Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

redcrown
Reputace: 75

Re: Poloostrov 2xXTM + LFP 30kWh + 12kWp

Nový příspěvek od redcrown »

Ten druhý propoj u plus pólu by byl špatně, to by zhoršovalo vyvážené délky sběrnic + a - do kříže. Je ale správná připomínka dát vývody do středu. To mě napadlo už i včera večer. Ohnutí by problém nebyl, stejně tak jako rozmáčknutí "oka" na konci neplochého tvaru. Šlo to jako malina, síla jen do 20tun. To jsem si ověřil dnes pod lisem, když jsme jen pro srandu kus tyče rozmáčkl. Jiný průřez jsem neměl, ale když šla kulatin 14mm, menší půjde vždy.
měď průměr 14mm, tloušťka montážní plochy 6,5mm
měď průměr 14mm, tloušťka montážní plochy 6,5mm
IMG_20191214_123944_resize.jpg
Teď jsem měl v modelu na plus sběrnici průřez 12x8mm, krajové mám zatím 1,5mm plech. Podle mě je pro závitování a opravdu pevné utažen šroubů M5 do mědi potřeba tloušťka min. 6mm.

Rád bych použil origo víko, protože se mi nelíbí obnažené kontakty. Je to jen otázka, kdy se o něco zavadí, proudy ta baterka bude umět dost velké. U originálního víka mají ale pro mě jednu zásadní nevýhodu, a to že se člověk nedostane k článkům bez odpojení koncových přípojů.
IMG_20191214_124545_resize.jpg
Pokud by tedy z nějakého důvodu odešla jedna pojistka, tak to kvůli diagnostice znamená odpojit celou baterii. Nebo, pokud bych např. potřeboval zjistit, který z článků vykazuje nestandardní hodnoty. Takhle můžu odpojit pojistku a v klidu za chodu baterie proměřovat jednotlivé články jeden po druhém.
Zkusím nakreslit, jak by vypadali přípoje uprostřed.
Kresleno ve starém ProE.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
redcrown

tak tu máme další vylepšený návrh provedení sběrnic pro paralelní zapojení baterie VLMS 23V.
Teď už tu je jen nešikovný tvarový plech, který tvoří sběrnici mínus pólu. Zatím ale nic lepšího nemám.
sběrnice plus: měď, tyč plochá 12x6mm = 72mm2
sběrnice mínus: měděný plech 1,5mm, průřez ve zúženém místě 35mm2, to celé krát 2.
baterie_vlms23v_verze2_resize.jpg
bateriovy_blok_verze2_resize.jpg
vechny_bloky_resize.jpg
youda
Reputace: 961

Nový příspěvek od youda »

Já teda velmi pozitivně hodnotím snahu ponechat to v původním modulovém formátu:
- Tak, aby se v případě potřeby z toho dal modul nebo článek vytáhnout, aniž by se u toho musel člověk klepat strachy, že do něčeho hrábne a celý to vyzkratuje.
- Tak, aby se to dalo postupně rozšiřovat, až se třeba podobné články opět objeví.

Mechanickým věcem nerozumím vůbec, ale ty zubaté hřebeny mi přijdou zbytečně složité. Pokud lze článek v uložení volně otáčet, tak bych články natočil tak, jak byly na jednom z prvních plánů. Tedy póly článku nad sebou. Pokud pak pojistka na středovou sběrnu vyjde moc dlouhá, tak se prostě umístí zešikma. Na tomto návrhu je přece také zešikma.

Nebo mi něco uniká?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
redcrown

Ano, uniká:). jednak články mají poměrně přesné výřezy na oba póly, dokonce je každý jinak velký, aby se nedal otočit. Asi by se to dalo nějak rozkuchat, ale podle mě je to škoda.
Potom je problém s MIDIVAL pojistkami, protože ty potvůrky malé mají bříško i dolů, což vadí našroubování na sběrnu pod velkým úhlem. Myslím, že by bylo škoda dávat další podložku a dělat tak další přechodové odpory. Ten tvarový plech je opravdu trochu složitý, ale zase na druhou stranu by neměl být zase takový problém ho vyrobit - např. na Laseru, na vysekávacím lisu, více podomácku vycvakat na lisu, nebo jak jsem psal, sešroubovat a vyfrézovat v balíku všechny najednou. Ale jak píšeš, moje snahy jsou zachovat původní obal hlavně z důvodu bezpečnosti a čistoty instalace.
youda

Jasně, už to studuju na fotkách - vzadu je celý článek navolno a drží vlastně jen za kontakty v té přední plastové masce. Kdyby se v té masce vyvrtaly dvě díry nad sebou (pro kontakty), už by šlo článek otočit? Úplně oddělat se ten předek asi nedá, tuším je to pevná část toho boxu, že jo?

Že bude problém s bříškem u pojistek jsem tušil! Sám jsem totiž dost vypasenej, a tudíž se kvůli pupku často nemůžu nacpat za volant v autě :(

Další podložka je blbost, přesně jak říkáš - komplikace, přechodové odpory, oxidace a ještě podložka při montáži spadne a něco v boxu vyzkratuje. Asi by to chtělo pojistku, co nemá bříško:
flat fuse.jpg
flat fuse.jpg (29.63 KiB) Zobrazeno 439 x
PS:
Ono tedy vůbec nejlepší by bylo, nechat boxy zapojené 2P7S, tak jak byly původně a jak je to na tom fabrickém tišťáku.
- Dát do každého boxu 7 balancerů.
- Boxy pospojovat vždy dva do série (pro dosažení napětí 14S).
- A pak už jen dvojice boxů paralelně přidávat. To by také bylo nejlepší na postupné rozšiřování.

Samozřejmě, 119 balancerů je úlet. Ikdyž vlastně: já mám teď v Pylonech 135 balancerů a taky jsem to přežil. A BYD i SinLion taky dává do každého boxu celou sadu balancerů.

Druhá potíž je, jestli by napětí 14S stačilo pro všechny ostatní komponenty, tedy ty XTM měniče a regly. Škoda že ty Ferak boxy nejsou 16s, to by člověka okamžitě nalomilo, jestli to neudělat fakt stoprocentně pořádně.
Naposledy upravil(a) youda dne sob pro 14, 2019 6:00 pm, celkem upraveno 1 x.
redcrown

Ano, s tím se dá jen souhlasit. U Batria si ale troufám tvrdit, že by se to nedalo ufinancovat. Tím by se vlastně dalo zpochybnit celé Batrium. Pak jsem ale zase na začátku. Já myslím, že teď je to jen ten složitě vyhlížející plech, který ale tak složitý není.....
Ty díry by se vyvrtat daly, ale oni mají v tom plastu vlastně i takové kapsičky pro nákružky na kontaktu. Podle mě to není správná cesta.
Ferak má opravdu balancéry na každém páru. I přesto jsem vykuchal několik puklých článků, několikrát ten jeden vzal ten druhý do lithiového nebe. Podle mě to je škoda. Jestli to úplně vyřeší pojistky na každém článku nevím, nejsem elektrikář, ale stále v to tak nějak věřím. Určité pochybnosti ale mám. Ale vždycky je potřeba v něco věřit:).
redcrown

malé vylepšení, jedna mínus sběrna ohnutá nahoru, druhá dolu. Napojení kladného pólu mezi ně.
bateriovy_blok_napojeni_kont2_resize.jpg
bateriovy_blok_napojeni_kont_resize.jpg
ikovlabs
Reputace: 61

Nový příspěvek od ikovlabs »

A cele to pozlatit - to pri cene celeho kompletu bude uz jen muska.
youda

Podle mne ten komplet vyšel skoro zadarmo. Však po přepočtu vychází cena toho LFP na 2770 Kč/kWh.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=106975#p106975

Ikdyž třeba pár článků musí člověk vyhodit, tak 100kWh LFP za 277 tis Kč je super. V Pylontechu by to dnes stálo 1 milion Kč, v BYD či BMZ ještě mnohem více. A rozhodně je s těmito boxy od Feraku méně práce, než s pytlíky nebo buřtíky. Ano, kdyby se měla nasadit plnotučná BMS, aspoň na každé dva články, tak by to s cenou notně zahýbalo. Ale i tak to vyjde pořád násobně lépe, než cokoliv jiného.

Takže všem konstruktérům úložišť z Feraků držím palce, ať re-design těchto packů vymyslí co nejlépe :)

A pak tedy pozlatit ;)
redcrown

Se zlacením bych počkal, uvidíme, jak se bude baterkám dařit.
Ale jinak si myslím, že mnou navrhované řešení není nijak zvlášť drahé. V podstatě jsem upustil i od tlusté licny s lisovacími oky, kde jen ta by stála kotel.
redcrown

Pořád se tady mluví o ztrátě na pojistkách. Tak jsem to zkusil spočítat a zdá se mi to docela málo, tak nevím, jestli jsem někde neudělal chybu. Počítám dva případy, jednak rovnoměrně rozložený výkon (průměrný) pro cyklus 10kWh a pak konstantní nabíjení a spotřebu výkonem 10kW pro kapacitu celé baterie.
Podle mě je to v klidu, vůbec bych to neřešil. Možná mám ale někde chybu.
výpočet ztrátového výkonu na pojistkách MIDI.png
kodl69
Reputace: 1003
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

hodnotím to využití ohýbání u vývodů pro omezení rozměru plechu, a navíc to tím získá nějakou možnost pohybu, pěkná práce. Ta měď se taky pálí na laseru, nebo to musí sekat Trumatic?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
redcrown

to jsem ještě nezjišťoval, ale na vysekávacím lisu určitě. Problém bude, že plech zpracovávající firmy nebudou mít měď skladem, tak to bude trochu organizační oříšek.
marko250
Reputace: 525
Lokalita: Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

Poslední varianta se mě líbí včetně propoje na plus vedlejšího boxu.Je tam průřezově nutný ten ohyb,nemůže to být užší bez něj i za cenu 2mm ,místo 1.5mm ?
Jinak rada ode mě,rozbal ty boxy a vytahej tmel všecek,ať můžeš ze zadu přehazovat volně válečky,protože u mě se již projevuje nesoulad a budu určitě promíchávat válečky a rozebírat sběrnice.Jen čekám na plné nabití a vybití aspoň 4-5x po sobě,což bohužel teď bude trvat.Ale nesoulad už vidím,měl jsem je srovnané na nominálních 3.3V a dole se už rozchází po čtyřech vypnutích dost.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
redcrown

To nejsou dobré zprávy. Už jsem si ale taky říkal, že by bylo asi dobré vyndat všechen tmel. Už jsem se to naučil, tak by to asi nebylo tolik práce. Pak ta pakárna to vyndávat z celého uložiště. Takhle by se jen vycvaknul ten spodní dekl a dozadu bych vysunul váleček. Na to si myslím je tato skladba dobrá.
Průřezově tam zbýva opravdu málo místa. Možná ještě zkusím, jak by to vypadalo, kdyby se to ještě olemovalo, pak by to nebylo tak nebezpečné šroubovat plus pól, protože takhle to je k nářadí dost blízko. Pro první montáž bych dal všechny plus póly, nakonec mínus sběrnu. Pro případnou výměnu pojistky nebo článku to není moc šikovné.
redcrown

Protože se objevil dotaz na 3D model baterie VLMS 23V, tak ho dám sem.
https://www.dropbox.com/s/35jut7e450av9 ... 5.zip?dl=0
nakonec z důvodu místa bych mínus sběrnu ohnul dvakrát, pak nebude překážet šroubování na pólech článků. Nejdříve odladím v hliníku, který je výrazně levnější a dostupný u firem zpracovávající plech, po odladění bych udělal z mědi.
baterie_vlms23v_verze2_1_resize.jpg
diablo007
Reputace: 239

Nový příspěvek od diablo007 »

Proč bazirujes na zachování vrchniho deklu udělej to jako Marko pak nebudeš muset řešit žádné profilování materiálu a půjde to vyřešit jen obyčejnou pasovinou. Mínusy do středu spojit jednoduzsi a plusy po obvodu a klidně přes tu pojistku .
Přílohy
Screenshot_2019-12-15-16-26-11-247_com.opera.browser.jpg
diablo007
Reputace: 239

Nový příspěvek od diablo007 »

Nebo jiná variace pokud jde článek v obalu otáčet jen si komplikuje život pokud stejně zvazujes odstranění tmelů aby se dalo zadem servisovat
redcrown

protože jak tu už zaznělo, chci to mít s origo deklem, bez obnažených kontaktů. Pokud se otočí pouzdro jako Marko, tak nejde vyndat článek zezadu, případně by se musel vypíchnout plast. Prostě každý jdeme jiným směrem.
josse
Reputace: 155

Nový příspěvek od josse »

redcrown píše:
to jsem ještě nezjišťoval, ale na vysekávacím lisu určitě. Problém bude, že plech zpracovávající firmy nebudou mít měď skladem, tak to bude trochu organizační oříšek.
Na to jsem dojel i já, musím stříhat pásky a pak je letovat k sobě, protože jsem nenašel nikoho na prototypovou výrobu z mědi... Jde to frézovat, ale vzdal jsem to. Hliník, černý železo i nerez páli. Člověk si může vybírat kvalitu materiálu. Měď neumí. Ani stříhat na velkých nůžkách, protože mají trochu tupé nože a na ty normální materiály to nevadí. U mědi víc materiálu zničí než aby z nich něco použitelného vypadlo. U jsem vyzkoušel vše možné v okolí co jsem znal. Beru jakoukoliv dobrou referenci, já nikoho použitelného na měď nenašel. Měděné plechy jsou trochu zkřivené a doma frézuju jen menší kusy důležitých tvarů, právě kvůli nerovnému. Normální frézování z kostek není vůbec do mědi problém, pouze ty plechy jsou...
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21