tomas:
zdravím kolegu energetika (i když já jsem už pár let spíš jen tupý programátor a energetiku sleduju jen na fakturách, a těch pár akcií to opravdu nezměkčuje....

Možná je to na samostatné vlákno, ale pokud se bavíme o technických možnostech on-grid-FVE, plně souhlasím s tím, že to síť rozodně nepodrtí a že lze příspěvky drahocenných Wattů částečně optimalizovat s aktuálním stavem lokální rozvodné soustavy.
Ale bavíme-li se o konceptu on-grid-FVE, pak to u mě tak nějak neobstojí, slunce je prostě víc v létě (kdy v Čechách je celkově nižší spotřeba než v zimě), a přes den (kdy v Čechách není špičkový odběr - ten je ráno a brzy dopoledne, a pak navečer). Prostě je koncepčně správnější získanou FVE energii uschovat - když už ne na zimu, tak aspoň navečer...
Podobně je to i s účinností ostrov vs. on-grid, ale to by se pak mohlo říct že se kvůli účinnosti bude TUV natápět pouze termo-solárem (ne elektro-solárem).....
Ale jsou to Watty do systému navíc, rozhodně to neodsuzju ale podporuju, doufám že si rozumíme:-)
Když jsem u té státní politiky (ČEZu), pak bych např. stanovil, že pokud někdo instaluje klimku (která jede v létě a přes den), pak pouze s FVE, a řekněme s dotací při off-grid-FVE a klimě typu tep. čerpadlo vzduch-vzduch. Když někdo instaluje FVE, pak pouze off-grid-ostrovní (nebo s citelnou dotací když bude ostrovní). V případě firmy s výrobou náročnou na elektřinu, by klidně měla být nějaká on-grid-FVE úřady přímo vyžadována)
Nebo celkově, že když někdo staví, mohl by mít nějakou výhodu pokud si nainstaluje přiměřenou off-grid-FVE (jo a samozřejmě jen nad zastavěnou plochu, nebo třeba do nějakých 50m od napojeného domu, viz příspěvek výše...)
A s tím související výkup elektřiny z FVE do sítě - podpořil bych cenově dodávku v době špiček nebo VT, neutrálně (cca za cenu odběru) v době NT, a znevýhodnil bych dodávku z FVE v době přebytku v síti (což by samozřejmě muselo být nějak určeno/signalizováno) - a bylo by po nářku ČEZu a po nenávistných pohledech na louky vyzdobené FV panely