V jednom bytovém domě kde jsou soukromí vlastnící bytů (asi 7mi patrový dům, na patře 3 byty 3+1,2+1,2+1 asi) mě zarazilo vypínání topení přes noc. Všude jsou namontovány takové ty termoregulační ventily, nebo jak se to nazývá, všude je takové to "digitální měření".
Chtěl bych se zeptat, zdali je efektivní vypínat obyvatelům domu topení přes noc, popřípadě pomoci vyargumentovat proč to je/není hloupost a zdali to je/není efektivní.
Z praktického pohledu vidím následující nedostatky:
1) Člověk, který potřebuje v noci trochu čerstvého vzduchu musí do rána spát v zimě protože mu byt nic nedotopí. Topení nejede.
2) Ranní zvukové projevy při rozpínání celé otopné soustavy jsou vskutku úžasné. Asi hodina lupkání.
3) Nejsem si jist jak každodenní rozpínání a smrštění otopné soustavy snášejí různé spoje, svary apod. Zdali se to neprojeví na častější poruchovosti soustavy.
4) Přes den kdy většina lidí větrá a na zatáhnutí topení kašle a kdy se obvykle teplota zvedá na vyšší než v noci, topení samozřejmě jede na plné pecky.
5) Nejsem si jist, zdali je rozumné vyhřívat vodu v topení z pomyslné "nuly", tedy minima na maximum, zdali není lepší teplotu prostě udržovat kolísáním o pár stupňů. Jsem přesvědčen že udržování je efektivnější i přes ztráty v bytech při větrání.
6) S ohledem na měření na každém radiátoru ať si větrá kdo chce jak chce, zaplatí si to. Proč tedy tohle noční "šetření".
Dokázalo by to plénum mypower.cz nějak potvrdit / vyvrátit / vyargumentovat / podložit alespoň hrubým výpočtem proč je to dobře / špatně tohle šetření projevující se dosti negativními projevy od zvukových po praktické (diskomfort) ?
Předem děkuji za čtivou a věcnou diskuzi. Může se týkat nejen bytových domů ale i rodinných domů a můžeme se z toho všichni poučit.