Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned kvě 28, 2023 12:46 am
Saark píše:Proč přebytky pouštět do radiátoru,který je venku . Není to zbytečné?Též provozuji 40ks trubic a pokud mám bojler nahřátý,tak čerpadlo vypne a zbylý výkon zůstane na střeše. Přehřátí nehrozí,protože jak vystoupá teplota ve zběrači nad 100C,tak vzniká pára a navýší se tlak . Při 180C začnou trubice stagnovat a pak dojde k ukončení jejich činnosti. Až trubice vychladnou,opět začnou topit.
Saark píše: Při 180C začnou trubice stagnovat a pak dojde k ukončení jejich činnosti. Až trubice vychladnou,opět začnou topit.
jirina píše:Saark píše:Da se to poridit levneji, ale bala jsem se, ze nesezenu vsechnu dily co k sobe patri, tak jsem moc neexperimentovala.
Navic jsem chtela to sporici cerpadlo.
rob.brno píše:Mirek:
Samozřejmě je dobré se stagnaci bránit - degraduje sol. kapalina - hlavně její antikorozivní vlastnosti.
Mirek píše:/quote]
Paní Jiřino, vím, že pro hodně lidí je pořizovací cena jediné, co je zajímá. Mě by ale ještě zajímal roční zisk využitelné energie. Ne tedy nějaký maximální, ten rádi uvádějí prodejci, ale takový výkon, jaký z daného systému využijete. Na zjištění této hodnoty je možné použít kalkulařku na TZB-Info
http://oze.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/131-zjednodusena-bilance-solarniho-kolektoru
Děkuji
Mirek píše:Saark píše: Při 180C začnou trubice stagnovat a pak dojde k ukončení jejich činnosti. Až trubice vychladnou,opět začnou topit.
A tady si většina lidí neuvědomuje, co to znamená "Až trubice vychladnou". V praxi to může být tak, že se voda v bojleru během dopoledne ohřeje. Odpoledne budete mít odběr TV, ale na přehřáté kolektory se už můžete jen dívat. Nerozjedete je dřív než vychladnou, což je až druhý den. V tom je výhoda na straně deskových kolektorů, ty se rozjet dají bez problémů. Toto zřejmě řeší uvedený chladič také. jen mi vadí, jak je vše hrozně složité, z kolika komponent se systém skládá.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků