Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob bře 25, 2023 10:15 pm
vlkazajac píše:Výsledok sú necelé 3 mW pri teplotnom spáde hodne menšom, ako 30 stupňov.
rottenkiwi píše:https://www.youtube.com/watch?v=4i3-w6MZP1U
marko250 píše:rottenkiwi píše:https://www.youtube.com/watch?v=4i3-w6MZP1U
To jsou teda lepší kutilové s dřevoplynem https://www.youtube.com/watch?v=g_7hsrxzGdE
xxtt píše:Mnoho lidí neví, že pri páre nebouchá ani tak pára v roli plynu pod tlakem, ale hlavne prehrátá kapalina, která se dostane do bleskového varu únikem a snížením tlaku pod pracovní.
Tohle udelal pred pár lety nedaleko 80 litrový boiler, doporučuju shlédnout nebo i odložit:
http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/ ... aneni.html
Znám historku, podle které kotel parní lokomotivy odstartoval, a dopadl 500m od místa výbuchu.
Proto když hrátky s párou, tak 100% pojistný ventil, a kvalitní ohrívák, plus co nejmenší množství KAPALINY pod tlakem.
marko250 píše:Není to tak jednoduché a právě vývin ,ochlazení a čistota plynu je to nejsložitější.Do vyvíječe stejnorodé špalíčky,kvalitně vysušené a i tak z toho bude strašná spousta nečistot,proto to dřevěné uhlí,které je již nejhoršího zbaveno.Ale zkus si sehnat,nebo dělat dřevouhlí,to prostě návrh zabíjí.Dřevoplyn je nejen jedovatý,ale hlavně výbušný při nahromadění a přístupu kyslíku s ohněm.To se naštěstí eliminuje stálým odběrem do motoru centrály.Další problém je přesně konstrukčně navržený vyvíječ pro daný druh paliva a to se nemůže moc měnit.Je problém třeba už jen s druhem a rozměrem paliva,omyl je,když si někdo myslí,že tam jeden den nandá bukové parkety a druhý den(či cykl) piliny ze smrku.Pokaždé bude vývin jiný v zhotoveném vyvíječi!Největší nepřítel je dehet,který to celé ucpe.Ideální přímé palivo je hrubá štěpka 2-6cm vysušená na 12-20% vlhkosti,ale z dřevní hmoty a né z haluzí,kde převládá kůra a měkké části vznikajícího dřeva,pak super stabilní palivo peletky bílé bez kůry(6300kč/t).U štěpky nutné umělé sušení což u kutila bude obnášet plochu(beton) na přímém slunci,tenká vrstva(do 8cm) hrábě a spoustu slunce a rychlých sklízecích akcí v dešti typu-Hooonémm než to zase zmokne(ala seno),pak naložit někam, kde to vejde a nenabere zase vlhost přez zimu.
marko250 píše:Oproti tomu pára mi osobně zase nahání strach,v obci bouchly za můj život dvě kotelny na pevné(sklep),naštěstí domy to ustály,ale když vidíš vytrhlé futra s oplechovanými dveřmi z jejich otvoru a popraskanou cihlovou zeď 45cm a tu spoušť kolem,tak přemýšlíš jinak. Nejůčinnější je turbína,ale tu udělat v malém asi jen tak nepude,ty průtoky jsou prostě velké a tím se za ní vše komplikuje,jako bonus 30 000ot/min samotná zatížená turbínka.Fandím každému pokusu,ale tyto zařízení vyžadují mnoho náchylných komponent a prostor.
marko250 píše:Mám tři favority pro temné dny:
1.PB tlaková nádrž(nejedna)>letní přebytky formou účinného kompresoru v létě do nich(odvod tepla do AN,kondenzát
pryč) >Teslova(nebo auto turbo výfuková část)>generátor>baterky Ještě jsem ale nad tím nic nepočítal ,jen vize,nádrže jsou celkem dostupné,hrozí výbuch po selhání tlakového jištění a neodhalené vadě nádrže.Spousta místa,neznám účinnost teslovy turbíny atd.
marko250 píše:2.Kotel>TEG>dioda>baterky (teplo jen bypasem zpět+úprava kotle),účinné chlazení(ještě pořád nedošly kuva)
marko250 píše:3.koupit kartu čezu na EV nabíječku(150kč/měs) a během šichty dobíjet v autě baterky a ty po příjezdu domů přidružit k FV,asi ale naseru ty co budou chtít taky tam "tankovat"a bude to svádět i k jinému druhu tankování
![]()
kodl69 píše:a 10kW je malý výkon? to je můj odhad, že malý parní stroj přes 5 procent účinnosti na el. ve výsledku nepůjde, takže jakýkoliv hořák pro domácí kotel....
marko250 píše:...Krapec problémek je vlastní spotřeba,jelikoš se samozapalují tak klidně i 700W chvíli a pak provoz zhruba kolem 10-70W. Paliv je ...
Jinak mě došly konečně TEG moduly tak budu kutat tímto směrem,ale zatím jen vymýšlím jak s něma konkrétně na kotel a jak chladit a vracet do kotle.Až to bude něco dávat tak sem pisnu.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník