JirkaK píše:Asi vím, kam míříš (zničení citlivých součástek elmg. polem při zapínání/vypínání trafopájky?). Ale ne, letoval jsem to "stolní" pájkou (nevím, jak se jí vlastně správně říká) - prostě kovová skříňka, která je položená na stole, v ní je trafo a regulace teploty a z ní vede kabel s rukojetí a hrotem.
EDIT: Tak jsem se na to ještě díval a našel jsem tam mrtvý tranzistor T5 - musel asi explodovat, chybí na něm kus pouzdra :-/... tak teď ještě vědět, co mohl všechno mohlo spolu s ním jít do háje, ach jo. Vyměnil jsem ho (náhodou jsem měl po ruce ještě jeden), ale pořád nic. Tak nevím, jaký je nejlepší postup, komplet to rozebrat a znovu osadit a pečlivě při tom zkontrolovat, jestli jsem někde nepřehodil třeba hodnoty odporů?
Fakt nevím, čím to může být, původně desulfátor fungoval (dá-li se tak usuzovat podle zahřívání a pískání), jen jaksi neřešil napětí na aku, než jsem do toho potom hrábnul... ovšem co jsem tam udělal blbě, to netuším.
T5 se spolehlivě zničí při náhodném i chvilkovém připojení desulfátoru obráceně (záměna + a -).
matej - nebylo by lepší do té napájecí větve od kondenzátorů vložit diodu? Pak by se T5 a nic dalšího nemohlo při náhodném přepólování zničit (ovšem kromě mosfetu a výstupní diody). Šla by tam krásně vložit místo té drátové spojky, co je poblíž T5 na tišťáku.
Dneska se mi to zrovna povedlo si "škrtnout" - odešel mosfet a T5, jinak vypadá všechno v pořádku, tedy po výměně to reaguje a funguje správně, včetně napětí, kdy to má zapnout a vypnout.
Ten tranzistorový budič jsi použil kvůli strmějším pulzům? Já to bastlil z domácích součástek. V podstatě jsem našel vše až na mosfet a výstupní diodu. Tak jsem zkusil použít IRFP260N (200V 50A 40mOhm 4000pF), který vypadal, že má třetinový odpor Rdson, což by bylo dobré (mohl by hřát jen třetinově, ale je taky o "něco" dražší). Ovšem má taky skoro trojnásobnou vstupní kapacitu, což by mohlo snižovat strmost spínání. Tedy toho bych se bál, kdyby to budil přímo Ne555, ale ten tranzistorový budič bude mít asi dost nízký výstupní odpor, takže by to nemělo moc vadit, co myslíš? ostatní parametry jsou stejné.
Schottkynu na 100V min jsem doma neměl, tak jsem musel použít klasickou, našel jsem rychlou 60EPU04 (200V 60A, 50nS). Ani nemá o moc vyšší forward voltage než ta tvoje (0,9V při 30A). Ale topí řádně, to je pravda.
Malý zkušební "pidichladič" se ustálil na 110°C (jen s diodou, stojaté žebírko 35x38mm). IRFP se drží i z malým chladičem (opět stojaté žebírko 35x38mm) na 45°C, což vypadá, že malý Rdson zafungoval. (Termistor nemám zatím osazen, teplná ochrana je vyřazena). Ovšem u diody je to spíš k dobru, protože s teplotou se podstatně snižuje úbytek napětí. Také mě napadlo řešit to dalším mosfetem, ale četl jsem tu, že už v tomhle směru něco vymýšlíš, takže uvidíme.