Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv črc 07, 2022 5:56 pm


Nastavení senzoru ACS712 30A

Připojení senzorů a čidel, odporových děličů, hallových sond, detektorů, potenciomertů, snímačů hladiny, termistorů, spínačů a dalších vstupních senzorů, návody, tipy, poznatky, praktické zkušenosti

Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod Axa » úte črc 21, 2015 4:17 pm

Zdravím všechny. Prosím o pomoc s nastavením Maxima a Minima v Micrologu,

V tomto vlákně viewtopic.php?f=99&t=2486 se dočtu, že je to snadné.

Prostě a jednoduše hodnota = (Uref/Sensitivity)/2 .
Takže u výše uvedeného senzoru by platilo (5:0,066):2=37,89.
(66mV jsem vyhrabal zde https://www.openimpulse.com/blog/wp-con ... asheet.pdf)

Jenže v takovém případě minimum, či maximum by mělo maximální hodnotu cca 19,5 A takže tím pádem to chápu tak, že plus a minus 19,5A je cca 40A a tedy udávaných 30A je fakticky 15A :( Čili 20A tím nezměřím,

Pak se chci zeptat, když vypočítané hodnoty Min/Max zanesu do Micrologu, nevyjde mi přesně 0. Takže CO ubrat? Maximum nebo minimum?

Mno a za poslední. Jak u tohoto čidla připojujete lana, která používáme ? Pájecí oka místo svorkovnice?

Prostě zabil jsem půl dne nastavováním a nefunguju tak, jak by se mi to líbilo.

Díky předem za radu
UŽ NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod Axa » úte črc 21, 2015 6:45 pm

Aha. Čili mi to nakonec došlo. Třeba je to tak správně

Vzorec hodnota = (Uref/Sensitivity)/2 je dle mého správný, ale počítá patrně s naprosto ideálními podmínkami. A ty nastanou málokdy.

Čili - zapojím senzor a nevystavím ho zátěži v Micrologu odečtu vpravo dole číslo "Hodnota"

Pro Minimum pak platí hodnota = (Uref/Sensitivity)/ 1023 x číslo "Hodnota" odečtené v Micrologu

konkrétně u mě (5/0.066) / 1023 x 524 = 38,80446

Pro Maximum hodnota = (Uref/Sensitivity)/ 1023 x (1023 - číslo "Hodnota" odečtené v Micrologu)

konkrétně u mě (5/0.066) / 1023 x ( 1023-524=499) = 36,9531

A je to ;)
UŽ NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod kodl69 » úte črc 21, 2015 7:57 pm

U těch ACS pozor na zkrat, to čidlo do 30A bych měl odvahu jistit tak 20A pojistkou aR, ono když vybuchne, tak se prorazí a sfajruje i to arduino.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6284
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod Axa » stř črc 22, 2015 2:52 pm

kodl69 píše:U těch ACS pozor na zkrat, to čidlo do 30A bych měl odvahu jistit tak 20A pojistkou aR, ono když vybuchne, tak se prorazí a sfajruje i to arduino.


Jen bych se zeptal na zkrat čeho s čím. Pokud se sešlusujou dráty měřění nedějě se vůbec nic. Pokud s plusem napájení 5V shoří pojistka před DC/DC měničem. Pokud měřený vodiče se zemí, tak dál na tom visej baterky, čili všechno blafne tak rychle, že nestačí odbavit nic, Čili mě napadá elegantně jistit skleněnou pojistkou 1A zem všech čidel a klid je 100% .
UŽ NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod kodl69 » stř črc 22, 2015 3:04 pm

Myslím nadměrný proud měřeným obvodem - už několik uživatelů fóra zaplakalo.. to ACS se rozskočí a při tom se prorazí měřený obvod do signálové části a pošle ti tam plné napětí aku, pokud máš ACS na + pólu. Jak píšeš ty, měřený vodiče se zemí za ACS, tak ACS zmizí s kouřovými efekty a bere ssebou vše okolo. Tu pojistku na - čidel teda nechápu, ta by to snad ještě zhoršila.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6284
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod Axa » stř črc 22, 2015 7:18 pm

Jo tydle vidle. Psal jsi "pozor na zkrat", tak jsem řešil zkrat zkratovitej. Pojistka na majnusu je v takým przypadku asi opravdu nesmysl. ;) ........... Honím tím do 10A (ani dnes nebylo), takže se nemusím bát tolik, ale zejtra teda raději přehodím měření na mínus .
UŽ NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod lzahradil » čtv črc 23, 2015 3:10 pm

Axa píše:Jo tydle vidle. Psal jsi "pozor na zkrat", tak jsem řešil zkrat zkratovitej. Pojistka na majnusu je v takým przypadku asi opravdu nesmysl. ;) ........... Honím tím do 10A (ani dnes nebylo), takže se nemusím bát tolik, ale zejtra teda raději přehodím měření na mínus .


Ja jsem vsechny ACS712 uz ze systemu vyhazel. Nakoupil jsem AMPLOCy ktere se jen navliknou na kabel a uz nemusim resit problem jako sem resil u ACS kdy mi diky nemu odesel regulator protoze prerusil vedeni od baterek do regulatoru a jeste k tomu vysmazil arduino s ethernet shieldem.
Pohled na ACS prikladam jako inspiraci proc ho nepouzivat a radeji priplatit za Amplocy ci jine current senzory kde se nemusi prerusovat drat aby doslo k mereni.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
?
lzahradil
Site Admin
 
Příspěvky: 479
Registrován: ned srp 12, 2012 12:18 am
Bydliště: CZ

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod Axa » čtv črc 23, 2015 3:36 pm

Mno pyjeeeknýýýý :( . Díky za zkušenost. Po tom co jsme si tady včera dopisovali, jsem nakonec v noci došel k
tomu samýmu závěru. Buď je povyhazovat a nebo jim dát nějakou podřadnou práci typu, jak se mi dobíjí autobaterka, Ještě v noci jsem pak objednal navlékací senzory. Nějak mi nepřišlo košer právě to co popisuješ. Tedy šmikat drát a pouštět takový proudy do tišťáku.
UŽ NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na okraji malé vesnice kousek od Kolína

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod vata » čtv črc 23, 2015 6:34 pm

No jasně, ať žijou Amplocy. Přesně kvůli té nedůvěře pouštět tyhle velké proudy přes pidi tišťáček jsem rovnou vsadila na ně a nelituju.
Mimochodem, mají skutečně plný rozsah - od -sensed I do + sensed I, takže např. KEY200 naměří v pohodě 200A nebo -200A. To by mi jinak VALC říkal nesmyly, kdyby to tak nebylo...
Protože Amplocy snesou Uref až 10V, využila jsem toho a měřím tak přesněji. Potíž je najít nulu, proto mám ve VALCu ještě nastavitelný offset.
Takže ve výsledku já nastavím katalogové sensitivity, Uref a offset, a polaritu (vždycky to navleču na drát obráceně...) a vesele měřím. SDC nemá tak luxusní céčko jak máte v arduinu, takže jsem musela řešit v kódu pevnou desetinnou čárku, aby to fungovalo s přesností na 100uV, no a funguje.
RefU vyrábím primitivním obvodem s LM stabilizátorem, je to použitelné, akorát když mrzne, mírně se to rozladí. Někdy, až bude čas, si vyrobím něco pořádnějšího.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1425
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Nastavení senzoru ACS712 30A

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 23, 2015 9:31 pm

Já ta ACS používám pouze na vývodech jednotlivých stringů, tam je zkratovej proud dle katalogu panelů 8.5A, tak snad nic nehrozí, ale acs ukazovaly i 11A,(mám tam 10A pojistky) tak nevím, jestli ty panely dávají o tolik víc - součet celkem odpovídá údaji z midnite. Před instalací jsem to kontroloval multimetrem na 8A a vypadalo to, že jako orientační měřidlo +- 5 procent OK.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
?
kodl69
 
Příspěvky: 6284
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm


Zpět na Vstupy - senzory, čidla

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'