perfektne data, diky ! Samozrejme obrovsky rozdiel robi aj orientacia, vychod/zapad a cisty juh. Ak cas dovoli, pustim sa do rozumovej rozborky tvojich dat podla casu a korelujem to s poziciou slnka
Argumenty proti linkovanym amorfom : hadam vsetky co existuju

Executive summary:
- vykon na plochu
- hmotnost vzhladom na vykon, kto z nas nalozi na strechu dve tony aby mal 6kWp ?!?!
- jednoduchost / nakladovost instalacie (instalacny a montazny material)
- cas zabity s instalaciou pripadne cena ked niekomu nechas namontovat velke mnozstvo panelov
- ziadna zaruka (STARA generacia S VELMI PROBLEMATICKOU ZIVOTNOSTOU !)
- cenovka na Wp vykonu prakticky rovnaka ako nove panely
- high voltage panely, nacápeš ich malo do stringu ! Kolko mas High-Voltage stringov, budes kupovat dalsie invertery ?!
Detailed breakdown :
z inzeratu : Rozmery: 1245 x 635 x 7.5mm = 0.79m2 plochy. 55W vykon =
70 W /m2dnesne nove mono/poly panely mas 300-310W na 1.6m2 cize
193 W/m2!!! skoro trojnasobok na plochu !!!
Samozrejme ze v inzerate je kopec "marketingu" : "270Wp panel stoji cca 130 eu to znamena ze cena za 1 wp je:0,48 eu/wp" ale houbelec, v Cechach su NOVE panely 310Wp za 62 eur bez dph !!! Po zdaneni, clo, uplne nove, zaruka, faktura ZARUKA od firmy.
"Nas panel GS 55: 55w panel
stoji 9,6 eu to znamena ,ze cena za wp je : 0,17 eu/wp"
Paletovy odber: :
12 eu s dphKusovy odber:
15 eu s dphtak doprčic bud ja neviem pocitat, alebo 9.6 eura nie je to iste ako 15 eur !!!
Takisto vykon za korunu : ked si naratam 55W za 12 eur, mame 4.6W/euro. Pri novom paneli co spominam je to 310Wp za 75 eur, cize 4.13W/euro takze rozdiel zhruba 10% ... lenze novy panel je novy panel, trojnasobne ucinnejsi na m2,
NAMIESTO SIESTICH AMORFOV POTREBUJES JEDEN JEDINY MONO [!!!!] CIZE OBROVSKA USPORA NA MONTAZNOM MATERIALI A CENE PRACE POKIAL SI TO NENAHADZUJES SAM
Hentie amorfy su navyse high-voltage, skoro 70 Voltov, naprazdno zurivo cez 80.
Aky mas menic ? Kolko zvladne stringov a aka je maximalna voltaz na string ? 10 amorfov len 550Wp spolu robi skoro 900 V !!!! Ked mas dva/tri pouzitelne stringy tak mozes pouzit maximalne 2x10 alebo 3x10 panelov, cize 1100Wp alebo 1600Wp co je hrozne malo. A POTOM CO, KUPUJES DALSI INVERTER ??? To sa urcite oplati !
Hmotnost : maju cez 14kg, dnesne 310Wp panely maju 17kg. Mat na streche dve tony amorfov aby si dosiahol 7000Wp je uzasna sranda, ze ? Mas taku strechu alebo to neda co su obrovske ekonomicke skody plus rozbite panely ? Z dvoch ton novych panelov vytiahnes 34400Wp namiesto 7000Wp takze pri beznej instalacii 6kWp mas na streche 20 panelov ktore vazia zhruba 350kg bez konstrukcie. Sakramentsky rozdiel !!
Neposledny problem : zivotnost panelov. Tieto prve generacie boli strasne, uplne strasne jak prve generacie Nissan Leaf bez tepelneho managementu

Uplne bezne sa predavali v Nemecku aj vo velkom (tisice panelov) zdegradovane na polovicu vykonu !!!! po 7-8 rokoch. Na nemeckych a talianskych secondhandovych sajtach boli tych panelov nieze palety, ale cele sklady jak to solarnici zahadzovali po par rokoch prevadzky.
Ze ma amorf v nejakych podmienkach o par percent lepsi vykon nez mono/poly ? Ano, ma. Lenze v tych podmienkach sa ajtak vyrobi gulovy prd, takze to nie je podstatne. Nutnost uzemnenia uz bola spomenuta
Tvoj cas a namaha nema ziadnu hodnotu ? Moj urcite ma, neoplati sa mi zabit tri dni s montazou 100 panelov aby som dosiahol poondenych 5.5kWp lebo mi vypadne prijem za tie dni !! Priplatim za nove panely a namiesto 100 kusov 55Wp cize 5.5kWp dohromady montujem 18 panelov 310Wp za par hodin a hotovo.
Lubomirov vedecky zaver : nevidim jednu jedinu vec ktora by bola lepsia, vyhodnejsia nez nove panely. Ani cena, ani vykon na plochu, ani jednoduchost a nakladovost instalacie, ani hmotnost, ani nic. Absolutne nic.