Ronn píše:joseff píše: ...
Pokud se tak neděje,... Jaký je to typ střídače?
Jsou to dva Froniusy, jeden je IG Plus 4000W, druhý menší 2500W – u něj přesný typ nevím. Před rokem proběhla revize FVE po 5 letech, vše by mělo být v pořádku...
Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: čtv bře 30, 2023 2:55 am
Ronn píše:joseff píše: ...
Pokud se tak neděje,... Jaký je to typ střídače?
mati píše:...
je to přesně tak - "dobré" střídače mají v sobě ochrany proti provozu ve výše uvedeném stavu ( třeba Kostal,SMA ) a navíc Čez požaduje aby v rozvaděči FVE byly instalovány další blokační relé ( hlídají jak napětí všech tří fází a také frekvenci ). Popisovaný stav od joseff-a je divný.. podle mne byla FVE komplet vypnutá a nestandardní napětí šlo z DS ( a na primáru trafa chyběla fáze - ddto kodl ).
joseff píše:mati píše:...
je to přesně tak - "dobré" střídače mají v sobě ochrany proti provozu ve výše uvedeném stavu ( třeba Kostal,SMA ) a navíc Čez požaduje aby v rozvaděči FVE byly instalovány další blokační relé ( hlídají jak napětí všech tří fází a také frekvenci ). Popisovaný stav od joseff-a je divný.. podle mne byla FVE komplet vypnutá a nestandardní napětí šlo z DS ( a na primáru trafa chyběla fáze - ddto kodl ).
FVE samozřejmě splňuje veškeré požadavky, jinak by ji nepřipojili do sítě. Právě protože mi to připadalo velmi divné, tak jsem to sem napsal.Ještě doplním, že jsem se samozřejmě šel podíval i na střídače. Bylo to odpoledne a střídač který měl osluněné panely (Fronius IG Plus 4000 W) byl zapnutý a na jeho fázi (naměřil jsem 240 V) jsme vařili to kafe, menší Fronius (2500 W) už neměl přímo osluněné panely a neustále blikal/cykloval ve fázi sychronizace (na jeho fázi jsem naměřil 120 V), ve třetí fázi bez střídačů bylo 60 V – fáze měřeny doma v zásuvkách. 4kvadrantní elektroměl nesvítil. Je zajímavé, že si FVE vytvořila takovýto "ostrov" na jedné fázi.
mati píše:...
-Podle mne se kafe ohřívalo z té jediné nepostižené fáze DS a měniče do ní nepřispívaly!
...
joseff píše: ... střídač který měl osluněné panely (Fronius IG Plus 4000 W) byl zapnutý a na jeho fázi (naměřil jsem 240 V) jsme vařili to kafe...
joseff píše: ... menší Fronius (2500 W) už neměl přímo osluněné panely a neustále blikal/cykloval ve fázi sychronizace (na jeho fázi jsem naměřil 120 V), ve třetí fázi bez střídačů bylo 60 V – fáze měřeny doma v zásuvkách. 4kvadrantní elektroměl nesvítil. Je zajímavé, že si FVE vytvořila takovýto "ostrov" na jedné fázi.
Jenže Kostal Piko 4.2 je třífázový a jeho připojení musí být dle podmínek přes třífázové hlídací relé. To co popisuje joseff jsou dva jednofázové měniče které mohou mít samostatně jednofázové hlídání - a právě v tomto případě se jasně ukázalo toto řešení jako výhodné. Prostě vyrábí tam kde je napětí o.k.. Kostal Piko 4.2 by sám od sebe v tomto případě odmítl pracovat nehledě na to že by případně měl samostané hlídání každé fáze. Takže prst nahoru za řešení rodičovské FVE. Spíš je divný ten 4Q. Dle mne by měl být funkční při napětí na kterékoli fázi. Dotaz na joseffa je zda elměru pouze nešlo podsvícení a jinak fungoval? Když jsi zmáčknul tlačítko nerožnul se? Displej byl prázdný, nebo jen nepodsvětlený? Jo a to zbytkové napětí na dvou odpojených fázích znamená že na ně vnáší napětí nesouměrná 3f zátěž od poruchy až do konce vedení DS na té části kde jsou rodiče připojeni.mati píše:........- jak jsem psal výše hlídací třífázové relé by mělo při nesouladu napětí jaký píšeš nedovolit sepnutí stykače na tom AC výstupu měniče ( měničů ) - v tomto stavu je Kostal Piko 4.2 mrtvý - pokud je tam instalován stykač a relé a funguje jak píšeš , tak je zde vada ( porouchat se může cokoliv kdekoliv ).........
brumlaj píše:...Spíš je divný ten 4Q. Dle mne by měl být funkční při napětí na kterékoli fázi. Dotaz na joseffa je zda elměru pouze nešlo podsvícení a jinak fungoval? Když jsi zmáčknul tlačítko nerožnul se? Displej byl prázdný, nebo jen nepodsvětlený? Jo a to zbytkové napětí na dvou odpojených fázích znamená že na ně vnáší napětí nesouměrná 3f zátěž od poruchy až do konce vedení DS na té části kde jsou rodiče připojeni.
PPDS ČEZu ještě v roce 2013 dovolovala výrobnu do 4600W na jednu fázi. Pouze vyšší výkon se musel dělit do tří fází. Takže záleží co, jak a kdy se budovalo.... prostě je to možné.mati píše:...... já předpokládal , že provozovatel DS nepovoloval připojovat FVE o takovémto výkonu s jednofázovými měniči.
Hmm, pokud byl displej prázdný tak to netuším v jakém byl stavu když v baráku byla přítomna jedna fáze.joseff píše:Elměr jsem nijak podrobně nezkoumal/nemačkal. Jen jsem otevřel rozvaděč a viděl jsem, že na elektroměru nesvítí displej a ani nic nezobrazuje - prostě displej byl prázdný/vypnutý. ....
MareC3k píše:Dnes mam asi rekordne najnizsiu dennu vyrobu.... 249Wh z takmer 7kWp panelov...
musim dokupit dalsie..... veeela
![]()
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Petal [Bot] a 0 návštevníků