Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon bře 27, 2023 11:55 pm
hurvayz píše:Jeste otazka? Alternator z auta se nehodí?
Mám i 220A kousky. Preferoval bych spis hotovou polostavebnici.
xxtt píše:Testoval jsem toho dost, Savoniuse také i s mezerou. Nízká rychlobežnost, a té účinnosti 28% v reálných podmínkách moc neverím. 15%, možná 20%, oproti vrtuli 30-35% reálne a doma. Paušálne to neodmítám, jsou tam stále pro i proti. Darrieus me také moc nenadchl, zkoušel jsem minimodel. Šel bych asi jinudy, pokud by mi vadila klasická vrtule.
Budete se možná divit, ale tak to není, jde o obecne rozšírenou fámu(tak to platí jen pokud současne nemením jiné rozmery listu). O samotné obvodové rychlosti (tedy i rychlobežnosti) nerozhoduje počet listu vubec. Rozhoduje o ní šírka listu na (užším) konci (=hloubka profilu), tedy ne jeho tloušťka.kybos píše:Ze všech HAWT má nejvyšší otáčky jednolistý rotor.
xxtt píše:Umím vrtuli spočítat.
xxtt píše:[O samotné obvodové rychlosti (tedy i rychlobežnosti) nerozhoduje počet listu vubec. Rozhoduje o ní šírka listu na (užším) konci (=hloubka profilu), tedy ne jeho tloušťka. ...Šlo by ríct, že o rychlobežnosti rozhoduje součet tech šírek všech listu.
Ano, stoupá Reynoldsovo číslo, a možnost rezonancí.solárník píše:Obecně mají úzké listy horší kvalitu obtékání vzduchem
Nie. Ak zvolíte šírku listu a jeho sklon na užšom konci listu (vstupný parameter návrhu), tak ostatné šírky smerom k osi a sklony vyjdú výpočtom, a nemôžu sa meniť, iba aproximovať na základe konštrukčných a iných vstupov.miroc píše:extrémne široké krídlo pri osi a extrémne úzke na konci, je problém zobrať ako fakt, že len úzky koniec bude určovať rýchlobežnosť. Otázka: Nemala by sa náhodou brať do úvahy skôr stredná šírka krídla, resp. skutočná plocha?
To je z duvodu elektrických generátoru, pokud možno naprímo, bez prevodu. Z hlediska mechanické účinnosti je lepší vícelistá vrtule (ale asi horší z hlediska ochrany pred vichricí). Pri príliš malé šírce listu a více listech ale také stoupá Reynoldsovo číslo, ztráty a hluk, viz výše.kybos píše:Podle toho, jak zatím vývoj malých VE sleduji, jeví se mi jako optimální kompromis třílistá vrtule.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků