To, že se můj styl a náhled na život neslučuje s dnešní představou o bydlení, mi nevadí - když chci, mám v místnostech trenýrkovou teplotu, čerstvý vzduch, a to celé za 10 tisíc ročně za dřevo a jeho dovozu a zpracování. Dřevem moc nešetřím, když chci teplo, naložím kamna, otevřu vzduch, na jaře přikoupím kubík dva navíc, to mě nezabije. To je třetina-čtvrtina nákladů na plyn.
Osobně jsem nezdědil a ani od nikoho nedostal ani korunu, začínal jsem na nule, zdaleka nejsem za vodou a dlouho nebudu, ale považuju za lepší žít v horším 3plus1 domku než v luxusním 1KK sádrokartonovém bytě postaveném na přeplněném parkovišti a platit nájem 8k měsíčně. Ano, vím, jak vyřešit topení, rozvody vody, materiály do interiéru, aby to bylo správně a komfortně, ale všechno limitujou finance to snad vysvětlovat nemusím. Lepší je to udělat nějak než vůbec. Můj praděda tahal dřevo z lesa koněm, řezali to pilou obloukovou, 30 kubíků ročně, ve 40tým roce dostal cirkulárku gtakže byl konec dřiny, ve 48 mu sebrali polnosti, pracoval x hodin denně dál jakoby se nic nedělo, spravoval v JZD stroje a nářadí, kouřil tak 20 dutinek denně, záchod měl přes dvůr kadiboudu, koupelna byla lavor s vodou z kamnovce, v kuchyni kohoutek s vodou studenou ze studny na návsi, a že by se to na něm nějak závažně projevilo nemůžu říct

po 89tým přišla se svobodou i honba za penězi, a já přihlížel jako malej kluk tomu, jak příbuzenstvo rozprodalo po dědově smrti a po restituci lesy louky políčka takřka zadarmo s vidinou krátkodobýho zisku, poslední byla zemědělská usedlost v roce 04, ale to už je jiný příběh...