Stránka 2 z 4

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: pon črc 20, 2015 6:21 pm
od emsi88
Zabudol som, je to s LCD displejom.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: úte bře 01, 2016 2:31 pm
od rob.brno
Tak jsem se dokopal k úpravě elměru a přidání druhého optronu.

Co mě překvapilo je nestabilita délky výsledných pulzů na výstupu CF. Když zapojím např. úspornou žárovku 9W, tak měření přeskakuje mezi 9-11W. U varné konvice je to ještě větší rozptyl 950-1020W. Je to normální nebo mám nějakou chybu v měření času programem? Nebo se to po zprůměrování více hodnot statisticky "vyhladí"?

Jak rychle reaguje výstup směru toku proudu přes elměr, projeví se to ihned nebo až se zpožděním?

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 1:13 pm
od Beny
Ahoj všem,

plánuji výstavbu FVE a rád bych měřil nějaké její údaje viz. viewtopic.php?f=19&t=4437
Nejprve chci postavit měření současné spotřeby energie v domě s pomocí Arduina a elektroměrů s S0.
Našel jsme elektroměry, které se dají objednat na měření spotřeby, ale i výroby.
http://www.elektromery.com/product/jedn ... ch_-prim/8

popřípadě jen pro měření spotřeby
http://www.elektromery.com/product/jedn ... ch_-pr/117

Jak se bude chovat oboustraný elektroměr ve spojení s Arduinem? Pokud jsem koukal dobře je tam stále pořipojení jen na dva vodiče pro S0.

Díky

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 3:08 pm
od solárník
Á taky meteorolog od Kladna. To se tak často nevidí :)

Prosím tě pokud vím, tak se přes S0 směr toku bohužel nedozvíš. Pokud jsem měl možnost vidět konstrukce, které to měřily, tak to řešili tak, že dali do série jednosměrný a obousměrný malý elektroměr. A potom z údaje obou lehce určili jak velikost, tak směr (buď hlásily pulzy oba, nebo jen jeden). Jinou možnost jsem zatím neviděl. Ale je pravda, že dražší elměry některé mívají LEDku na obrácený tok energie. S takovým by tedy neměl být problém vytáhnout a použít signál z takové LEDky, která signalizuje výrobu.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 3:26 pm
od youda
Beny,

ten správný protokol na komunikaci s elektroměrem je ModBus.

Proč počítat realtime impulzy a složitě domýšlet směr toku, když se přes modbus můžeš elektroměru zeptat a on ti řekne kolik toho nateklo tam, kolik zpátky, jaký byl nejvyšší výkon, jaký výkon je aktuálně a spoustu dalších údajů. Klidně se můžeš ptát jen jednou za minutu, elměr má paměťové registry a nemusíš se tedy bát, že by ti utekl nějaký impulz při restartech a podobně.

Když zadáš do vyhledávání "arduino eastron" nebo "arduino power meter" tak ti vyjede mraky hotových projektů ;)

Jestli máš raději Raspi, Loxone, nebo cokoliv jiného, opět to není problém spojit s modbusem. Elektricky je to RS485, na což koupíš převodník za pár korun.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 3:27 pm
od Beny
Děkuji pane kolego za info. Tedy toto by byla jen dočasná instalace, která by neřešila případná obrácený směr. No na sledování aktuální spotřeby by to asi stačil.
Jen si říkam, zda nevymyslet něco jiného. Co třeba takový Modbus, jde rozchodit na Arduidu? Protože elektroměry s tímto připojením umí spoustu věcí.

A než jsem to napsal kolega youda mne předběhl ...

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 3:29 pm
od Beny
youda píše:Beny,

Jestli máš raději Raspi, Loxone, nebo cokoliv jiného, opět to není problém spojit s modbusem. Elektricky je to RS485, na což koupíš převodník za pár korun.


Loxone je ale děsná raketa ... ale bez zdlouhavého programování. Děkuji za nasměrování.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 3:42 pm
od youda
To Loxone byl jenom příklad :) Chtěl jsem říct, že na vyčítání ModBusu můžeš použít vlastně cokoliv, co umí RS485 nebo je pro to dostupný převodník UART-RS485.

- Osobně bych tedy všechny vstupy a výstupy 230/400V nasázel modbusové elektroměry.
- Baterku je nejlepší vyčítat bočníkem, nebude-li mít vlastní chytrou BMS (některé baterky komunikují přes CANbus, některé RS232 či UART atd.)
- Na stranu k panelům budeš potřebovat proudové senzory, ovšem musí být na DC takže Hall Senzor, nikoliv Current Transformer.

Nebo se k tomu dá přistoupit ještě jinak a údaje vyčítat z Invertoru. Například Axpert a InfiniSolar mají docela dobře popsané komunikační protokoly. Se SolaXem budeš asi první, ale aspoň by ses pak mohl podělit o výsledky ;)

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 4:04 pm
od rva
Dle popisu si můžeš při objednání vybrat, jestli se bude dodávka a odběr sčítat, nebo odčítat, nebo jedno z nich ignorovat. Takže zpětně nezjistíš, co byl odběr a co dodávka. U nás normálních (polo)ostrovníků je to obvykle jedno, protože po jakýchkoliv drátech jde elektřina 230V AC za normálních podmínek jenom jedním směrem. Jenom u paralelníků (třeba gridfree) může téct oběma směry.
Já používám 3 elektroměry s mechanickým počitadlem, protože o stav nepřijdu ani při poruše https://www.aliexpress.com/store/product/10-40-220V-50HZ-Single-phase-Din-rail-KWH-Watt-hour-energy-meter-step-motor-impulse/613696_755403554.html. Připojené nejsou k ničemu (i když můžou být), takže pravidelně odečítám stav.
Pro hračičky mě zaujal třeba https://www.aliexpress.com/store/product/5-60-A-110V-230V-50HZ-60HZ-Single-phase-Din-rail-WIFI-smart-energy-meter-over/613696_32905762074.html, ale jak je u čínských věcí obvyklé, člověk předem neví, co vlastně dostane - jestli to běží i jen na vlastní síti bez čínského prostředníka, jestli při přetížení je možné dálkově dodávku opět zapnout, jestli posílá zprávu při přetížení atd.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 4:21 pm
od Beny
youda píše:To Loxone byl jenom příklad :)
- Baterku je nejlepší vyčítat bočníkem, nebude-li mít vlastní chytrou BMS (některé baterky komunikují přes CANbus, některé RS232 či UART atd.)
- Na stranu k panelům budeš potřebovat proudové senzory, ovšem musí být na DC takže Hall Senzor, nikoliv Current Transformer.


Pokud tedy ten Modbus nějak někdy rozdejchám našel jsem zde na shopu tyhle napěťově prosudové senzory schopné pracovat na Modbusu. http://shop.mypower.cz/napetovy-a-proud ... r-485-3051
Což by se snad dalo použít i na ty moje 12x40V stringy.
Baterka má komunikaci s měničem CAN/RS485, tedy že by šlo i jí sledovat? Na to by se asi už vyplatilo llepší PLC než Arduino.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 4:42 pm
od youda
Jasně, že by baterku šlo sledovat. Stačí získat popis protokolu ;)

Ohledně toho proudového čidla, toto je asi nejvíc luxusní varianta. Většinu těch veličin nebudeš ani potřebovat (například Cos(fi) nedává pro DC moc smysl). Nicméně pokud budeš mít dva nebo tři stringy, tak tě tři čidla asi finančně nezabijí.

Kdo má stringů deset, ten používá úplně jednoduché levné čidlo "amploc hall". Nevýhoda ale je, že musíš měřit realtime, jelikož je analogové.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 5:45 pm
od kodl69
ještě je dobrý se zajímat o to, kolik má takovej krám vlastní spotřebu. Aby celá zimní výroba nepadla na režie...

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: ned říj 21, 2018 5:49 pm
od kodl69
řekl bych že ještě podstatně levnější je ACS712. Ostatně je to jenom indikace, jestli jedou všechny stringy +- stejně, měření je něco, kde je přesnost pod 2.5% z měřené hodnoty.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 7:45 am
od luky
Nezapomeňte na jednu věc - ty data je potřeba někam ukládat. A je dobré, pokud to lze i nějak rozumně prohlížet. A to Arduino samo o sobě neumí. Sám jsem to řešil, protože mám kotelnu na PLC a nemám, kam ukládat historii. Zatím jsem to nevymyslel.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: pon říj 22, 2018 8:23 am
od rottenkiwi
Veď na jednu SD kartu sa vojdú data z celej FVE aj jej 10-ročnej histórie.
A z tých dát, sa dajú priebežne robiť xml, txt alebo JSON files, ktoré sa potom
cez WebServer v Arduine servírujú priamo do browsera.

Potom ak niekto chce a má bežiaci LAMP/WAMP server, tak to može duplicitne
ukladať aj tam.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: stř led 09, 2019 2:09 pm
od luky
Měl bys nějaký funkční příklad pro takové zpracování dat? Pro mě je to příliš komplexní úkol a pořád mi to chybí...

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: stř led 09, 2019 2:27 pm
od ixo
Ak chces vidiet funkcny priklad, mrkni link v mojom podpise. Grafy tam generujem cez https://developers.google.com/chart/, krmim ich JSONom generovanym PHP z MySQL. No a data mozes z meraca posielat ci cez Arduino, ESP8266, Raspberry Pi, atd. Tato tema ale vyzaduje co-to nastudovat a nabrat skusenosti.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: stř led 09, 2019 2:49 pm
od luky
Bingo, v té poslední větě je moje potíž. S grafy od googlu jsem si hrál. Chvíli jsem i zápasil s ukládáním dat do Google sheets. Ale nepodařilo se mi to úplně uchodit ke spokojenosti. Přeci jen navrhuju analog, to programování není úplně moje parketa. Tedy jsem sháněl něco, co už někdo udělal za mě. Asi nejschůdnější je Thingspeak, i když to taky není úplně to pravý ořechový. Nakonec asi skončím u zdejšího OpenFVELog, ale dokud admin nedokončí svépomocnou editaci, nechci ho tím otravovat.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: stř led 09, 2019 3:14 pm
od ixo
Vlastne mal by som pre teba riešenie. Práve vyvíjam dashboard pre rôzne zobrazovania spotrieb, teplôt, ovládanie kúrenia... A posielanie dát doň je veľmi jednoduché. Zatiaľ mám spravené ovládanie kúrenia, reporting teplôt, ale onedlho spravím aj zobrazovanie dát o spotrebe (elektrina, voda, plyn...) Ak by si chcel byť betatester, napíš mi SZ a dohodneme detaily. A v podstate to platí pre kohokoľvek z tohto fóra... Pripájam screenshot už funkčnej časti.

Re: Arduino jednofázový měřič spotřeby/výroby

PříspěvekNapsal: stř led 09, 2019 4:02 pm
od Matess
ma takoveto reseni smysl?
distributor vam da stejne elektromer ktery meri kazdou pulvlnu, takze ssrkem sepnutym jedna pulvlna a 99 rozepnutych v jedne vterine sice z 2000W udela prumernou spotrebu 20W, ale elektromer to stejne spocita jako 2 smery, ne ? (2000W po 1/100s a 0W po 99/100s)