Harry píše:Já tu svoji poznámku myslel tak, že by se v rámci objektivity měly ukázat i například zimní dny, kdy je slunce méně a nedá se až zas tak energeticky hýřit jako v dubnu. Že je prostře potřeba v některých částech roku se trochu uskromnit a vyžaduje to jistou změnu zvyků a uvažování o využití energie. Člověk se prostě musí více přizpůsobit přírodě pokud používá OZE než pokud jede na fosil/atom.
Samozřejmě souhlasím. Že je FVE závislá na tom, kolik nasvítí, je myslím jasné. Nicméně pokud je člověk na tom až tak, že má spotřebu takovou, že mu to pak dejme tomu dělá problém na platbách za el. a doplácí a nelíbí se mu ty částky, nezbývá mu, než se uskromnit stejně tak i na fosilu/atomu. Kdo má peněz dost (na elektrickou energii, na úplatek při vyřizování stavebního povolení k realizaci přípojky, na samotnou realizaci přípojky, či má jiné, příznivější podmínky), tomu je to úplně jedno, a ten samozřejmě žádnou FVE nemá potřebu řešit.
Taky bych řekl, že konkrétně v mém případě není potřeba každý den prát, každý den čerpat vodu, každý den elektrikou topit a osobně to necítím jako omezení, což samozrejmě znamená, že jiný to jako omezení může cítit, já to tak necítím. Umím se přírodě přizpůsobit a nedělá mi to problémy, respektive umím najít alternativní řešení tak, aby omezení bylo minimalizováno - například umím si uvařit 3mi různými způsoby - na krbovkách, na plynu a nebo na elektrice. Když svítí, preferuju elektriku, ať FVE nezahálí, pak krbovky pokud jedou, a až v poslední řadě plyn.
Například před 20.12.2012 bylo 5 dnů škaredě nebo nebylo jak rozumně energii spotřebovat, toho 20tého to prostě zrovna vyšlo

. Topit elektrikou, když už jedou naplno krbovky je nesmysl a pouštět pračku když není co prát je taky nesmysl. Přizpůsopení se přírodě je vyjmenováno už v prvním příspěvku coby plánování, rozvaha, ještě bych doplnil že aktuální předpověď počasí a výhledy na nejbližší dny jsou stejně tak důležité. Pokud bych se přírodě nepřizpůsobil a drtil to hlava nehlava bez rozmyslu jak by se mi zachtělo, projevilo by se to na daleko vyšší ceně benzínu do centrály, nebo na daleko vyšších platbách za elektřinu, kdybych měl DS. Nicméně jde to i bez "drcení"

Jinak jaká kvanta energie příroda mé FVE denně přiděluje je možno vidět den po dni a po rozkliknutí daného dne i hodinu po hodině
zde a lze zascrollovat až do doby, kde jsem ještě měl k dispozici jen 800Wp.
Prát na ostrovní FVE když slunce nesvítí je jako jíst v momentě když v ledničce nic není a během noci jsou všechny obchody v okolí zavřené. No kdy si člověk chodí nakoupit? Když je otevřeno, že ano

Nebo pokud má poblíž třeba 24/7 otevřené tesco, jak tomu kdysi bývalo. Omezení to je, jak kdo to bere. Někdo jde spát a počká do rána, kdy si ráno zajde pro snídani, druhý vezme auto a pojede hlava nehlava 40km do nejbližší restaurace, kde ve 2 ráno na počkání dostane smažený sýr s hranolkama, kečupem a oblohou. Já takové hrocení prostě až tak nemusím