430Wp na ohřev TUV v bojleru (bude 640Wp)

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
tomas
Reputace: 242

Re: 430Wp na ohřev TUV v bojleru (bude 640Wp)

Nový příspěvek od tomas »

oplocky píše:
V tomhle zapojení není nutný , ale samozřejmě do série s termostatem , pokud nevěříte termostatu. Pokud se zapojí pojistný termostat přes zátěž při zareagování zaručeně shoří. Součástky příjdou na cc 60Kč + poštovné.
Vy tady doporučujete převážně laikům, aby při ohřevu vody v tlakové nádobě (zde konkrétně je diskuze o bojleru) nepoužívali pojistný termostat? Znáte vůbec předpisy které se této problematiky týkají? Pojistný termostat musí odpínat všechny pracovní vodiče. Máte představu co se bude dít, když se ten tranzistor prorazí? Pojistný ventil to vždy nezachrání a pochybuji že ho každý minimálně jednou za týden testuje a dělá také předepsané pravidelné revize celého bojleru. Vaše navržené zapojení by tou revizí ani neprošlo.
Tady se od začátku řeší, jak udělat bezpečné a vy tady dáte toto. Není lepší aby ten pojistný termostat shořel, než aby výbuch bojleru zbořil barák a zabil několik lidí, nebo se minimálně někdo opařili když na něj najedou ze sprchy vyprskne pára a horká voda?
Pro ohřev bazénu nebo beztlakové nádoby to zapojení není problém, ale pro bojler to tak prosím nikdo nezapojujte.
Uvědomte si, že jakýkoliv průser sovisející s FVE se bude dlouho probírat v médiích a bude to voda na mlýny ČEZu a jim podobné, aby mohli instalace FVE ještě více znepříjemnit a říkat jak je to nebezpečné.
Jak se podobný případ potom řeší si můžete přečíst zde:
http://www.tlakinfo.cz/t.py?t=2&i=1212
Naposledy upravil(a) tomas dne sob pro 01, 2012 6:48 pm, celkem upraveno 2 x.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
oplocky
Reputace: 1

Nový příspěvek od oplocky »

Dobrá opravil jsem... již si řešte samy.
PetrP

Nový příspěvek od PetrP »

oplocky> Podobné schéma, jako jste poslal, jsem již na webu někde viděl. Pohledám to...

Ale já bych to stejně použít nemohl, protože do bojleru jde přes noc i střídavé napětí od distributora. A to by se tomu mosfetu asi nelíbilo. Já to budu řešit tím mým přepínačem z předchozí strany, ale nějaké zkušennosti z provozu budou až v létě.

Bezpečnost je určitě na prvním místě. Proto mám taky v bojleru termostaty hned 4 sériově a při chodu na EON stačí, aby odpojil kterýkoli z nich a už to nehřeje. Při chodu na FV jsou aktivní 3. Dál je tam samozřejmě přetlakový ventil (kontroluji jej protočením několikrát ročně) a expanzní nádobka 5 litrů. Navíc tam mám i barometr pro kontrolu tlaku v okruhu okem.
PetrP

Ano, max. napětí na G může být +-20V, takže to je v tom schématu nedořešené. Ale není to moje schéma a navíc to nebudu používat - všude mám nekolikanásobná galvanická oddělení obvodů přes relátka a termostaty. Navíc to hlavní relé asi vyměním za stykač. Sice jen pro jistotu, protože ono vždycky přepiná v době, kdy kontakty nejde žádný proud, ale jistota je jistota.
Marek_Kuřim
Reputace: 19
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Marek_Kuřim »

Zdravím.
Řeším podobnou situaci, jen s tím, že celé to mám zatím v plánu, realizace připadne na léto - po generálce střechy.

Moje kalkulace je 2kW spirála ve 160ltr kombinovaném nepřímotopném ohřívači z Dražic, konkrétně OKC160NTR/BP, přičemž do boční přírubu si nechám dodělat nerezovou s M48*2 nátrubkem pro 2kW ponornou topnou spirálu.
Napájet to budu z 7×280Wp panelů. Po dosažení provozní teploty (70°C) to budu odpínat v obou DC přívodech SSR relé (RGS1D1000D15KKE, http://www.enika.cz/download/Automatiza ... 230311.pdf strana8)
Bezpečnostní termostat (80°C) bude rozpínat předřazený odpojovač http://shop.mypower.cz/stykac-4-polovy- ... 230v-ac-21) paralelně s uvedeným SSR Relé, což by mělo zabazpečit rozepnutí bez oblouku.
Bojler musí mít na vstupu studené vody samozřejmě tlakový pojišťovák a zpětný ventil - druhé jištění.

Více lze dočíst zde, zvláště v příspěvcích pana Pabisty.
http://forum.tzb-info.cz/123674-automat ... ce-boileru

Můj návrh tady:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=19&t=1036

M.S.

Edit - odkaz
Naposledy upravil(a) Marek_Kuřim dne sob úno 09, 2013 1:59 pm, celkem upraveno 1 x.
Marek Svoboda
PetrP

Nedělal jste si i cenovou kalkulaci tohoto řešení? Tedy včetně panelů, konstrukce, kabelů, relé, jištění, termostatů, spirály atd. atd.
Marek_Kuřim
Reputace: 19
Lokalita: Blansko
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Marek_Kuřim »

PetrP píše:
Nedělal jste si i cenovou kalkulaci tohoto řešení? Tedy včetně panelů, konstrukce, kabelů, relé, jištění, termostatů, spirály atd. atd.
Pracuji na tom, jakmile to budu mít pohromadě, klíďo to sem hodím. ;)
Marek Svoboda
PetrP

Díky předem
PetrP

Protože už začalo slunko celkem svítit, přepojil jsem panely zase na bojler. Zprovoznil jsem i jištění s třetím přepínacím termostatem podle posledního schématu z předchozí strany a zatím jeden poznatek. Žárovky by měly být zhruba na stejný výkon, jako jsou panely. Když jsem tam dal jednu 60W žárovku a z panelů šlo přes 200W, tak při přepnutí oblouk nezhasl - proud šel do bojleru i do žárovky. Tak jsem tam dal 200W žárovku a už to bylo OK. Teď teda musím někde splašit ještě aspoň dvě 200W žárovky, abych tam nemusel dávat deset slabých.
PetrP

Takže můžu napsat, že i to moje né úplně dokonalé zapojení panelů přímo na bojler celkem funguje. Teď, když je celé týdny obloha bez mráčků a furt pere slunce, ušetří asi 4kwh denně.
Místo nějakých 7 až 8 kwh si bojler od čezu (eonu) přes noc na dohřátí vody dobírá pouze 3 až 4 kwh.
PetrP

Po dlouhé době trochu nových informací do vlákna. Současné napojení panelů na bojler je v přiloženém schématu. Přes léto to funguje OK. Teď přez zimu to ale samozřejmě neuspoří skoro nic.
Přílohy
prepinani_bojleru_eon_FV_4.JPG
PetrP

Ještě přiložím schéma, jak jsem měl panely napojené minulou zimu. Přes regulátor, baterku, hlídací obvody a UPSku jsem s tím napájel stále běžící PC. V zimě to fungovalo dobře, ale jak začalo víc svítit slunko, baterie se rychle nabyla a špatnou vlastností regulátoru je to, že pak měl na výstupu i přes 15Volt. To UPSka vyhodnotila jako chybu baterie a prostě se vypnula. Čímž samozřejmě natvrdo shodila PC. Celé toto zapojení jsem právě kvůli tomuto problému nakonec zavrhnul a panely jsou napojeny i přes zimu na bojler. Regulátor používám už jen jako solární nabíječku autobaterií.
Přílohy
prepinac_EON_Solar_4B.JPG
prepinac_EON_Solar_4B.JPG (22.37 KiB) Zobrazeno 2460 x