera souvisi s aktualnim pageIndex.
Nasledujici kod je ilustracni - psany zde "from the scratch" a netestovan, je mozne ze obsahuje syntakticke chyby, ale i pres to popisuje princip.
Kod lze resit daleko elegantneji. Treba jako dynamicke pole funkci, if ve funkci RefreshLCD resit pomoci konstrukce switch - case, atd.
Mam na to tolik funkci, kolik je screenu. Kazda funkce kresli jeden screen.
V jine funkci si nastavuju promennou pageIndex, ktera urcuje, ktera z tech screenovych funkci se bude volat. Ostatni nekresli a kresli jen ta, ktera souvisi s aktualnim pageIndex.
Nasledujici kod je ilustracni - psany zde "from the scratch" a netestovan, je mozne ze obsahuje syntakticke chyby, ale i pres to popisuje princip.
unsigned long lastmillis=0;
byte pageIndex=1;
byte maxpageIndex=6;
void loop()
{
...
ProcessLCDButtons();
...
unsigned long xms=millis();
if (abs(xms-lastmillis)>3000)
{
RefreshLCD();
lastmillis=xms;
}
...
}
void ProcessLCDButtons()
{
if ( .... tlacitko zmacknuto ... )
{
pageIndex++;
if (pageIndex>maxpageIndex)
pageIndex=1;
RefreshLCD();
}
}
void RefreshLCD()
{
if (pageIndex==1) ShowScreen1();
else if (pageIndex==2) ShowScreen2();
else if (pageIndex==3) ShowScreen3();
...
else if (pageIndex==6) ShowScreen6();
else ShowScreen1();
}
void ShowScreen1()
{
... smazat display ...
... vykreslit to co chceme na strance 1 ....
}
...
void ShowScreen6()
{
... smazat display ...
... vykreslit to co chceme na strance 6 ....
}
-
ďakujem za námety , dúfam že do jari niečo vybastlím
ešte by som sa chcel opýtať ohľadom knižnice k display-u , stiahol som ju tu http://www.dfrobot.com/forum/index.php? ... 0;attach=7
akým spôsobom by som si ju vedel otestovať či funguje správne ?
ešte by som sa chcel opýtať ohľadom knižnice k display-u , stiahol som ju tu http://www.dfrobot.com/forum/index.php? ... 0;attach=7
-
- R.I.P.
http://shop.mypower.cz/arduino-1602-lcd ... shield-138jarík píše:ďakujem za námety , dúfam že do jari niečo vybastlím
V popisu produktu je jedno info ohledne pinů a take knihovna, kterou jsem pouzil i ja pro tenhle bastlik.
-
Ahoj.mypower.cz píše:Bastlim si bastlim a pri prilezitosti testovani a vyvoje jisteho projektu jsem si vybastlil stolni hodiny s monitoringem me FVE a teploty v mistnosti merene cidlem DS18B20.
Môžem poprosiť o aktualny kod tohoto super bastlíku aj pre tých čo sa nevyznajú do programovania.
Ďakujem.
-
Jako by jsem tenhle projekt od někud znal;) Hezká recyklace kódu a znovuužití;)
-
zdravím,
zajímavý projekt, také by mne zajímal source kod + náčrt zapojení jednotlivých pinů.
díky
jcerny
zajímavý projekt, také by mne zajímal source kod + náčrt zapojení jednotlivých pinů.
díky
jcerny
-
pri mojom hľadaní som natrafil na tento algoritmus na hodiny do Arduina
určite pomôže tým ako som ja - menej znalým programovacích postupov
http://www.kriwanek.de/arduino/baustein ... hield.html
veľa úspechov pri bastlení
určite pomôže tým ako som ja - menej znalým programovacích postupov
http://www.kriwanek.de/arduino/baustein ... hield.html
veľa úspechov pri bastlení
-
Koupil jsem si LCD keypad shield s displayem 1602. Bolí mě z toho modrého podsvícení dost oči. Tu červenou(má taky dost agresivní světlo) power LED asi zruším odpájením(aspon klesne odběr proudu
Je tam potenciometr, ale ten ovládá jen kontrast, nemá na podsvětlení vliv.
Vypadá to, že je to podsvětlované LED. Dá se to nějak ztlumit?
Je tam potenciometr, ale ten ovládá jen kontrast, nemá na podsvětlení vliv.
Vypadá to, že je to podsvětlované LED. Dá se to nějak ztlumit?
-
- Lokalita: Doubravička
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8700
- Kapacita baterie [kWh]: 25
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Já řídím jas arduino displeje PWM výstupem a tlačítkem pak řídím jas dokolka. Na shildu je podsvětlovací LED řízena tranzistorem s jednoduvhým obvodem a vše je připojeno na pin 10. Posílám malou ukázku
#include <LiquidCrystal.h>
/*
zkouska displej desky s 6 tlacitky
zmena jasu displeje pomoci tlacitka >SELECT<
zmena jasu na PWM1 pomoci tlacitka >LEFT< (JARMIL-REKLAMA)
*/
const int backLitePin = 10; // rizeni jasu displeje
const int PWMPin4 = 11; // rizeni jasu displeje
int jas = 0; // promena stupen jasu displeje
int led1 = 0; // promena stupen jasu 1 LED
// inicializace LCD knihovny (cisla pinu)
LiquidCrystal lcd(8, 9 , 4, 5, 6, 7);
// definice hodnot promennych pro stisk tlacitka
int lcd_key = 0;
int adc_key_in = 0;
// definice hodnot promennych pro stisk tlacitka (kdyz stisknu tlacitko tak lcd_key = "hodnota"
#define btnRIGHT 0
#define btnUP 1
#define btnDOWN 2
#define btnLEFT 3
#define btnSELECT 4
#define btnNONE 5
// read the buttons
int read_LCD_buttons()
{
adc_key_in = analogRead(0); // cte hodnoty napeti Analog0
if (adc_key_in > 1000) return btnNONE; // Kdyz je hodnota na Ad0 = hs since it will bodnota tak .....
if (adc_key_in < 50) return btnRIGHT;
if (adc_key_in < 195) return btnUP;
if (adc_key_in < 380) return btnDOWN;
if (adc_key_in < 555) return btnLEFT;
if (adc_key_in < 790) return btnSELECT;
return btnNONE; // kdyz neni nic stlaceno tak toto .......
}
void setup() {
// definice serioveho portu
Serial.begin(9600); // Start serioveho rozhrani pro ladeni
lcd.begin(16, 2); // start knihovny, definice kolik pismen/radku
}
// regulace posviceni displeje
void LCD() {
if (jas==0) {analogWrite(backLitePin, 255); }
else if (jas==1) {analogWrite(backLitePin, 128); }
else if (jas==2) {analogWrite(backLitePin, 96); }
else if (jas==3) {analogWrite(backLitePin, 64); }
else if (jas==4) {analogWrite(backLitePin, 32); }
else if (jas==5) {analogWrite(backLitePin, 16); }
else if (jas==6) {analogWrite(backLitePin, 0); }
}
// regulace PWM1
void LED1() {
if (led1==0) {analogWrite(PWMPin4, 255); }
else if (led1==1) {analogWrite(PWMPin4, 128); }
else if (led1==2) {analogWrite(PWMPin4, 96); }
else if (led1==3) {analogWrite(PWMPin4, 64); }
else if (led1==4) {analogWrite(PWMPin4, 32); }
else if (led1==5) {analogWrite(PWMPin4, 16); }
else if (led1==6) {analogWrite(PWMPin4, 8); }
else if (led1==7) {analogWrite(PWMPin4, 4); }
else if (led1==8) {analogWrite(PWMPin4, 2); }
else if (led1==9) {analogWrite(PWMPin4, 0); }
}
// pocitani pro tlacitko na ovladani podsvetleni displeje
void Oneclick() {
Serial.print("ONE click");
Serial.println();
jas=jas+1; if (jas==7) {jas=0; }
lcd.setCursor(0,0);
Serial.print("Jas displeje je: ");
Serial.println(jas);
lcd.setCursor(0,0); // nastavi kurzor na 0 pismeno, 1 radek (1 radek je 0)
lcd.print("Jas ");
lcd.print(jas);
}
// pocitani pro tlacitko na ovladani podsvetleni displeje
void PWM1() {
Serial.print("ONE PWM1");
Serial.println();
led1=led1+1; if (led1==10) {led1=0; }
lcd.setCursor(0,0);
Serial.print("PWM1: ");
Serial.println(led1);
lcd.setCursor(8,0); // nastavi kurzor na 0 pismeno, 1 radek (1 radek je 0)
lcd.print("PWM1 ");
lcd.print(led1);
}
void klavesnice(){
lcd.setCursor(0,1); // premistit kurzor na "0" pismeno 2 radku
switch (lcd_key) // kdyz stlacime tlacitko, tak se neco stane (vypise text v "")
{
case btnRIGHT:
{
lcd.print("PRAVE ");
break;
}
case btnLEFT:
{ lcd.print("LEVE ");
LED1(), PWM1();
delay(200);
break;
}
case btnUP:
{
lcd.print("NAHORU");
break;
}
case btnDOWN:
{
lcd.print("DOLU ");
break;
}
case btnSELECT:
{
lcd.print("VYBER ");
Oneclick(), LCD();
delay(200);
break;
}
case btnNONE:
{
lcd.print("NIC ");
break;
}
}
}
void loop()
{
lcd.setCursor(7,1); // premistit kurzor na "12" pismeno 1 radku
lcd_key = read_LCD_buttons(); // spusti podprogram cteni tlacitek
klavesnice(); // spusti podprogram klavesnice
}
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
http://95.85.214.80, viewtopic.php?t=4809
-
Nebije displej pouziva pin: 8, 9 , 4, 5, 6, 7
Potiz nastane pokud pripojis eth shield, potom ETH karta potrebuje piny 10,11,12,13 (SD karta potrebuje pin 4).
Takze potom musis znasilnit nožičky od LCD shieldu aby pin 10 s LCD shieldu nesel do eth shieldu a do arduina, ale koukal ven (ohnout a nechat trcet), a potom externim kabelem pin 10 s LCD shieldu pripojit na libovolny volny vstup arduina, ktery je volny. Ja jsem v minulosti pouzival treba pin 2. Pak samozrejme musis v programu zmenit vstup z 10 na 2.
ne const int backLitePin = 10; // rizeni jasu displeje
ale const int backLitePin = 2; // rizeni jasu displeje
Potiz nastane pokud pripojis eth shield, potom ETH karta potrebuje piny 10,11,12,13 (SD karta potrebuje pin 4).
Takze potom musis znasilnit nožičky od LCD shieldu aby pin 10 s LCD shieldu nesel do eth shieldu a do arduina, ale koukal ven (ohnout a nechat trcet), a potom externim kabelem pin 10 s LCD shieldu pripojit na libovolny volny vstup arduina, ktery je volny. Ja jsem v minulosti pouzival treba pin 2. Pak samozrejme musis v programu zmenit vstup z 10 na 2.
ne const int backLitePin = 10; // rizeni jasu displeje
ale const int backLitePin = 2; // rizeni jasu displeje
24x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, 2x Regulátor STUDER VT-80, 2x Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, 1x AKU 48V LFP200Ah 1x AKU 48 V LFP280Ah. Řizení a dohled, SDS, vlastní vyčítání arduinem DUE v krabičce (ARMOSY), export dat do RPi s databází a html stránkou.
-
Frenky:
Ovládání podsvětlení jsem vyzkoušel, viděl jsem, budu používat
Naprosto elengantní a jednoduché řešení, pro mé oči vyhovuje hodnota PWM 4 (tedy 3proc. z původního).
Ještě se zeptám to PWM jede na jakém kmitočtu, z kterého signálu se odvozuje, zablokuje se pro to nějaký čítač Atmegy?
Na ten pin11 nemám zapojeno v displayi nic, takže mi to nic nedělá.
Ovládání podsvětlení jsem vyzkoušel, viděl jsem, budu používat
Naprosto elengantní a jednoduché řešení, pro mé oči vyhovuje hodnota PWM 4 (tedy 3proc. z původního).
Ještě se zeptám to PWM jede na jakém kmitočtu, z kterého signálu se odvozuje, zablokuje se pro to nějaký čítač Atmegy?
Na ten pin11 nemám zapojeno v displayi nic, takže mi to nic nedělá.
-
Tak to se musíme zeptat Filipa (Admina) já jsem jenom poučený začátečník. Arduino pokouším cca od Vánoc
Na pinu 11, jsem zkoušel velkou světelnou reklamu složenou ze samých LED diod (asi 500 vysokosvítivých LEDEK). Následoval tam za pinem 11 jednoduchý obvod s tranzistorem FET RFP 50N05.
Potřeboval jsem to jenom vyzkoušet a poladit svítivost LEDEK v reklamě. (červené svítily pocitově jinak, modré a žluté také). Abych tam pak nemučil ARDUINO (napájení, teploty apod.) Tak jsem potom splodil jednoduchý obvod s NE555. No a program (JARMIL-REKLAMA) pak zůstal
pokud připojíš LED s odporem cca 330 ohmů na pin 11 proti gnd, tak budeš řídit svítivost (externí LED-ky)
Na pinu 11, jsem zkoušel velkou světelnou reklamu složenou ze samých LED diod (asi 500 vysokosvítivých LEDEK). Následoval tam za pinem 11 jednoduchý obvod s tranzistorem FET RFP 50N05.
Potřeboval jsem to jenom vyzkoušet a poladit svítivost LEDEK v reklamě. (červené svítily pocitově jinak, modré a žluté také). Abych tam pak nemučil ARDUINO (napájení, teploty apod.) Tak jsem potom splodil jednoduchý obvod s NE555. No a program (JARMIL-REKLAMA) pak zůstal
pokud připojíš LED s odporem cca 330 ohmů na pin 11 proti gnd, tak budeš řídit svítivost (externí LED-ky)
-
To je dobrý, at nezdržujem admina, najdu si to v manuálu k Atmega.Frenky píše:Tak to se musíme zeptat Filipa (Admina) já jsem jenom poučený začátečník. Arduino pokouším cca od Vánoc
Ovládání podsvícení si plánuju udělat podle okolního osvětlení, na další analog pin se šupne fotoodpor s dalším odporem jako napětový dělič a podle napětí si bude Arduino řídit podsvětlení
-
Potřebuji poradit
Mam dvě arduina. jedno arduino (balancer) posílá data o balancování článků po seriové lince RS232.
Na druhém arduinu bych chtěl zase přes sériovou linku data přijímat.
Jak zachytávat textový řetězec na tom druhém arduinu ?
Mořím se s tím asi 5 hodin a nic mě nenapadá, poraďte
dík
Mam dvě arduina. jedno arduino (balancer) posílá data o balancování článků po seriové lince RS232.
Na druhém arduinu bych chtěl zase přes sériovou linku data přijímat.
Jak zachytávat textový řetězec na tom druhém arduinu ?
Mořím se s tím asi 5 hodin a nic mě nenapadá, poraďte
dík
-
- R.I.P.
-
Podarilo se mi ubastlit prenos z jednoho arduina do druheho.
Situace
Mam jedno arduino Mega jako automaticky balancer (made in pan Kolarik).
A potom mam druhe arduino Mega jako pokus o dohled FVE. To ma na sobe eth shield, relatka, klavesnici a displej.
Udaje s arduino-balanceru prenasim pres RS232 do druheho a zobrazuji na jednoduchem web serveru arduina.
// Definice promennych pro prenos z druheho arduina
char inByte; // Byte input from command prompt
const int pocet_Byte = 48; // pocet bytu pri prenosu RS232 (balancer)
void loop()
{
// Zobrazeni napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4 (prenos s Arduino-Balanceru)
client.print("Napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4");
client.println("<br />");
if (Serial2.available() > 0){
for(int i=1;i<(pocet_Byte+1);i++) {
inByte = Serial2.read();
client.print(inByte);
}
}
}
Situace
Mam jedno arduino Mega jako automaticky balancer (made in pan Kolarik).
A potom mam druhe arduino Mega jako pokus o dohled FVE. To ma na sobe eth shield, relatka, klavesnici a displej.
Udaje s arduino-balanceru prenasim pres RS232 do druheho a zobrazuji na jednoduchem web serveru arduina.
// Definice promennych pro prenos z druheho arduina
char inByte; // Byte input from command prompt
const int pocet_Byte = 48; // pocet bytu pri prenosu RS232 (balancer)
void loop()
{
// Zobrazeni napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4 (prenos s Arduino-Balanceru)
client.print("Napeti jednotlivych clanku AKU1 LiFeYPo4");
if (Serial2.available() > 0){
for(int i=1;i<(pocet_Byte+1);i++) {
inByte = Serial2.read();
client.print(inByte);
}
}
}
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 16 Odpovědi
- 1056 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od TomHC